Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croquembouche egyszerűen

Croquembouche egyszerűen
Croquembouche egyszerűen
88 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Sütimester c. sorozat 2. évadában láttam ezt a csodás desszertet, mint mester kihívás. Vigyázat: nagyon finom, a karamell pedig NAGYON éget, szóval óvatosan! Az égetett tészta Mary Berry receptje, a krém saját kútfő. Csaltam már úgy is, hogy vettem egy Dr. Oetker krémes krémport, elkészítettem a leírásnak megfelelően, s azt töltöttem a fánkokba, s készítettem hozzá egy kis csokiöntet, hogy tunkoljuk bele. :) Így is, úgy is nagyon finom! Tornyozhatjuk egy gúla segítségével, ahogyan én, vagy csak úgy simán is, mint A konyhafőnök c. műsorban. Mindenesetre még több lépést-ötletet találtok a blogomon!! :) Ott a gúla, s még több kép a toronyról!

hozzávalók / 8 adag

Hozzávalók az égetett tésztához

Hozzávalók a vaníliakrémhez

Hozzávalók a csokoládékrémhez

Karamell

Szólj hozzá!

elkészítés

Hozzávalók az égetett tésztához

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. A vizet és a margarint összeforraljuk a csipet sóval és két csipet cukorral. Még a tűzön hozzáöntjük egyben az összes lisztet, s addig keverjük fakanállal, míg összeáll egy masszává, s elválik az edény falától.
  3. Vegyük le a tűzhelyről, s ha van robotgépünk, rakjuk át annak a táljába, és verjük egy kicsit, hogy kihűljön, mielőtt a tojásokat hozzáadnánk. FONTOS, mert ha még forrón beleöntjük, rántottát kapunk egy folyós valamivel... Ha nincs robotgépünk, hideg vízbe állítva verjük egy kicsit habverővel. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve a következő előtt! Egy szép, homogén, enyhén fényes masszát kapunk.
  4. Kivajazott tepsire két kiskanál segítségével mini gombócokat formázunk (maximum 20 Ft-os nagyságú). Ebből a mennyiségből 40 db jön ki körülbelül. Nedves kézzel picit megformázzuk a tetejét - a pára jót tesz neki -, és körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük, és a duplájára nő! A sütő ajtaját 10 percig nem szabad kinyitni, csak ha már megnőttek a labdáink, és már barnácskák. Ha korán kinyitjuk, összeesik. 15 perc sütés után ránézhetünk, mérsékelhetjük is a hőfokot, volt, hogy 18-20 percig sütöttem, de függ a gömbök méretétől.
  5. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzávalók a vaníliakrémhez

  1. Mielőtt nekikezdenénk a tésztának, főzzük meg a pudingot a szokott módon a 6 dl tejjel, hogy legyen ideje kihűlni!
  2. Habfixálóval és esetleg egy evőkanál porcukorral verjük fel a tejszínt, majd ha kihűlt a puding, forgassuk össze a kettőt, lehetőleg óvatosan.
  3. Ha kész, rögtön töltsük bele a hideg krémet a hideg golyókba! Habzsákkal a legegyszerűbb. Én előtte egy evőpálcikával szúrtam lyukat a fánk oldalába, hogy könnyebben tölthessem.

Hozzávalók a csokoládékrémhez

  1. A krémekből maradni fog egy kevés, de inkább maradjon, mint hogy kevés legyen! Kezdhetjük éppen ezért kevesebb tejszín felverésével - például csak 3 dl - ha nem szeretnénk pazarolni.
  2. A habot félig felverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a habfixálót és az átszitált cukrozatlan kakaóport. Kóstoljuk meg, mikor jó! Lehet, kell még bele cukor, mert nem elég édes, de lehet hogy a kakaópornak alacsony a kakaótartalma, ezért abból kell több!
  3. Felváltja megtöltjük a golyókat a vaníliás és a csokis krémmel.

Karamell

  1. Én készítettem egy gúlát (egy pólóhoz adott vékony kartonból), s azt leraktam a tálca közepére. Bevontam egy kis alufóliával, és azt lekentem vékonyan sima olajjal, hogy ne ragadjon rá semmi. A honlapomon találtok még képeket róla!
  2. A cukrot és a vizet egy edényben addig forraljuk, míg közepesen aranyszínű karamell nem lesz. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Nem kell kevergetni, elég, ha rázogatjuk. Mivel hamar megszilárdul, készüljünk fel rá, hogy takarékon néha olvasztani kell rajta egy kicsit, mert nem turbófokozaton pakoljuk fel a golyókat egy toronyba...
  3. Összerakhatjuk úgy is, hogy egy emelet vaníliás, egy csokis, vagy folyamatosan váltakozva egy soron belül is, ahogy jön.
  4. A golyóknak az oldalát belemártjuk a karamellbe, és szorosan egymáshoz ragasztva rakjuk a gúla köré. Ha nem ragasztjuk oda az alját a tálhoz, könnyedén leszedhetjük majd a gúláról a tornyunkat!
  5. A második és a többi szintnek már az alját és az egyik oldalát is kell ragasztózni a karamellel, hiszen a szinteknek is össze kell ragadni. Addig folytatjuk, míg el nem fogy.
  6. A maradék karamellbe belemártunk egy villát, s azzal körözgetve a torony körül sikerülni fog ezt a fátyolszerű dolgot összehozni! Még egyéb díszeket is csináltam volna, de elfogyott a karamell, s nem volt ihletem többet készíteni, pedig akkor még mutatósabb lenne a végeredmény. Az íze kárpótol persze mindenért...
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30*40 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 6 224
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Csokoládé és rúzs

Mióta szakács: 2014.05.21.
5 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: farsang, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk gúla, csokis-vaníliás fánkok, karamelles csokikrémes-vaníliakrémes égetett tészta, croque-en-bouche, francia karamellás fánk, töltött égetett tészta karamell mázzal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

707
víz 2.5 dl
margarin 12 dkg
finomliszt 15 dkg
tojás 4 db
1 csipet
cukor 2 csipet
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 3 csapott ek
tej 6 dl
habtejszín 300 ml
habfixáló 1 csomag
habtejszín 500 ml
porcukor 4 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
habfixáló 2 csomag
cukor 15 dkg
víz 4 ek