Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Créme brulée

Créme brulée
Créme brulée
90 perc / előkészület: 10 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A franciáknál égetett krém, a spanyoloknál pedig katalán krém az elnevezése. Vitatott, hogy kinek az érdeme e népszerű édesség megalkotása, mindenesetre köszönjük, akárkit illet is a dicsőség. Mindig az „egy falat… Franciaország” c. könyv jól bevált receptje alapján készítem.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejszínt, a tejet és 25 g cukrot a vaníliarúddal együtt felforraljuk. Közben egy másik tálban a tojás sárgákat és a tojás fehérjét 25 g cukorral elkeverjük.
  2. A felforralt tejből a vaníliarudat kivesszük, majd a tojásos keverékhez öntjük, az egészet habosra keverjük. A meglehetősen folyékony állagú krémet négy szuflétálkába öntjük, a tálkákat egy magasabb falú tepsire helyezzük, a tepsit a tálkák feléig felengedjük vízzel.
  3. 120 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőben 80-90 perc alatt megsül. Akkor kész, amikor a krém közepe is szilárd. Miután a tálkák kihűltek, fogyasztásig lefóliázva hűtőben tartjuk. Tálalás előtt 50 g cukrot egyenlőképpen elosztunk a négy tálka tetején, és karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot. Azonnal fogyasztjuk.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 110
össznézettség: 257 215
elküldve: 80
receptkönyvben: 1 970
elkészítve: 73/105
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
mikor: vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Égetett krém, katalán krém

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kunki
Kunki Tue, 2018-01-23 09:54

Tegnap pontosan úgy készítettem el, ahogy leírtad, pofonegyszerű volt, és fantasztikusra sikerült! Én vettem egy kis minifáklyát, nem kell a drága változat, a neten rendeltem, az egész alig akkora, mint a tenyerem és tökéletesen megtette amit kell! Egyszóval, köszönöm!

Pappné B. Évi
Pappné B. Évi Wed, 2015-09-30 20:52

Köszönöm a receptet! A végén kicsit emelnem kellett a hőfokot és negyed órával tovább sült, de a végeredmény tökéletes lett!

Koni08
Koni08 Thu, 2014-01-30 18:07

Szia Petra! Az lenne a kérdésem, hogy főzőtejszínnel is el lehet-e készíteni? Tudom, hogy a habtejszín lenne az ideális, de a kérdésem, hogy a főzőtejszínt is fel lehet-e ugyanúgy habosítani. Kérlek mielőbb válaszolj! :)
Köszi!

nadri80
Anya konyha / nadri80 Tue, 2013-12-31 18:26

Kedves Petra,
mi lehet az oka, hogy ahogy betettem a sütőbe teljesen összeestek? Gépi habverővel kevertem össze a tojást és a felfőzött tejszín-tej keveréket, amikor beletöltöttem a tálkákba, tele voltak, de kb a felére összeestek. Bármi ötlet?
Köszi

Cica94
Cica94 Tue, 2014-03-11 18:08

Kedves nadri80,

Eleinte én is így jártam vele és arra merek következtetni hogy a gépi habverővel túl erősen veri fel a krémet, sőt mi több a vaníliás tej tűz forró, ezért az egész cucc keverés alatt elkezd habzani, jó soknak tűnik de ahogy sül az egész elkezd a hab elpárologni szóval a valós szósz csak mondjuk a tálka feléig volt a többi hab volt és emiatt vélhetted összezuhanni a krémet. Amit én kipróbáltam és nekem bevált 2 dolog. Az egyik, hogy próbáld meg a krémet is kézi habverővel felverni, macerás és nehezebb is de sokkal szebb krémet kapsz majd, és a másik dolog meg, hogy várj egy kicsit vagy hűtsd le a tejet egész langyosra és akkor nem fog felhabzani annyira, nagyon minimálisat de abból szinte semmi sem tűnik el. Ennyit tudtam javasolni, nekem működött, sok sikert :)

hgergely
hgergely Mon, 2013-12-16 19:59

Kedves petra!
Már elég SOK ideje szemeztem a recepteddel, végre sikerült beszereznem a szufléformát, így végre nekiállhatok elkészíteni ezt a finomságot. :)
A kérdésem mindössze annyi lenne, hogy a vaníliarudat kb mennyi vaníliakivonat helyettesíthetné?

Vik86
Vik86 Wed, 2013-05-29 14:09

Kedves Petra! Már kétszer elkészítettem ezt a receptet, nagyon nagy sikere volt, köszönöm! Azt szeretném kérdezni, hogy véleményed szerint, ha a 100ml tej helyett kókusztejet teszek bele, meg mondjuk némi kókuszreszeléket, akkor az kókuszos creme brulée-ként vajon megállja a helyét? Vagy nagyon muszáj bele a sima tej? Csak azért kérdezem, hátha volt már valami "kísérleted" erre vonatkozóan.:)

Vik86
Vik86 Wed, 2013-05-29 14:23

Óóó, de jó, ez elkerülte a figyelmemet! Szerintem a kettőből fogom összegyúrni a finomságot... :) Köszönöm a gyors választ! Üdv, Viki

berczyk
berczyk Sat, 2013-03-23 16:10

Kedves Petra,
elkészítettem ma a receptet, de valamiért kb a tál feléig összeesett krém? Szerinted ennek mi lehet az oka?

petra
Petra / petra Fri, 2013-03-29 14:46

Sajnálom:-). A végén grill alatt vagy szakácsfáklyával karamellizáltad a cukrot a tetején?

lili.ann
lili.ann Thu, 2013-01-03 17:57

Szia! Habverő nélkül abszolút lehetetlen a dolog? Kezdő háziasszony vagyok és konyhafelszerelés terén alapvető hiányosságokkal küzdünk...

monika249
monika249 Thu, 2012-11-15 07:42

Kedves Petra!
Megszeretném kérdezni hogy mennyire ajánlod a tálalás előtti napon elkészíteni. Vagy úgy az igazi ha azonnal fogyasztásra kerül.
Olvastam hogy ha kihűlt hűtőben kell tartani és azért gondoltam hogy esetleg előző nap is elkészíthető. Köszönöm válaszod.

petra
Petra / petra Sun, 2012-11-18 21:19

Kedves Mónika,
Persze, abszolút elkészíthető előre egy nappal.
Üdv,
Petra

andilawyer
andilawyer Fri, 2012-08-17 16:43

Megcsináltam grillfokozaton. Nagyon finom, és valódi élmény enni: megvan a hangulata, ahogy feltörjük a cukormázt a tetején...
Köszi a receptet!

petra
Petra / petra Fri, 2012-08-17 20:14

Örülök, hogy sikerült a sütőben karamellizálás, és annak is, hogy tetszett a desszert!
Üdv
Petra

andilawyer
andilawyer Mon, 2012-08-06 18:27

Ja, bocsánat, most látom a receptben, hogy ezt semmilyen alkohollal nem kell meglocsolni, így nincs mi lángra kapjon...
Figyelmetlenül olvastam.

andilawyer
andilawyer Sat, 2012-08-04 17:38

Kedves Petra!

El szeretném készíteni, de nem volt az M3 melletti Metro-ban karamellizáló pisztoly. Maradok a grillfokozatnál. Remélem nem melegíti fel az egész tálat! Egyébként régebben egy étteremben a pincér egyszerűen öngyújtóval gyújtotta meg a palacsintát.... Ez itt nem működhetne?

makutyi
makutyi Wed, 2012-08-01 20:17

Már többször megcsináltam. Többen elájultak a gyönyörűségtől:-) Semmit nem változtattam rajta (pedig ez nem jellemző rám). Köszi!

mosoly01
mosoly01 Fri, 2012-07-27 19:48

Szeretném megkérdezni, hogy mi az a zsebsárkány? :)
Ismerősöm ajánlotta, hogyha nincs otthon semmi karamellizáló eszköz, először a karamellt tegyük a szuflépohárba és erre a krémet. Igaz,így pudingsűrűre kell sütni, utána kiborítani és a megolvadt karamell istenien fog mutatni! :)

petra
Petra / petra Mon, 2012-07-30 10:41

Karamellizáló pisztoly funkcióját látja el a zsebsárkány.
Igen, valóban van egy olyan verzió, amikor alulra kerül a karamell, és a végén ki kell borítani a tálkákból a krémet, és így a tetején lesz a finom karamellszósz, ez nem más, mint a créme caramel:
http://www.nosalty.hu/recept/creme-caramel

Akiteki
Akiteki Mon, 2012-07-02 21:15

Én is úgy tudom, hogy akkor az igazi, ha a közepe még lágy. Viszont áruljátok el, hogy amíg nem volt karamellizáló pisztoly, addig hogy készítették. Csak ezért nem fogok venni, kéne valami alternatív megoldás.

petra
Petra / petra Tue, 2012-07-03 13:58

Zsebsárkánnyal:-). Vagy sütőben is lehet grillfunkcióval karamellizálni a cukrot a tetején.

Akiteki
Akiteki Tue, 2012-07-03 19:05

A zsebsárkányra nem is gondoltam!!! :)))) tényleg, a grill! Köszi!

Bea-68
Bea-68 Sun, 2012-06-24 08:59

Szia Petra!
A napokban láttam a tévében Stahl Judittól egy leveles tésztából készült kosárkában sütött vaníliás krémet. A receptet persze nem írtam le. Kérdésem, hogy szerinted ezt a créme brulée-t lehet-e ebben a leveles tésztás kosárban sütni, vagy kár elrontani a tésztával?

petra
Petra / petra Mon, 2012-06-25 11:33

Szia Bea,
Persze, meg lehet próbálni úgy is, de mindenképpen elősütném egy kicsit a tésztát, hogy ne áztassa el a krém.
Üdv
Petra

Bea-68
Bea-68 Tue, 2012-06-26 11:13

Szia :)

A tésztát mindenképp elősütném. Köszi a választ :)
Bea

urszuszka
urszuszka Sun, 2012-03-18 14:32

Szia, 'az egészet habosra keverjük' alatt mit értesz pontosan? AZt hiszem nem azt, hogy turmixgéppel habosítsuk, mert sajnos én ezt tettem és katasztrófális lett a végeredmény.

petra
Petra / petra Mon, 2012-03-19 12:17

szia,
Turmixgépről szó sincs, egy kézi habverő tökéletesen megteszi:-). Sajnálom, hogy nem sikerült.
Petra

Laurencia
Laurencia Sun, 2011-11-27 21:42

Isteni, szuper a recept. Direkt ezért vettem karamellizáló pisztolyt, szívtam is a fogam az ára miatt, de nagyon megérte. Köszi a receptet, Petra!

habaluga
habaluga Wed, 2011-11-23 20:31

Ma elkészítettem édesanyám szülinapjára és nagyon jól sikerült,mindenkinek nagyon ízlett!!!

Agostmar
Agostmar Sun, 2011-03-13 11:13

Én addig "sütöm" amíg puding állagú nem lesz, így isteni krém lesz a ropogós barna cukor alatt...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-11 20:22

Még finomabb ha barnacukorral van megszórva.

Herr Ludwig
Herr Ludwig / Herr Ludwig Wed, 2010-02-10 07:23

Én is nagyon szeretem. Az igazi ínyencek nem szeretik, ha teljesen kemény. A közepe egy kicsit lágy, akkor az igazi, állitólag.

345
habtejszín 250 ml
tej 100 ml
cukor 100 g
vanília 0.5 db
tojássárgája 3 db
tojásfehérje 0.5 db