Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Coq au vin, ahogy janettaylor készíti

Coq au vin, ahogy janettaylor készíti
Coq au vin, ahogy janettaylor készíti
260 perc / előkészület: 60 perc sütés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi ebéd, immáron a kertben, a kisház előtti teraszon...amihez oly sok minden dukált, és nagy segítség volt a vágyott, piros zománcos cocotte. Nem mondom, hogy könnyű ebéd volt, hisz előtte galambleves, utána epres-rebarbarás tiramisu került a bendőnkbe. Viszont a lefolytása ismételten egy francia klasszikussal, cointreau likőrrel passzolt. Napsütötte vasárnap, mi kellhet még?

hozzávalók / 8 adag

Pác

Sütés

Már a sütőben

Szólj hozzá!

elkészítés

Pác

  1. Reszeljük vagy aprítsuk el a zöldségeket, sózzuk és ízesítsük meg a borsolajjal, babérlevéllel és a bazsalikommal. Adjuk hozzá az egész üveg bort, majd a húsdarabokat is.
  2. Tegyük a hűtőbe minimum 12 órára.

Sütés

  1. Pirítsuk meg a felkockázott húsos szalonnánkat. Szedjük ki egy szűrő segítségével a bacondarabokat, tegyük a vajadagunk felét a serpenyőbe, és pirítsuk üvegesre a felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a megdörzsölt apró gombafejeket, és 5 percnél ne barnítsuk tovább. Ne eresszen levet! Szedjük ki, majd ugyanígy járjunk el a kicsi hagymafejekkel is. Tegyük mindkettőt félre, és vegyük ki a húsdarabokat a pácunkból. Forgassuk be lisztbe.
  2. Jöhet a második vajadagunk, és a plusz brandy hozzáadása a felhevült vajhoz. Ebben flambírozzuk meg a kakasrészeket hirtelen, majd belehelyezhetjük a tűzálló edényünkbe (cocotte-ot használtam).
  3. Kevés felhevült zsiradékon összedolgozzuk a paradicsompürét és a lisztünket.

Már a sütőben

  1. Ezután folytatjuk a cocotte-ba pakolást. Ráöntjük a szárnyasunk darabjaira a boros pácot, az alaplevet, hozzáadagoljuk a szalonnadarabkákat, a letépkedett friss fűszernövényekkel egyetemben. Jöhet még a paradicsompüré-massza és a barna cukor is, ami kihozza az ízvilágát.
  2. 2 órára 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük lefedve. Utána kicsit forgatunk a darabokon, és további 3/4 óráig pároljuk. Az utolsó negyed órában kerülhet bele a gomba és kicsi fejű hagyma adag, plusz a zúzott fokhagyma. Az első kettő így őrzi meg a ress-ségét.
  3. Tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel, és köretként krumplival kínáljuk. Szerintem leginkább ez illik hozzá, bármilyen formában. Nálunk most köménymagos újkrumpli volt porondon.
  4. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 735
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

janettaylor

Mióta szakács: 2017.04.02.
107 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

francia kakas

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1179
száraz vörösbor 7.5 dl
kakas 2.5 kg
sárgarépa 3 kis db
zeller 1 kis db
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
bazsalikom 0.5 csokor
fekete bors 1 csipet
szárított gomba 2 ek
0 ízlés szerint
babérlevél 3 db
vaj 30 dkg
bacon 25 dkg
brandy 3 dl
gomba 50 dkg
lila hagyma 15 db
vöröshagyma 1 nagy db
0 ízlés szerint
szőlőmagolaj 1 ek
sűrített paradicsom 2.5 ek
finomliszt 3 ek
fokhagyma 4 gerezd
majoranna 0.25 csokor
rozmaring 2 szál
petrezselyem 0.5 csokor
csirke alaplé 5 dl
barna cukor 1.5 teáskanál