Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citrusos aszúkoszorú

Citrusos aszúkoszorú
Citrusos aszúkoszorú
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Adventre szeretettel mindenkinek! További képek ezen az oldalon.

 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

Ph besorolás: erősen savasít. Mindenképpen biocitrusokból készítsük a gyümölcsökön található gombaölő miatt, amivel kezelik őket. Ha nem kapunk, akkor a citromot és a narancsot legalább egy éjszakára szódabikarbónás vízbe áztassuk be, majd alaposan mossuk meg, mielőtt felhasználjuk! Ugyanígy járjunk el MINDEN ESETBEN, amikor ezeknek a gyümölcsöknek a héját valamihez fel szeretnénk használni! A legjobb, ha rögtön vásárlás után vízbe tesszük őket, ha van rá időnk. Megéri... A Sparban legtöbbször kapható biocitrom, a narancsot esetleg elhagyhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát a rummal és a vanília magokkal addig forraljuk, amíg a mazsolák kicsit felfúvódnak.
  2. A citrom és narancs héjat lereszeljük, a birset meghámozzuk és szintén lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
  3. A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, reszelt héjakkal és a birssel.
  4. A tejet egy edényben a sáfránnyal felmelegítjük, beleolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne az élesztőt és simára dolgozzuk benne a tojássárgáját. Végezetül a mazsolát a levével és a borral együtt adjuk hozzá.
  5. Ezt a keveréket öntsük a liszthez és gyúrjuk 10-15 percig, amíg szép, rugalmas tésztát kapunk, szükség esetén kevés lisztet vagy tejet adjunk hozzá.
  6. Kivajazott edényben pihentetjük 1 órát, amíg a tészta a kétszeresére megkel.
  7. Közben elkészítjük a kandírozott héjakat: a mázhoz szükséges porcukor felét felolvasztjuk a borban, és beletesszük a vékonyra szeletelt, alaposan megmosott vagy lehetőleg kezeletlen citromot és narancsot. Ezt lassú tűzön kb. fél óráig főzzük, ha nagyon sűrűsödne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a szeletek üvegessé válnak a sziruptól. Ekkor szedjük ki a szeleteket, fektessük őket tányérra, a sűrű szirupot pedig fogjuk fel egy pohárban.
  8. Az időközben megkelt tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk 2 felé. A két félből sodorjunk két 50 cm hosszú hengert, majd ezeket egyszerűen csavarjuk össze, két végüknél fogva illesszük egybe és tegyük kivajazott koszorú tortaformába (én sütőpapíroztam). Ez az egyik módszer. A másik, amit azóta már egyszer kipróbáltam a következő: 1-1,5 dl aszút 1 nagy ek keményítővel besűrítünk. A két hengert laposra nyújtjuk, megkenjük ezzel a zselével és feltekerjük, mint egy szivart, majd így csavarjuk őket össze. Sülés után nem látszik, csak íze oldódik bele a tésztába. Finom volt. Lehet kísérletezni.
  9. Előmelegített sütőben először 120 fokon sütjük 15 percig, majd megemeljük a hőmérsékletet 180 fokra és addig sütjük, amíg szép aranybarnára sül, kb. fél óra alatt. Ha nagyon barnulna a teteje, lazán tegyünk rá egy darab alufóliát.
  10. Ha megsült, még melegen csurgassuk meg a félretett sziruppal, majd hagyjuk hűlni.
  11. A tetejére a mázhoz szükséges porcukor másik felét és a citromlevet keverjük el, vonjuk be vele a koszorút. A kandírozott citrusszeletekkel díszítsük.
  • sütési hőfok: 120°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 247
elküldve: 0
receptkönyvben: 150
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Márton-nap, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citrusos sütikoszorú, citromos-narancsos sütikoszorú

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sun, 2011-12-04 15:36

Kedves Eszter,

ez csodálatos! Nem bánnám, ha most itt teremne előttem egy szelet ebből a süteményből!
Annak is örülök, hogy felhívtad a figyelmet a gombaölők és szermaradékok káros hatására. Sajnos rengetegen bármit hajlamosak beletenni az ételükbe, és sokan nem is gondolnak bele, hogy egy-két hozzávalót helyettesíteni is lehet. Én a szódabikarbónában nem hiszek annyira, mert azt olvastam, hogy a vegyszerek nem csupán a héjban, hanem akár még a belső fehér héjban is lehetnek. Így a legtöbb szakember nem ajánlja csak a bio fogyasztását.
További jó munkát!
Üdv;
Zsuzsa

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-12-05 14:11

Szia Zsuzsa! Ez sajnos így van, ahogy mondod. Bizony a szódabikarbóna sem segít sokat, főleg a mélyebb rétegeknél, de amit meg lehet tenni tegyük meg, ha már semmiképpen nem jutunk más gyümölcshöz. De akkor az én nézetem szerint inkább jobb, ha el sem készítjük...
Köszi!
Eszter

klivi
klivi / klivi Sat, 2011-12-03 10:07

Csatlakozom az előttem szólókhoz, ez tényleg gyönyörű! Fahéjnak igaza van, a képet megpillantva rögtön tudni, hogy Eszteré... :)
Üdv.
Livi

Angibangi
Angi / Angibangi Fri, 2011-12-02 23:54

Amint megláttam a főoldalon a képet, rögtön tudtam, hogy a Tiéd:) Eddigi kuglófszerű tömörtésztás élményeim felejthetőek, de ezt mindenképp kipróbálom, annyira gyönyörű:p

620
mazsola 4 dkg
vanília 1 db
rum 0.5 dl
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
birs 15 dkg
finomliszt 40 dkg
élesztő 5 dkg
porcukor 10 dkg
tej 1 dl
desszertbor 0.5 ek
1 tk
sáfrány 0.1 g
tojássárgája 4 db
vaj 100 g
porcukor 400 g
citromlé 1 citromból nyert
desszertbor 2 ek
citrom 1 db
narancs 1 közepes db