Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croissant Attila konyhájából

Croissant Attila konyhájából
Croissant Attila konyhájából
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rég keresem a friss ropogós croissant receptet, de valahol, mindig elbuktam. Finom vajas kiflik lettek belőle. Nem volt légies, könnyed.... De megkaptam az igazit. Ki van próbálva, ízlik az egész családnak, gondoltam, megosztom itt is.
 
 

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Édesanyámtól úgy tanultam, hogy amikor híg palacsinta készül, az első és az utolsó a szakácsé, mert azok általában nem a "legszalonképesebbek". Így ebből is a két szélső a szakácsot illeti, mert az nem lesz a legformásabb. 

Lehet sajtot reszelni rá, mielőtt betennénk a sütőbe a második tojásozás után. Következő alkalommal csokival, lekvárral is megpróbálom megtölteni.... majd megírom, milyen lett az eredmény. ;)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük. A vizet és a tejet egyben meglangyosítjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk, és hozzáadjuk a kevert liszthez. Az élesztőt nem kell felfuttatni. Ebből egy sima tésztát gyúrunk. Addig kell gyúrni, amíg sima nem lesz. Nem kell több lisztet hozzá adni, csak jól meg kell dolgozni.
  2. Ezt a masszát beletesszük egy zsírpapírral kibélelt tepsibe, egy kicsit kézzel téglalap alakúvá formázzuk. (Én egy 36x28 -as tepsit használok.) Folpackkal bevonjuk az egész tepsit, és mehet egy éjszakára a hűtőbe.
  3. Zsírpapírból készítünk 2 20x40 cm téglalapot, ami közé felkockázzuk a hűtőből kivett vajat, ezt óvatosan egy nyújtófával egységes téglalappá nyújtjuk. Kell vigyázni, hogy a vaj ne folyjon ki a papírból. Ez egy nagyon lapos téglalap lesz. Max. 1mm Ez is mehet be éjszakára papírostól a hűtőbe.
  4. Reggel kivesszük az enyhén megkelt tésztát a hűtőből, levesszük a folpackot róla, meglisztezzük a tetejét, és kivesszük a tepsiből. Itt jegyzem meg, hogy ne hanyagoljuk a munka felületről a lisztet az egész munkafolyamat alatt, mert a tészta ragad a felülethez.
  5. Kinyújtjuk kb. 40x40 cm-re a tésztát. Felét letakarjuk zsírpapírral, majd a szabad részt ráhajtjuk. Folpackba csavarjuk visszatesszük a tepsibe, és mehet vissza a hűtőbe újabb 30 percre.
  6. Kivesszük a lehűlt tésztát, kiterítjük, kivesszük a vajat, óvatosan kibontjuk a zsírpapírból, s ráhelyezzük hosszában a tészta közepére. Kétoldalt a maradék tésztát ráhajtjuk, és a nyújtófával a közepétől a keskeny széle fele kisebb sáncokat nyomkodunk, majd óvatosan simára nyújtjuk. Vigyázni kell arra, hogy a tésztát csak hosszában nyújtsuk, hogy maradjon téglalap alakú (kb. 40x20 cm). Folyamatosan ellenőrizzük, hogy ne ragadjon oda a munkafelülethez.
  7. A kapott masszát összehajtjuk. Fentről egy kb. 1/3 részre ráborítjuk az aljáról a maradék 1/3-ad részt, és a felső végét annyira hajtjuk, hogy ne maradjon a tészta tetején, hanem takarja el az első tűrés ívét. Folpackba tesszük, és mehet a mélyhűtőbe 20 percet.
  8. 20 perc után kivesszük a mélyhűtőből, a folpackból. Az első irányhoz viszonyítva 90 fokot elfordítjuk, a betűrt ívek jobb és bal oldalra kerüljenek, szembe velünk legyenek a betűrt tészta csíkjai. Ne felejtsük el a lisztezést! Megint kinyújtjuk kb. 40x20 cm téglalappá, és újból összehajtjuk, folpackba tesszük, és mehet vissza újabb 20 percre a mélyhűtőbe.
  9. Ez utóbbi lépést még egyszer megismételjük.
  10. Miután túl vagyunk a 3-ik fagyasztáson, kivesszük a mélyhűtőből, és kinyújtjuk egy 60x30-as téglalappá. (Ilyenkor általában a széleit leegyenesítik, de én úgy hagytam. Ilyen krízis idején minden falat számít :D)
  11. Az egyik oldalon 10 cm-ként kicsit bemetsszük a tésztát (kb. 0,5 cm). A másik oldalon szintén 10 cm-ként bemetsszük, de itt 5 cm eltolódással a szélétől kezdjük a bemetszést. A bemetszések közt pizzaszeletelővel és vonalzó segítségével háromszögeket vágunk. Ha minden jól működik 13 db kis háromszöget kell kapjunk.
  12. Minden háromszöget egyenként felemelünk, és a csücske irányába óvatosan kicsit megnyújtjuk, de úgy, hogy a kezünket fentről végig húzzuk. Miután megnyújtottuk, felcsavarjuk kiflikké, de épp csak a végét göngyölítsük fel az ujjainkkal, tovább a két tenyerünkkel óvatosan csavarjuk fel két határozott mozdulattal.
  13. Miután felcsavartuk a kicsi csücskével lefele helyezzük zsírpapírral kibélelt 46x38 sütőlapra. Egy lapra tegyünk 6 db-ot, a másikra 7 db-ot (ez utóbbira tegyük a két szélét és 5 nagyot). Tegyük távol egymástól, mert meg fognak kelni.
  14. Miután a tepsibe kerültek, tojásfejérrel lekenjük, és hagyjuk kelni 1,5 órát. Én a sütőbe tettem a tepsiket egy tányér forró vízzel, így egy kicsit melegben voltak a kiflik.
  15. 1,5 óra után kivesszük a kifliket, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mielőtt betennénk tepsinként a kifliket a sütőbe, még egyszer megkenjük óvatosan a tojásfehérjével, és kb. 15-20 perc alatt szép barnára sütjük
  16. Kivéve a sütőből és a tepsiből, rácsra helyezzük a kifliket, és türelmesen megvárjuk, hogy kihűljenek.
  17. Jó étvággyal elfogyasztjuk!!!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 073
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

V.Attila

Mióta szakács: 2014.03.05.
13 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: pita, kifli, briós, édes leveles, buci, zsemle, perec, bagel, burek, hamburger-buci

egyéb elnevezések

francia vajas kifli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

987
kenyérliszt BL80 50 dkg
cukor 5.5 dkg
1 dkg
friss élesztő 1.5 dkg
tej 1.5 dl
víz 1.5 dl
vaj 25 dkg
tojásfehérje 2 db