Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csábos datolyatorta

Csábos datolyatorta
Csábos datolyatorta
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Születésnap volt. Megint sütni kellett. Az ünnepelt azonban előrehozta váratlanul az összejövetelt és nem volt már időm az eredetileg betervezett epertortát megcsinálni.
Kerítenem kellett valamit, amit az otthon lévő dolgokból összedobhatok. Már megint...
Elővettem az összes szakácskönyvemet és kétségbeesetten próbáltam találni valamit, amihez nem kell semmi speckó, vagy ha kell is, az véletlenül van otthon.
Ìgy esett a válsztásom egy BBC-s sütire, amit az egyik német kiadásban találtam. Eredetileg almával készült csak, fűszerek nélkül, de az nagyon uncsinak hangzott. Ès mivel találtam még otthon datolyát, ezért lassan körvonalazódni kezdett az ötlet.
A vége: ízorgia.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha a datolya nem magozott, kimagozzuk. Apró darabokra vágjuk. Meglocsoljuk az Amarettoval és rózsavízzel, megszórjuk a dió felével, jól összekeverjük, majd ebben hagyjuk állni felhasználásig.
  2. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24-es átmérőjű tortaformát.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  4. Két almát meghámozunk, és cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk.
  5. Felolvasztjuk a vajat, hagyjuk kicsit hűlni. Majd üssük bele a 3 tojást, jól dolgozzuk össze.
  6. Egy másik tálban keverjük el a liszetet, a fűszereket, a cukrot, a sütőport, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát és a datolyát a lével együtt. Ezt forgassuk össze. Egy igen száraz, poros keveréket kapunk.
  7. Ehhez öntsük hozzá a vajas tojást, és egy fakanállal addig forgassuk össze, amíg össze nem keveredik a liszttel. A massza igen kemény és tömör lesz, nem folyós egyáltalán.
  8. Ezt kanalazzuk bele a tortaformába és nyomkodjuk simára a tetejét. A harmadik almát héjastól szeleteljük rá. A szeletek legyenek szép vékoynak, így majd sütéskor elegánsan felpöndörödik, felhullámosodik a szélük. Ezt szórjuk meg a dió másik felével.
  9. Süssük 50-60 percen át. Tűpróba!
  10. Közben készítsük el a mázat. A hozzávalókat egyszerűen melegítsük össze egy kis lábasban és a sütés utolsó 5-10 percében kanállal kenjük a süti tetejére.
  11. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni és ezután szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24-es tortaforma cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 460
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás datolyatorta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zamat.ok
zamat.ok Wed, 2012-04-04 20:53

A tészta ízét és állagát tekintve is nagyban eltér egy megszokott torta élménytől. De hát éppen ez a jó benne! Finoman hangolódik az édes gyümölcsök, a fűszerek és a ropogós dióbél íze, a máz enyhe savanykássága pedig pikánssá teszi az egészet. Remek:)

zamat.ok
zamat.ok Fri, 2012-03-30 20:09

Elkészült. Irtó jól néz ki! A mézes-lekváros-citromos máz valósággal bearanyozza a torta sült alma-dió tetejét. Az illatok sejtelmesen szétáradtak a lakásban, legjobb lenne azonnal megízlelni. A torta azonban a holnapi vendégek örömére készült, és azt gondolom hogy az íze pont olyan fenséges lesz, mint ahogy kinéz.
Köszi :-)

Hannna
Hannna Tue, 2011-07-26 10:53

Elkészítettem, nagyon finom lett! Vaj nem volt itthon, így olajjal csináltam, illetve amaretto meg szegfűszeg sem, de került bele helyette őrölt gyömbér és ánizs is. Köszönöm a receptet. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-10-18 09:55

Datolya!Csúcs-köszi.Nekem a rózsavízzel van és lesz gondom, mert nincs.Ha nem lesz benne,baj??Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-10-18 10:55

Éva, egyáltalán nem baj. Az csak egy kis plusz, de anélkül is nagyon finom lesz! :-)

rizsa
rizsa Fri, 2010-05-21 12:02

Esztikém,

más gyümölccsel is elkészíthető szerinted? Esetleg több almával? Sajnos a datolya nem a libling:(

Kata

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-05-22 08:50

Szia Katám!
Persze, ha csak almát teszel bele, az is jó. Az eredeti recept amúgyis csak almával készül, úgyhogy biztos jó úgy is!
Puszi!

705
vaj 180 g
tojás 3 db
finomliszt 350 g
nádcukor 180 g
sütőpor 1.5 tk
alma 3 közepes db
datolya 200 g
dió 100 g
amarettó 5 ek
rózsavíz 3 ek
fahéj 1 tk
szerecsendió 1 tk
szegfűszeg 1 teáskanál
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
sárgabaracklekvár 4 ek
méz 3 ek
citromlé 2 ek