Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croissant Fahéjas Kávé konyhájából

Croissant Fahéjas Kávé konyhájából
Croissant Fahéjas Kávé konyhájából
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Saját kezűleg croissant-ot készíteni reggelire???
Nem olyan nehéz, sőt! Még csak nem is igényel semmi különös hozzávalót. Átlagos, mindennapi, az otthonunkban megtalálható alapanyagok szükségesek csak, mint a liszt, a vaj, cukor, víz...
Ami szükséges még, az a technika, de ebben igyekszem segíteni.:)
Ha este van egy kis időnk, akkor gyorsan elkészítjük a tésztát, és reggel fél óra alatt elkészül a friss, meleg croissant, melynek senki nem tud ellenállni!
Akkor nézzük, hogyan varázsolhatjuk el a családot, hiszen fél óra ahhoz is kell, hogy lefussunk a boltba, és megvegyük ezeket a süteményeket!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban keverjük össze a tésztához való lisztet a tejjel, a vízzel, mehet bele a cukor, a só, az élesztő és 50 g vaj. Gyúrjuk jól össze! Ha ezzel megvagyunk, tegyük letakarva hűtőbe, míg a vajat előkészítjük.
  2. A hűtőből kivett vajat vágjuk csíkokra, és tegyük egymásra egy sütőpapíron, mely akkora, hogy utána rá tudjuk majd fordítani, hogy befedjük.
  3. Terítsük rá a sütőpapírt, és sodrófával kezdjük el összedolgozni. Addig, míg egy homogén vajadagot nem kapunk.
  4. Ezt is rakjuk vissza a hűtőbe, és vegyük ki a tésztát. Kezdjük el kinyújtani, majd a hűtőből kivett vajat tegyük a közepére.
  5. És akkor most jön az érdekes rész, ugyanis leveles tésztát kell készítenünk.:) Kezdjük el a tésztát a vajra hajtani. Ha szépen körbeöleltük a vajat, akkor nyújtsuk ki újra, és hajtogassuk újra.
  6. Ezután lisztezzük be, takarjuk le, figyeljünk, hogy jól bebugyoláljuk, nehogy kiszáradjon, és tegyük bő fél órára a hűtőbe.
  7. Fél óra leteltével ismételjük meg a nyújtás, hajtogatás, nyújtás-hajtogatás mozzanatokat, takarjuk újra le, és tegyük a hűtőbe éjszakára. (Miért is kell hűteni?? Hogy a vajas tésztával dolgozni tudjunk. Ha nem hűtenénk, akkor a vaj olvadni kezdene, és a tészta hozzáragadna mindenhez. Így sajnos elkerülhetetlen a hűtés. Igen, időigényes, de csak a kezdet. Holnap már csak fél óra kell, és élvezhetjük a friss croissant! Ez lebegjen a szemetek előtt!)
  8. Másnap reggel... (Én 5-kor felkeltem, kávét főztem, nekikészülődtem, és 3/4 6-kor kivettem a sütőből.:-) Nézzük, hogyan is: A kávéfőzést azt hiszem, mindenki el tudja kezdeni.:-D) A tésztát vegyük ki a hűtőből, és nyújtsuk ki újra. Igyekezzünk hosszú, téglalap alakot kialakítani (jó tanács, amennyiben nem 8 fős a kis család, felezzük meg a tésztát, és az egyiket tegyük vissza a hűtőbe, és akkor 2 napig csilloghatunk:-D). Igyekezzünk vékonyra nyújtani.
  9. Ha ezzel megvagyunk, akkor jön egy újabb ügyességi sor. (Én nagyobb téglalapokat vágtam, sajnos korán reggel még nem volt elegendő erőm fényképezni, és azokat átlóban szétvágtam, és így kaptam háromszögeket.) És akkor most jön a fő attrakció, a feltekerés. A háromszögekből, mivel ugye ezek így derékszögben állnak, kis kézügyességgel rendes háromszögeket alakítunk ki, majd a csúcs felé elkezdjük szépen feltekerni!
  10. A feltekert croissant-okat kicsit meghajtjuk, hogy félkör alakúak legyenek, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
  11. A tojást felverjük, és megkenjük a tetejüket. Ha kész vagyunk minddel, akkor berakjuk a sütőbe, amit NEM melegítünk elő!
  12. 180 fokra állítjuk, és nagyjából 30 perc alatt megsülnek. Ha a sütő elérte a megfelelő hőfokot, akkor jó 10 perc elteltével újra megkenjük a sütik tetejét tojással.
  13. Nemsokára vehetjük is ki, és ébredhet a család, hiszen készen van a reggeli.:-) Remélem, sikerült leírnom érthetően, ha mégsem, szóljatok, és igyekszem pontosabban fogalmazni! Jó étvágyat, és élvezzétek a család csendes és élvezettel teli gratulációját.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 317
elküldve: 2
receptkönyvben: 130
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéjas Kávé

Mióta szakács: 2013.02.09.
20 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
konyha: francia
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: burek, édes leveles, pita, kifli, zsemle, buci, perec, hamburger-buci, bagel, briós

egyéb elnevezések

vajas kiflik, francia vajas péksütik, croissant házilag

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

naprita
naprita Sun, 2015-01-04 10:38

Most kezdtem hozzá,nagyon várom az eredményt,mert már az elején akadt egy igen nagy problémám. A liszt mennyisége!!! Nem 1kg-ot szerettél volna írni?Ugyanis 500g-mal folyékony anyagú vmit kaptam.Ráöntöttem még fél kg lisztet,így már tészta állaga van.Izgulok,mert vendégeket várok!

Fehér Erzsébet
Fehér Erzsébet Thu, 2013-08-29 19:45

Szerintem nagyon szépen elmagyaráztad a készítést, el tudom képzelni, és el fogom készíteni!
Üdv.Erzsébet

joss71
joss71 / joss71 Fri, 2013-07-12 13:08

Nos,ha hajnali 5-kor keltél fel,30 perc a sütési idő,és 3/4 6-kor már ki is vetted,akkor ha jól számolok,15 perced volt arra,hogy kávét főzz,neki készülődj,kinyújtsd a tésztát,felvágd a tésztát,feltekerd a tésztát,sütőpapírra tedd a tésztát...háát,nagyon ügyes vagy,vagy elnézted az órádat,hacsak nem ez a szakmád,vagy épp minden reggel felkelsz 5-kor hajtogatni...

Lanczossandor
Fahéjas Kávé / Lanczossandor Fri, 2013-07-12 13:17

Kedves Joss71,

Azt gondolom, hogy a kávéfőzés tökéletesen működik abban a 30 percben is, amíg sül a croissant...
15 perc alatt pedig egyszer át tudod hajtogatni, illetve össze is tekered!
És nem ez a szakmám!
De örülök, hogy elolvastad a receptet!
További szép napot Önnek!

1019
finomliszt 50 dkg
víz 2.5 dl
tej 2.5 dl
cukor 6 dkg
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
1 csipet
vaj 25 dkg
tojás 1 db