Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cruffin

Cruffin
Cruffin
110 perc / előkészület: 90 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Általában, ha éjjel nem tudok aludni, akkor recept videókat nézegetek. Ez is egy ilyen éjjel volt, amikor rátaláltam erre a sütireceptre. Olasz recept videó volt, a felét sem értettem, de annyira izgatta a fantáziámat, nekiálltam lefordítani másnap. Tovább kerestem a neten, és találtam számomra már érthető nyelven hasonló recepteket. De egyik sem volt olyan szépséges, mint az olasz recept által készített. Gondoltam, lehet a kukában végzi, de én ezt a receptet próbálom ki. De, mint a fotó is bizonyítja, sikerült, méghozzá nagyon finom lett.

Kicsit időigényes a sok pihentetés miatt, de alapjában nem sok munkát igényel.

Amit még érdemes tudni, Amerikából származik a süti ötlete. Croissant és muffin. A croissant-hoz hasonló a tésztája, és muffinsütőben készül.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tej és a cukor egy részét tálban összekeverjük az élesztővel. Kicsit hagyjuk állni, ameddig az élesztő meg kell. Majd a tojást, vizet, a maradék cukrot, tejet is hozzákeverjük, és fokozatosan keverjük a lisztet hozzá. Amikor már elég sűrű a masszánk, akkor hozzákeverjük a napraforgó olajat, sót.
  2. Ha már elérte egy lágy, gyúrt tészta sűrűséget, akkor a maradék lisztet deszkára szórjuk, a tálból kivesszük a tésztát, és belegyúrjuk a lisztet. Viszonylag egy puha tészta állagát kapjuk végeredményként.
  3. Egy kiskanál mennyiségű napraforgó olajat kenünk a tál aljába, majd belehelyezzük a tésztánkat. A tészta felső felét is egy kiskanál mennyiségű napraforgó olajjal megkenjük.
  4. Frissentartó fóliával letakarjuk a tálat. Kb. 1 órát pihentetjük.
  5. A pihenés után 6 részre osztjuk el a tésztát, kb. 150 g 1 adag. Gombócokat formálunk, és egy nagyon vékonyan olajozott felületen 15 percig pihentetjük. Ismét letakarjuk frissentartó fóliával. Ezalatt az idő alatt a muffinsütőnket vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk. Közben a 150 g vajat szobahőmérsékleten tároljuk.
  6. Nagyon vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk a gombócokat.
  7. Először mindegyiket sorban kinyújtjuk, ameddig a tészta rugalmassága engedi, majd félretesszük. Ez azért jó, mert ameddig mind a hat gombócot sorban kinyújtjuk, addig pihen a tészta. Most elkezdjük a végleges méretre kinyújtani a tésztánkat, egy 40x20 cm-es téglalapot alkotunk, és minden egyes kinyújtott tésztánkat kézzel, vékonyan megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal.
  8. A 20 cm-es oldalánál elkezdjük föltekerni a tésztát. Miután föltekertük, kicsit még megsodorjuk, kb. 25 cm legyen. Mind a 6 tésztával ugyanezt a műveletet végezzük el.
  9. A végén 6 tésztarúd formánk lesz. Elkezdjük középen egy éles késsel hosszában fölvágni a rudakat. Úgy, hogy a belső, réteges fele legyen kívül, csigaformát alkotunk. Kb. 1 cm-t lelógatunk egy virtuális középső részbe, és körbetekerjük a tésztánkat, a végét kicsit aláhajtjuk, mint pl. a kakaós csigánál.
  10. Muffinformákba helyezzük, és kb. 30 percet pihentetjük. 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
  11. A közepébe habzsák segítségével tölthetünk egy kevés lekvárt, mogyorókrémet. Én málnalekvárral töltöttem meg, egy párat meg üresen hagytam a reggeli kávé mellé. Porcukorral megszórjuk, és úgy kínáljuk.
  12. Jó étvágyat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 641
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.15.
136 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: édes leveles
hasonló kategóriák: buci, burek, bagel, hamburger-buci, pita, briós, zsemle, kifli, perec, croissant

egyéb elnevezések

croissant és muffin keveréke

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Thu, 2018-03-08 20:33

Sajnos nem értem a leírást. Viszont jól beszélek olaszul... hol lehet azt a bizonyos videót megtalálni?

Rédei Éva
Éva házias konyhája / Rédei Éva Fri, 2018-03-09 00:35

Bocsi már nincs meg a video, töröltem miután megalkottam a receptet,hisz ugy sem értem. Rici vagy ricotta vagy hasonló nevü volt az akinek a video oldala volt. De nincs sok Cruffin video a netten probáld megkeresni. Majd azért megprobálom én is hátha rátalálok.

libaláb
libaláb Fri, 2018-03-09 08:08

Ricetta lesz az :) azt jelenti, hogy recept. De közben látva 1-2 videót, már megértettem, hogy mit kell csinálni a feltekeréskor. Így utólag már nem is tűnik annyira bonyolultnak, csak én nem értettem. Okvetlenül ki fogom próbálni, mert csodaszép a végeredmény, és tényleg szebb, mint amiket én is találtam.

anitaadi
anitaadi Mon, 2018-03-05 16:33

Nagyon jól néz ki. Nekem szerintem kicsit nehéz de meg fogom próbálni.
Fantasztikus

538
finomliszt 400 g
cukor 60 g
tej 130 ml
víz 50 ml
instant élesztő 5 g
tojás 1 db
0.5 kávéskanál
napraforgó olaj 15 g
vaj 150 g
lekvár/ dzsem 3 ek