Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Couronne

Couronne
Couronne
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Francia karácsonyi kalács - nagyon illatos, és nagyon gyümölcsös!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. Egyik oldalára szórjuk a sót, a másikra az élesztőt.
  2. A vajat megolvasztjuk, a tejet meglangyosítjuk, és tojást enyhén felverjük.
  3. A tejet, a vajat és a tojást a liszt tetejére öntjük, majd ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
  4. Konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez

  1. Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a brandybe kb. 20 percre.
  2. A puha vajat és a tojást kézi mixerrel krémesítjük.
  3. A vajas tojáshoz adjuk a kicsavart aszalt gyümölcsöket, az apróra vágott mogyorót, a vanília kikapart magját, a porcukrot és a narancs lereszelt héját.
  4. Jól kikeverjük.
  5. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és belekenjük a vajas krémet.
  6. Feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk. A két csíkot lazán egymásba fonjuk, majd koszorú formába igazítjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még egy fél órát kelesztjük.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

A kenéshez

  1. A még forró kalácsot megkenjük a baracklekvárral. Ha kicsit hűlt, rászórjuk a porcukrot és mandulát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 503
elküldve: 4
receptkönyvben: 283
elkészítve: 17/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: karácsonyi receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ozsuzsanna
ozsuzsanna Tue, 2015-12-15 20:25

Megsütöttem, a bevonás lekvár és mandula hiányában elmaradt, de így is nagyon finom lett! Lehet, hogy túlságosan kinyújtottam a tésztát, de nekem a töltelék kifolyt, nem tudtam a töltelékes, kettévágott tésztát "összeforrasztani". Majd legközelebb...

Yram
Yram / Yram Thu, 2015-12-10 21:07

Elkészült!! Nagyon szép, s finom is. Én gyümölcsnek mazsolát, vörösáfonyát, aprított aszalt szilvát és aszalt barackot raktam bele. Köszi a megosztást. Mary

709
finomliszt 250 g
tej 100 ml
1 csipet
vaj 50 g
tojás 1 db
instant élesztő 7 g
aszalt gyümölcsök 4 dkg
mazsola 4 dkg
vörösáfonya 4 dkg
vaj 80 g
porcukor 70 g
tojás 1 db
brandy 100 ml
törökmogyoró 50 g
vanília 1 db
narancshéj 1 narancsból nyert
sárgabaracklekvár 3 ek
porcukor 2 ek
mandulapehely 5 ek