Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croissant Kornél konyhájából

Croissant Kornél konyhájából
Croissant Kornél konyhájából
505 perc / előkészület: 480 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy használható, otthon is elkészíthető croissant receptet kerestem.

Egy francia szakács oldalán bukkantam erre az összeállításra, amely bátran állíthatom, felveszi a versenyt az itthon kapható termékekkel, sőt...

Másképpen készül, mint a korábban feltöltött sonkás croissant receptem, és lényegesen jobb is annál. Aki igazi, hamisítatlan friss, ropogós, forró croissant-ra vágyik az otthoni sütőből, annak feltétlenül áldozni kell rá időt, hogy elkészítse ezt a receptet. Bizonyos, hogy nem éri csalódás...

hozzávalók / 6 adag

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

  • 25 dkg vaj (Semmi esetre sem margarin!)

Kenéshez:

ajánlat

Ez egy kiváló reggeli eledel, még ha macerás is az elkészítése. A kész tészta egyébként eltartható hűtőszekrényben is, igaz 12 órát nem meghaladó időhosszúságig.

A tésztába számtalan adalékot tehetünk a kiflik készítésekor, pl.: lekvárt, csokikrémet, pudingot, illetve különböző sajtkrémeket, sajtot sonkával vagy éppen darált húsos tölteléket. Ezeknek csak a fantáziánk szab határt. 

 

Szólj hozzá!

elkészítés

Az alaptésztához:

  1. Először a pontosan kimért vízben keverjük el az élesztőt. Közben egy keverőtálban vegyítsük össze a lisztet sóval és a cukorral. Adjuk hozzá az elkevert élesztős vizet, kezdjük el dagasztani a tésztát. Adjuk hozzá a lágy, szobahőmérsékletű vajat, és jól dolgozzuk össze. Ezen a ponton egy rendkívül ragacsos masszát fogunk kapni, de nem szabad további lisztet adnunk hozzá, hanem gyúródeszkán jól ki kell dolgozni lágy tésztává. Jó párszor csapjuk a deszkához a tésztát gyúrás közben. Habkártya segítségével könnyebbé tudjuk tenni a kidolgozást. (Nekem is habkártyával sikerült.)
  2. Egy rendkívül könnyű, lágy tésztát fogunk kapni, hozzávetőlegesen tíz percnyi dagasztást követően. A tésztát tegyük kelesztőedénybe, és két órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten (kb. 23 celsius fok).
  3. Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kézzel, majd sodrófával enyhén lapítsuk ki, majd alaposan csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe újabb két órára pihenni.

A vajas bázishoz:

  1. A tészta pihenő ideje alatt készítsük el a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebb legyen nyújtani. Tegyük a vajat nejlon zacskóba vagy fóliába, és sodrófával nyújtsuk ki 17x20 cm-es négyzetalapra. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig. Fontos, hogy a felhasználás előtt egy órával a vajat vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, amíg lágy lesz.

A tészta kidolgozása:

  1. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat 18x40 cm nagyságúra, tegyük a szélére a vajat, majd hajtsuk be a másik felét, mint egy könyvet. Ügyeljünk, hogy a tészta mindenhol fedje egymást. Lágyan nyomkodjuk le a sodrófával, majd nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra.
  2. Ekkor a hosszabbik oldal széle felől, balról jobbra hajtsuk be a tésztát kb. kétharmad részig, majd a jobb széléről jobbról balra a már behajtott tészta széléig a maradék harmadot.
  3. Nyújtsuk ki 40x20 cm nagyságúra, ujjunkkal jelöljük meg a közepét, majd hajtsuk össze balról jobbra, mint egy könyvet.
  4. Újból nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra, majd balról hajtsuk be félig, a jobb oldali részét pedig hajtsuk a behajtott tésztára úgy, hogy a tésztaszélek mindenhol fedjék egymást. Sodrófával kissé nyomkodjuk le, csomagoljuk fóliába, majd újabb egy órára tegyük hűtőszekrénybe.

A croissant-ok készítése:

  1. Amíg a tészta utoljára pihen, verjünk fel egy tojást, adjunk hozzá egy csipet sót, amivel majd kenni fogjuk a croissant-ok tetejét.
  2. A pihenő idő lejártával a tésztát fektessük gyúródeszkára, kissé nyújtsuk meg hosszanti irányban, majd vágjuk félbe. Az egyik felét fóliázva tegyük vissza a hűtőbe, amíg sorra kerül.
  3. A megfelezett tésztát nyújtsuk ki 45x23 cm nagyságúra. A tészta vastagsága hozzávetőlegesen 3 mm kell, hogy legyen. Konyhakéssel egyenesítsük ki a széleket, majd vágjunk hat egyforma nagyságú háromszöget úgy, hogy a háromszögek alapja mindig a tészta hosszabbik oldalából legyen. Ismételjük meg ugyanezt az eljárást a tészta másik felével is, amit a hűtőszekrénybe tettünk.
  4. A háromszögekből formázzunk kifliket, a szélesebb felétől csavarjuk fel a hegyesebb irányába a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Hagyjunk a kiflik között elegendő helyet, mivel a kelesztéskor és a sütéskor is növekedni fog a térfogatuk.
  5. Kenjük le a kifliket a felvert tojással, majd pihentessük őket 2,5-3 órát szobahőmérsékleten. Hozzávetőlegesen másfélszeresére fognak nőni a kiflik.

A croissant sütése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 215-220 Celsius fokra. Süssük a kifliket 10 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőt 185 Celsius fokra, és süssük további 15 percig. Amennyiben a színük túl világos lenne, egy-két percig még hagyhatjuk a sütőben.
  2. A sütés befejeztével tegyük a kifliket rácsra, hogy a kiáramló gőzöktől ne váljanak vizessé.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 26 280
elküldve: 4
receptkönyvben: 249
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: pita, kifli, buci, édes leveles, perec, bagel, zsemle, burek, briós, hamburger-buci

egyéb elnevezések

Croissant mint Párizsban, Croissant Parisiennes, vajas péksütemény

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

konyaorsi
konyaorsi Mon, 2015-02-23 15:32

Kedves Kornél, engem az érdekelne, hogy a sütésre előkészített, megformált kifliket lehet-e hűtőben tartani egy éjszakát, és másnap kivenni, kelni hagyni, készre sütni. Csak hogy reggelre legyen frissen sült croissant :)

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2015-02-23 16:30

A helyzet az, hogy még nem próbáltam ezzel a módszerrel. Tartok tőle egyébként, hogy nem, de egy próbát esetleg megérdemel a dolog, hogy lankadjon a kíváncsiság. A tészta önmagában másként viselkedik, mint formázva, már ha nem sokkoljuk. Miután túl sok háztartás nem rendelkezik sokkolóval kétlem, hogy kivitelezhető, de mint említettem, egy próbát esetleg megérdemel.

dadimami
dadimami Sun, 2013-12-15 00:57

Kedves Kornél! Elkészítettem a Croissant tegnap, másfélszeres adaggal. Az első tepsivel 3/4 óra alatt sült meg, de picit még sülhetett volna a belseje nem volt tökéletesen átsült. A második adag pár perc híján egy órát sült. Tettem bele Gouda sajt hasábokat, itt-ott kifolyt kissé. Finom volt, nem vallottam szégyent vele, de szépségben elmaradt a tiedtől, mert az egy aranyló csoda. A sütés ideje tudom, hogy függ a gáz hőjétől, ami igencsak ingadozó. Szóval annyira jó lett, hogy a kedvem nem szegte, de még gyakorolni kell, hogy tökéletes legyen. Köszönöm az íz élményt. Több recepted elkészítéséhez is kedvet kaptam, saját recepttárba mentettem őket. Azokat is köszönöm! üdv: Margó

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2013-12-15 09:16

Kedves Margó,
A háromnegyed és az egyóra is nagyon nagyon sok.
Tudom, hogy a gázsütők (főleg a szolgáltató révén) elmarad a villanysütők teljesítményétől, de ez akkor is nagyon sok időnek tűnik...
Fontos, hogy a sütés elején az első tíz percben nagy hőt kapjon a tészta, akkor lesz szép lemezes, majd vissza kell álltani a hőmérsékletet, hogy belül is átsüljön.
Lehetséges, hogy egy sütőhőmérő a segítségedre lenne...
Remélem legközelebb jobban sikerül majd...:)
Üdv.: Kornél

dadimami
dadimami Sun, 2013-12-15 18:52

Kedves Kornél!
Köszönöm válaszodat! Egyetértek veled, én is soknak éreztem a 3/4 órát is, de mivel nem éreztem tökéletesen átsültnek, ezért növeltem az időt a második tepsi sütésénél, pedig forró sütőbe tettem maximális hőre, 15 perc után csökkentettem a hőmérsékletet. Azért finom lett, nem csüggedek, csak nem olyan gyönyörűséges mint a tied. Most számozott példányok voltak, (a nagyobbik fiamék öten vannak, a 20 db-ból ők 11-et kaptak, a kisebbik fiam 3-at, maradt itthon 6 db, (én kettőt ettem). Legközelebb a középső fiaméknak is szeretnék juttatni, ezért 1 kg liszttel kell kezdeni, de sebaj.
A gázsütőm tudom "gáz", de egyetlen vitathatatlan előnye, hogy átalány díjas és én amennyit sütök az elektromos sütőre ingem-gatyám ráfizetném. A sütőhőmérő viszont jó ötlet, köszönöm és a biztatást is.
Egyúttal kívánom legyen boldog karácsonyod, szeretteiddel együtt.
üdv.: Margó

dadimami
dadimami Tue, 2013-12-10 00:24

Végignézve a fotókat, ez a leggusztusosabb, tehát ezt fogom elkészíteni, már régóta kacérkodom a gondolattal, hogy kipróbálom a croissant sütést. Remélem nem vallok szégyent vele. Köszi a receptet.

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-11-26 16:23

Sajna nincs javítva...még mindig nem tudjuk mennyi liszt kell hozzá...:-( Pedig nagyon jól néz ki...

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-11-26 14:26

Csodás-leveles és a színe is pompás Kornél! Gratulálok!
A liszt viszont kimaradt a hozzávalók felsorolásából....pótolni kéne, hogy menteni tudjam a recit...:P üdv, Torma :)

771
víz 2.5 dl
élesztő 3 dkg
vaj 10 dkg
12 g
cukor 50 g
finomliszt 500 g
vaj 25 dkg
tojás 1 db
1 csipet