Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croissant

Croissant
Croissant
72 perc / előkészület: 60 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig nem mertem vajas/leveles tésztákat készíteni, de utána rájöttem, hogy jó minőségű alapanyagokból, picit nagyobb odafigyeléssel igenis meg lehet csinálni. :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

2 jó tanács, hogy tényleg jól sikerüljön a croissant:

  1. a vajat úgy burkoljuk a tésztába, hogy a szélekhez ne kerüljön,
  2. a nyújtást óvatosan kell végezni, nehogy kilyukadjon a tészta.

Az alaptészta nagyon jól eláll a mélyhűtőben, így érdemes nagyobb adagot elkészíteni, és amikor nem tudunk friss péksüteményt vásárolni, akkor előző este kivenni a hűtőből, kiolvasztani, reggel tölteni, keleszteni, megkenni tojással és sütni.

Édes töltelékként használhatunk mogyorókrémet, forrázott mák-,vagy diótölteléket is. Mivel az alaptészta ízsemleges, így akár sós tölteléket (szórást is alkalmazhatunk: sajtos, sonkás, káposztás, különféle magok).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megpuhuljon, és közben elkészítjük az alaptésztát: kevés cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, a liszteket átszitáljuk egy nagyobb tálba, és a maradék tejjel, sóval, tojássárgájával, kb. 2-3 dkg vajjal és a felfuttatott élesztővel simára dolgozzuk (amíg szépen el nem válik az edény falától).
  2. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán a tésztát 2-3 cm vastag téglalap formára nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk (bejelölöm), és középső 1-3-ra egyenletesen felvisszük a puha vajat. Erre ráhajtjuk a jobb oldali részét a tésztának, majd a bal oldali részét is úgy, hogy előtte egy ecsettel lesepregetjük a tésztáról a lisztet (különben nem tudom összedolgozni). 10 percig pihentetjük a tésztát.
  3. Ezután elforgatjuk a tésztát 90 °-kal, és ismét 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részre osztjuk (jelölöm) a tésztát, lesöpörjük a tésztáról a lisztet, és a két szélső tésztát a középvonalhoz hajtjuk, majd ezt egymásra hajtjuk (a felezőnél), így 4 réteg tészta van egymásra hajtva.
  4. Óvatosan kb. 1 cm vékonyságúra nyújtjuk a tésztát, és 10x10 cm-es négyzeteket vágunk, amelyeket keresztben elfelezünk, és ezekből a háromszögekből alakítjuk ki a croissant, melynek egy részét töltetlenül hagyjuk, másik részét darabolt csokival vagy lekvárral töltjük.
  5. Kb. 40°-on 40 percig kelesztjük a formázott, töltött croissant sütőpapírral bélelt tepsin. A sütőt 200°-ra előmelegítjük, ha nem gőzös a sütő, akkor egy hőálló edényben vizet teszünk be. A kelesztés után felvert egész tojással megkenjük a sütemény tetejét, és kb. 6-7 percig sütjük, majd mérsékelem a hőfokot, és még kb. 5-6 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 876
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: bagel, burek, pita, perec, buci, briós, hamburger-buci, édes leveles, kifli, zsemle

egyéb elnevezések

vajas Croissant péksütemény uzsonnasütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

381
kenyérliszt BL80 25 dkg
finomliszt 25 dkg
vaj 25 dkg
tej 2.5 dl
porcukor 3 dkg
himalája só 1 dkg
friss élesztő 2 dkg
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
csokoládé 5 dkg
sárgabaracklekvár 5 dkg