Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Crème fraîche csokoládétorta

Crème fraîche csokoládétorta
Crème fraîche csokoládétorta
105 perc / előkészület: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (56)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén az egyik kedvencem, Aunty Yochana receptje alapján készítettem Kétévesem születésnapi tortáját!:) Egy szeletet?;)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A csokoládémázhoz

A tetejéhez

ajánlat

*Crème fraîche helyettesíthető: 500 ml zsíros tejszínt elkeverünk 2 evőkanálnyi joghurttal. Letakarjuk és egy napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ebből a mennyiségből 340 g szükséges a süteménybe a többit a tálaláshoz.
(A fel nem használt crème fraîche hűtőben 10 napig tárolható!)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
  2. Előkészítjük és kimérjük a hozzávalókat.
  3. A szobahőmérsékletű vajat kézimixerrel, közepes sebességen 2 percig verjük, majd a kristály- és vaníliás cukorral krémesre keverjük.
  4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egy-egy percig verjük.
  5. A lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk, majd evőkanálnyi adagokban a crème fraîche-sel váltakozva a vajkrémhez adjuk.
  6. A tojásfehérjét a borkősavval kemény habbá verjük, apránként hozzákeverjük a porcukrot. A fényes, kemény habot lyukas fakanállal óvatosan a tésztába forgatjuk.
  7. Tortaformába öntjük, 180°-on 60 percig sütjük. (Tűpróba!) Rácsra borítva hűlni hagyjuk.
  8. Az étcsokoládét darabokra törjük, vízgőz fölött felolvasztjuk és jól kikeverjük a vajjal. Hűlni hagyjuk.
  9. A habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
  10. A tortát két lapra vágjuk. Megkenjük tejszínhabbal. Csokoládémázzal bevonjuk, tetejére tortafésűvel hullámot "rajzolunk".
  11. Tortadarával és szamócával díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 91 296
elküldve: 11
receptkönyvben: 988
elkészítve: 11/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: Valentin-nap

receptkategóriák

Hozzászólások (56)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VivienAnett
VivienAnett Sat, 2016-01-16 17:24

Megsütöttem a tortát, de sütés közben a tészta közepe felpuffadt és "kinyílt". Mitől lehetett ez? Még gyakorlatlan szakács vagyok, és nem tudom, mit ronthattam el. Ettől függetlenül nagyon finom lett, levágtam a tetejét, és mascarponés csokoládékrémet töltöttem bele málnadarabokkal, és hihetetlenül finom lett. Köszönöm szépen ezt a remek receptet!

Bibici
Bibici Fri, 2012-08-31 15:31

Szia!

Köszönöm!:)
Még gondolkozom egyébként, mert UK-ban élek és azt hittem nagyon kell majd keresgélni azt a Crème fraîche-t, mert azelőtt nem is hallottam róla! de épp ma tök véletlenül megláttam egy szupermarketben, kétfélét is kb. a tejföl mellett és 1font-ba került!:)
sztem hétfőn sütöm meg egyébként, már úúúgy izgulok!:))))

Bibici
Bibici Fri, 2012-08-31 01:06

Szia!

Én is szeretném megsütni a tortát, de a belsejébe szívesebben tennék túrót!mi a véleményed?
Eredetileg túrótortát szerettem volna készíteni, kakaós piskótával, de nagyon megtetszett ez a torta!!!!:)
Csokoládémáz, ha jól értem az lesz ugye a tetején, azaz a bevonó?és ahhoz csak étcsoki meg vaj kell és ilyen szupin megdermed?:)

Köszönöm a válaszod előre is!

B.

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Fri, 2012-08-31 09:36

Szia!

Biztosan finom lesz túrókrémmel! ;)
A máz is úgy van, ahogy írod, nem nagy ördöngösség! Sok sikert hozzá!

Szintia

bbarbara
bbarbara Sun, 2012-06-10 22:34

Segítséget kérnék még abban, hogy a receptkönyvemben az elkészítem receptek közé elmentettem egyet. Azt, hogyan lehet törölni onnan? Plusz még azt sem tudom, hogy lehet-e olyat csinálni, hogy átírom magamnak úgy vki receptjét, ahogy én készítettem el? Az utolsó dolog pedig az lenne, hogy hogyan tudok saját receptet feltenni?
Köszi a segítséget előre is! :D

bbarbara
bbarbara Sat, 2012-06-09 06:55

Lehet, hogy velem van a gond, mert senki nem kérdezte meg, de a képen a torta alján, mi az a piros réteg? Nagyon jól néz ki és szeretném elkészíteni.

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Sat, 2012-06-09 14:08

Szia Barbi!
Az csupán egy piros szatén szalag! ;)
Sok sikert a tortához! (Ez az egyik kedvencem!)
Szintia

potykic
potykic Fri, 2012-02-17 12:31

Én is elkészítettem, nekem 26 cm-es formám volt, így legalább 15 cm magas lett. A krém bele is rengeteg lett, szerintem a fele krém is elég lenne a recepthez.
Amúgy valóban nagyon finom, különleges torta, de kicsit tömény (főleg a krém), így egy szelet torta egyszerre doszt elég volt. :)
Ja, és nekem kb. 4.000 Ft-ba került az egész... :(

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Wed, 2012-02-08 22:27

Kedves Szintia,
nagyon tetszik ez a torta, hétvégén elkészíteném, mivel a páromnak a csokitorta a kedvence. De én még nem láttam Magyarországon crème fraîche-t. Te hol szoktad venni?
Köszi előre is a segítséget! Andi

amatriciana
amatriciana Sat, 2012-03-31 09:46

Kedves Andi! Crème fraîche kapható a Mom parkban, a Konrády pékség-sajtboltban. Nem olcsó (1450,-Ft) de azt mondták nekem hogy az egyik legjobb minőségű crème fraîche. Én jövő hétvégén tesztelem ezzel a recepttel. :) Talán a Culinarisban is van, de mostanában ott nem voltam.

Chimy
Chimy Sun, 2011-09-25 02:41

Szia Szintia!

Egy gyors kérdésem lenne, ha nem tudok habfixálót venni (itt külföldön sehol sem találok....) akkor mit használjak helyette? és hogyan? :)
előre is köszi a választ!

manomama
manomama Tue, 2011-10-11 19:48

Szia Chimy,

Bocs, hogy en valaszolok, de hatha segit. Ha netan angolszasz nyelvteruleten elsz, hasznalj "Double Cream"-et,
nem kell hozza semmilyen adalek es tokeletes lesz. Nekem bevalt.

Jo sutest - fozest!
manomama

gocsilla
gocsilla Sun, 2011-06-26 11:49

Szia Szintia!

Én is megsütöttem, és isteni finom lett. Annyit változtattam rajta, hogy málnával díszítettem és a krémjébe is kevertem összemixelt málnát. 25cmes tortaformában sütöttem, és annyi lett a recept szerint készített tészta, hogy jött ki belőle :)

Köszi a receptet, sikert aratott :)
Csilla

visnyoo
visnyoo Sun, 2011-04-17 17:03

Szia!
Minden ok, elkészült, gyönyörű lett, na meg ma megettük, nagyon fincsi az ünnepeltnek is nagyon tetszett, ízlett:-)
Zsuzsa

visnyoo
visnyoo Sat, 2011-04-16 11:24

szia:-) S.O.S. másodszor:_(
1 órája sül, de ha beleszúrjuk a tűt még folyós belül, ilyenkor mi a teendő azon túl, hogy sütjük tovább, esetleg tegyük magasabb hőfokra a sütőt?
köszi a gyors válaszodat:-)
Zsuzsa

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Sat, 2011-04-16 09:52

Szia!
Nekem hagyományos gázsütőm van, tehát én csak légkeverés nélkül sütöttem!;)
(Nincs tapasztalatom légkeveréses sütőkkel)
Sok sikert!
Szintia

visnyoo
visnyoo Sat, 2011-04-16 09:45

S.O.S kérdés:-)
mert most keverjük a tésztát a lányommal, légkeveréssel vagy anélkül süssük?
előre is köszi a választ:-)
Üdv.Zsuzsa

graszta
graszta Tue, 2011-02-22 19:20

Kedves Szintia!

Köszönöm a válaszod!
Közben meg arra gondoltam, mi lenne ha csokival "ragasztanám" össze a 2 véget? Szerinted az megtartaná a szalagot (csoki torta, oldaldíszítés: nápolyi, barna selyemszalaggal összekötve)?
A gombostűs-megoldásban higiéniai okokból kissé kételkedem, - de kérlek ne vedd magadra.
Üdv: Dia

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Tue, 2011-02-22 16:06

Szia Dia!

Miután megdermedt a tortán a csoki egyszerűen csak rátettem a szalagot. A két túllógó végét levágtam és egy gombostűvel megtűztem.

Ez az egyik kedvenc tortám!;)

Sok sikert hozzá!
Szintia

graszta
graszta Mon, 2011-02-21 21:35

Kedves Szintia!

A dekorációval kapcsolatban szeretnék kérdezni!
Én a héten szeretnék egy csokitortát sütni, s a díszítést én is a szalagos technikával szeretném véghez vinni, azonban gyakorlati gondjaim akadtak a kivitelezéssel kapcsolatban...
Lehet, hogy amatőr kérdés, de mikor, és milyen módszerrel teszed rá a szalagot a tortára? Hogy oldod meg, hogy ne legyen csupa csoki a szalag? Milyen módszerrel rögzítetted a szalag végét?
Válaszodat előre is köszönöm!
Dia

maxcot
maxcot Sat, 2011-02-12 00:09

Kedves Szintia!

Már másodjára készítem el ezt a csodás tortát, és minden mennyiség pontosan passzol, egyszerűen remek ez a recept!!!
Nagyon szépen köszönöm!!!
Üdv. Maxcot

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-05-28 21:42

Hogy ez milyen csodálatosan néz ki!Eper imádjuk, csokit is,jöhet!Ez is torta lesz,az én negyvenedik szülinapomra készítem el.köszi:Éva

hargasmd
hargasmd Mon, 2010-05-24 16:42

Elkészítettem hétvégén a kislányom szülinapjára (az Erdei gyümölcsös joghurt bombával együtt). Nagyon nagyon finom és mutatós. Annyit változtattam rajta, hogy a tejszínbe kevertem egy kevés friss eper pürét, illetve nem fésültem meg, csak úgy hagytam. Az én tortaformám kicsinek bizonyult, így két torta lett belőle. :) Mindenkinek nagyon tetszett, kérdezték is hogy én csináltam??? :) Nagyon jók a receptjeid, még biztosan kipróbálok 1-2t.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-04-21 06:44

A tortafésű fillérekért kapható konyhafelszerelési boltokban, így nem éri meg vacakolni a bizonytalan és egyszer használatos kartonokkal.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-04-14 23:05

Szerintem amit számlatömbhöz lehet venni műanyagalátétlapot, azt el lehet vágni a cikk-cakkos ollóval. Az egy kicsit lágyab műanyag, ezért valószínű jól megfelel a célnak! Mrs Smith

Fio
Fio Wed, 2010-04-14 18:11

Köszönöm a segítségeteket! Ez a műanyaglapos ötlet inspiráló... talán ha a kisfiam hullámos élű ollójával vágom el a lapot, elérhető a képen látott minta- ha viszi! Ha nem, akkor vastag kartonból egyszer használatosat. Az is megteszi. :o)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-04-13 19:13

Kedves Fio! Ilyen fésűt tudsz csinálni, vagy kemény kartonpapírból, hátránya, hogy sokszor nem tudod használni, vagy egy műanyaglapból kivágsz egy téglalapot, s az alját egyenletesen befogazod cikk-cakkosra. S ezzel aztán egy laza mozdulattal mintát húzol a torta tetejére. Üdv: Mrs Smith

Fio
Fio Tue, 2010-04-13 18:15

Szia!
Mi az a tortafésű? Mivel lehet esetleg helyettesíteni, hogy sikerüljön ilyen szép hullámokat varázsolni a tetejére?

villers
villers Tue, 2010-04-13 18:32

Én villával szoktam a széléről indulva spirál alakban befele :o)

margitpope
margitpope Sun, 2010-04-04 10:24

Gyönyörű ez a torta! Az alsó részén a piros részt mivel csináltad?

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Tue, 2010-04-06 22:44

Örülök, hogy tetszik Margit!:) Az alján egy széles piros szalag van!;)
A story-nál van szeletes képhez link!
Szintia

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-26 13:08

nyami...istenien néz ki ez a torta...már meg is van mit készítek szülinapomra :-)

zsubog1125
zsubog1125 Wed, 2009-08-12 20:49

Segits nekem! Mennyi 250 g tojásfehérje? Sürgős lenne mert holnap megcsinálnám ajándékba!!! Nincs róla elképzelésem se.

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Tue, 2009-08-18 13:37

Kedves Zsubog!
Nagyon sajnálom, csak most olvastam a kérdésed!
Ez a torta igazi tojásfehérjefaló, kb. 8 db közepes méretű tojásnak a fehérjét kell felverni a tésztába!
Nekem szokott lenni a kalácssütésből kimaradó, "elfekvő" tojásfehérje készletem a hűtőben!:) Ha nincs akkor készíthetünk a sárgákból rántottát, paraszt reggelit, tojásos lecsót...
Szintia

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Tue, 2009-06-16 15:28

Szia !

A borkősav szerintem a tojásfehére állagának javítására szolgál. A receptbe azért van beírva, hogy egyezzen az eredetivel. Tényleg elhagyható! A torta nagyon finom. Az egyik kedvencem!:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-06-16 15:24

Szerintem is gyönyörű és biztos nagyon finom. Már több receptedben láttam a borkősavat, mire való, miért teszed a sütikbe, hiszen mindíg ott van, hogy elhagyható. Ha meg szükséges, hasznos, akkor hol lehet kapni?

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-02-26 13:25

A borkösav a tojásfehérje höálló képességét növeli, ezáltal jobban és tovább süthetövé válik, nem ég meg olyan könnyen, könnyebben megtartja a formáját és sütés után nem esik össze a tészta. Minden sütiben használatos, amit fehérjéböl készítenek. Habcsókba is tesznek néha citromlevet vagy ecetet, pontosan emiatt. Helyettesíteni ezekkel lehet, ebben az esetben az arány 3x annyi, mint amennyi borkösavból kellene. Patikában lehet kapni. Az íze savanyú, ezzel számoljunk a végeredménynél.

1370
vaj 25 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 4 db
crème fraîche 34 dkg
finomliszt 29 dkg
cukrozatlan kakaópor 10 dkg
szódabikarbóna 1 tk
1 kk
tojásfehérje 8 db
borkősav 1 teáskanál
porcukor 20 dkg
habtejszín 7 dl
habfixáló 2 csomag
porcukor 2 ek
étcsokoládé 20 dkg
vaj 10 dkg
szamóca 20 dkg
csokoládédara 10 dkg