Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Couscous Tfaya

Couscous Tfaya
Couscous Tfaya
80 perc / előkészület: 15 perc főzés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy finom kuszkusz receptet szeretnék veletek megosztani, amit hússal (marha-, bárány-, csirkehús egyaránt használható) vagy hús nélkül is el lehet készíteni. Én a hús nélküli változatot szeretem jobban, ezt szoktam készíteni. Az étel amellett, hogy könnyen elkészíthető, nemcsak egzotikus ízeket rejt magában, hanem rendkívül laktató is.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát meleg vízbe áztatjuk, és hagyjuk, hogy kb. fél órát álljon. (Amennyiben hússal akarjuk elkészíteni az ételt, a húst a kívánt fűszerekkel ízesítve lesütjük, majd pároljuk, közben pedig elkészítjük az ételt.)
  2. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd egy edénybe helyezzük, hozzáadjuk a vajat, sót, gyömbért, kurkumát, borsot, fahéjat, sáfrányt, felöntjük 1-2 dl vízzel (aki hússal készíti, a húsalapléből adjon hozzá). Lefedjük és körülbelül 45 percig, folyamatosan kevergetve főzzük. (Ügyeljünk a víz mennyiségére, hogy ne legyen nagyon híg.)
  3. Közben elkészítjük a kuszkuszt. Én hagyományos módszerrel készítem el, ami a kuszkusz gőzölését jelenti. Egy edényben először elkeverjük a kuszkuszt 1/4 csésze olajjal, és kézzel eldörzsöljük, hogy ne csomósodjon. Ezt követően még egy csésze vizet dolgozunk el benne. Mivel itthon nem áll rendelkezésre speciális kuszkusz főzőedény, én szitát szoktam használni a művelethez, amit ki kell olajozni, majd beletöltjük a kuszkuszt, és egy lábasra helyezzük, amiben célszerű húsalaplét főzni, hiszen ez fog finom ízt adni a kuszkusznak. Kb. 15 percig pároljuk a kuszkuszt, majd levesszük a szitát, és hagyjuk, hogy egy kicsit hűljön, hozzáadunk két csésze vizet, 1/2 teáskanál sót, és kézzel eldörzsöljük, hogy ne legyenek benne csomók. A szitában visszatesszük a kuszkuszt a lábasra, és kb. 20 percig gőzöljük, majd megint eldolgozunk benne 1-2 csésze vizet (amennyit felvesz). Ha sótlan, akkor teszünk még hozzá sót. Még 15-20 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről, ha szükséges, kézzel még egyszer átdolgozzuk. Persze ennél egyszerűbb elkészítési lehetőségei is vannak a kuszkusznak.
  4. Miután letelt a 45 perc, a hagymához hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot. A hőfokot vegyük vissza egy kicsit, fedjük le az edényt, és kb. 20 percig hagyjuk a hagymát karamellizálódni. Az étel akkor lesz kész, amikor a hagyma szépen megbarnult, majdnem hagymalekvárszerű állapotú lesz.
  5. Tálaláskor a kuszkuszt kiszedjük egy nagy tálra, amennyiben húst is készítettünk, az mindig a kuszkusz közepére kerül, és erre tesszük rá a mazsolás szószt.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 502
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Evati

Mióta szakács: 2013.12.29.
4 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mazsolás kuszkusz, kuszkuszos egytálétel, fűszeres-mazsolás kuszkusz

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

544
kuszkusz 50 dkg
fehér hagyma 1 kg
mazsola 10 dkg
vaj 1 ek
barna cukor 2 ek
fehér bors 1 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
gyömbér 1 csipet
kurkuma 1 teáskanál
sáfrány 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 1 dl