Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Créme brulée egy 19. századi magyar konyhából

Créme brulée egy 19. századi magyar konyhából
Créme brulée egy 19. századi magyar konyhából
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Czifray István szakácskönyvéből főztem, aminek első kiadása 1816-os. Az eredeti recept így szól: „Főzz fel egy icce jó téjsűrűt; habarj el jól tíz lat cukrot egy darab tört vaníliával és nyolc tojássárgájával; öntsd reá a téjsűrűt, habard el jól, tedd pártűzre, s habard addig, míg sűrűsödni nem kezd; azután vedd el a tűz mellől, s önts csészébe a krémet; hagyd meghűlni, hintsd be jól apróra tört cukorral, és pirítsd meg tüzes lapockával." Nagyon jó, hogy nem kell sütni, csak főzni, gyorsan elkészül és elképesztően finom.

Részletek itt.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait belekaparjuk a tejszínbe, majd az egész rudat beledobjuk, és felforraljuk.
  2. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd lassan, folyamatosan kevergetve a tejszínhez öntjük. Kivesszük a vaníliarudat.
  3. Újra főzni kezdjük lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik.
  4. Tálkákba töltjük, kihűtjük. Tálalás előtt kristálycukrot szórunk a tetejükre, és szakácsfáklyával ráégetjük a krémre.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 599
elküldve: 2
receptkönyvben: 119
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliakrém

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

260
habtejszín 3.5 dl
tojássárgája 3 db
cukor 6 dkg
vanília 1 db
1 csipet
cukor 3 dkg