Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Coq au vin

Coq au vin
Coq au vin
105 perc / előkészület: 30 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus francia húsétel. Eredetileg, ahogy a neve is utal rá (coq), kakasból készül. Mára azonban elterjedt más szárnyasok használata is, úgy mint a csirkéé vagy szerencsésebb esetben a gyöngytyúké.
Amennyiben egy egész kakashoz jutnánk, és igazi coq au vin készítésére adnánk fejünket, úgy számolnunk kell a kakashús előzetes, akár több napon át tartó, pácolásával és a megnövekedett főzési idővel egyaránt.
Részletes leírás a coq au vin történetéről, eredetéről itt olvasható.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét feldaraboljuk: szárnyak, mellek, combok (a farhát részt eltesszük alaplé főzéshez) és sózzuk, borsozzuk.
  2. A vaj felét egy nagyobb átmérőjű lábasban (amiben kényelmesen elfér a hús) felhevítjük, beletesszük a csirkedarabokat és többször megforgatva megpirítjuk, minden oldalról.
  3. Hozzáadjuk a szalonnát és a megpucolt, de egészben hagyott hagymafejeket.
  4. Kb. 10 perc elteltével mehetnek bele a megtisztított gombafejek és az egészen finomra vágott fokhagymák. lefedve pároljuk néhány percig, amíg a gomba levet ereszt.
  5. Átforgatjuk a húsokat a párolólében, majd hozzáadjuk a lisztet, a paradicsomot, a bort és a cukrot. Felforraljuk.
  6. Felöntjük az alaplével, ismét felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé.
  7. Kb. 50 perc alatt puhára főzzük a húst.
  8. A lábasból kiszedjük a zöldségeket, szalonnát és a húst. A főzőlevet összeturmixoljuk a maradék vajjal.
  9. A gombával, hagymával és szalonnával körítve, a mártással meglocsolva, friss, ropogós bagette kíséretében tálaljuk a borban főtt csirkét. (Készült Shaun Hill receptje alapján, ebből a könyvből.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 40 540
elküldve: 19
receptkönyvben: 693
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: farsang
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Vörösborban párolt csirke, vörösborban főtt csirke, csirke borban

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

markoskati
markoskati Sat, 2015-05-30 18:23

Ma készítettem el először, de biztos, hogy nem utoljára. Valami isteni, tökéletes!!!

Bubbernyik
Bubbernyik / Bubbernyik Tue, 2013-06-11 18:25

Nagyon nagyon jó! Nálunk ma ez volt a vacsi. :) Remélem nyáron összejön egy fácános erdei gombás verzió ;)

beatrixd
beatrixd Thu, 2012-10-04 15:51

Ezt a receptet már többször elkészítettem annyi különbséggel, hogy csirkén kívül mindent összefőztem, majd a tepsibe tett csirkecombokra és mellekre halmoztam, és megsütöttem. Óriási sikere van mindig, imádja a család! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2012-07-05 14:58

Sziasztok!
Én egyszer régebben csináltam ilyet, bár nem ez a recept volt az alap, de akkor is mindenkit csak biztatni tudok, hogy próbálják ki ezt a finomságot!!!!
Túlságosan hagyományos ízlésűeknek azonban nem ajánlom, elég mediterrán jellegű ez a husi. De aki szereti az újdonságokat, az ne hagyja ki, isteni finom!
Rose :-)

Akiteki
Akiteki Mon, 2012-07-02 20:26

Hogy néz ki nyersen az a sonkahagyma és hol lehet kapni?

petra
Petra / petra Tue, 2012-07-03 14:02

A fenti képen egész jól kivehető, 3 db is látszik rajta, hosszúkás formájú, és a piacokon általában kapható.

Bejci
Bejci Sun, 2010-11-14 15:05

Tökéletes recept Petra! Épp most vagyok túl életem első coq au vin-jén, és azt kell mondjam, hihetetlenül finom:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-10-01 20:44

Azért ha valakinek akkora szerencséje van, hogy belebotlik egy két, esetleg három éves, rendes körülmények között tartott kakasra, ne habozzon, álljon neki. Összehasonlíthatatlanul más, mint a bolti csirkéből.
(A cikkben említett pácolást nem igazán értem.)

hajnus
hajnus Fri, 2008-11-21 16:41

Megcsináltam ezta receptet. Nagyon finom csak ajánlani tudom mindenkinek. Isteni!!!!!!!!!!!

970
csirke 1.5 kg
száraz vörösbor 2.5 dl
szárnyas alaplé 5 dl
füstölt szalonna 10 dkg
gomba 16 kis db
sonkahagyma 8 db
fokhagyma 2 gerezd
passzírozott paradicsom 3 dkg
vaj 55 g
finomliszt 1 evőkanál
cukor 1 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint