Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csacsifüle (Omlós diós kifli 2.)

Csacsifüle (Omlós diós kifli 2.)
Csacsifüle (Omlós diós kifli 2.)
130 perc / előkészület: 100 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom nagy kedvence ez a süti. Igazi házi finomság, amit anyukámtól tanultam. Mindig télen készítettük, mert a tésztának ugyanúgy jót tesz a hideg, mint a hájas tésztának. Az sem baj, ha mínuszok vannak odakinn. Ez tipikusan az a süti, amit az ember addig eszik, amíg előtte van. Emlékszem, nagy versengés folyt érte én és az öcsém között... Ebből a tésztából elég sok csacsifül jön ki, kb. 130-140 db. A diós töltelék nem elég mindre, mert én szeretem lekvárral is, és a maradékot azzal töltöm. Ha azt szeretnénk, hogy mind diós legyen, érdemes 20 dkg diót, 20 dkg cukrot, 2 dl tejet, 1 vaníliás cukrot, és 1-2 citrom reszelt héját venni alapul a tölteléknél.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

A lekváros töltelékhez

A szóráshoz

ajánlat

Mint említettem, nagyon finom lekvárral is, szilva-barack, bármi szóba jöhet. Ja, és ez az a süti, aminél azért jól jön a segítség is, akkor gyorsan lehet vele haladni! Kicsit melós, de megéri! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertészsírt egy keverőtálban jó alaposan, kb. 30 percig kavarjuk, egészen addig, míg habos, fényes krém nem lesz. (Robotgéppel természetesen könnyebb, akkor kevesebb idő is elég.) 
  2. A tejet meglangyosítjuk, belerakunk egy fél ek porcukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
  3. A lisztet elkavarjuk a sóval és az 1 ek porcukorral.
  4. A zsírba belekavarjuk a lisztet, a tejfölt és az élesztős tejet. Kézzel jól átgyúrjuk, lágy tésztát fogunk kapni, ne ijedjünk meg, nem kell utánalisztezni. Ezután berakjuk egy tálba, lehetőleg olyanba, amit légmentesen le tudunk zárni. Ezt azért kell, mert 12 órára ki kell helyeznünk hidegre (hűtő vagy erkély), és fontos, hogy ne száradjon ki a tészta. (Érdemes este elkészíteni a tésztát, és másnap lehet sütni bármikor.)
  5. Elkészítjük a tölteléket: egy fazékba a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a reszelt citromhéjat belerakjuk, és lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Ha kész, kirakjuk hidegre, hogy lehűljön.
  6. Sütés előtt kb. 1/2 órával behozzuk a tésztát, levesszük róla a fedőt, hogy ne izzadjon meg a tészta, és ne legyen vizes, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni.
  7. Előkészítünk sütőlemezeket, és előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C fok). A sütőlemezeket nem kell kikenni semmivel, mert a tészta elegendő zsiradékot tartalmaz.
  8. A tésztából kiveszünk egy kb. grapefruit nagyságú darabot, és jól meglisztezett deszkán kb. 1-1,5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kerek lapokat szaggatunk.
  9. Minden lapocska közepére kb. 1/3 tk diós tölteléket helyezünk (két tk segítségével könnyebb). (Természetesen itt alkalmazhatjuk a lekvárt is töltelékként)
  10. A töltelék felett áthajtjuk a lapocska szélét, és körben lenyomkodjuk, mint a derelyét.
  11. A kész sütiket berakjuk a tepsibe kis távolságokat tartva köztük, hogy ne süljenek össze. Ezután berakjuk a sütőbe, és kb. 15 percig (plusz-mínusz 2 perc) rózsaszínesre sütjük őket. Ne tovább, hogy ne legyenek kemények majd. Néhány süti kinyílik, ne aggódjunk, úgy is finom.
  12. Amikor kisültek, azon melegében megforgatjuk őket a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
  13. A többi tésztával ugyanezt megismételjük, míg el nem fogy. Azért dolgozunk kis adagonként, mert ha túlságosan felmelegszik a tészta, akkor nehezen kezelhető lesz, túlságosan puhává válik. Ha ez megtörténne, se ijedjünk meg, egész egyszerűen rakjuk ki megint a hidegre, s akkor visszakeményedik, s újra tudjuk nyújtani.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 48 181
elküldve: 7
receptkönyvben: 536
elkészítve: 10/18
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsírral készült omlós diós kifli

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

agnes gaspar
agnes gaspar Tue, 2011-11-15 05:10

ezt a kiflit mindenkinek ajanlom, mert nagyon de nagyon finom,csak en kicsit maskepp csinalom,szinte olvad az ember szajaban olyan omlos. en minden karacsonykor meg sutom, mert mindenki oda van erte, az egesz csalad, es barat.. agnes.g

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Wed, 2011-04-06 20:41

Azért még "gyúrok" a dologra, de hamarosan kipróbálom! Mi csak ketten vagyunk egyelöre, így majd kevesebb harc lesz a kiflikért :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-04-06 20:37

Szerintem érdemes megpróbálni azzal is. Ebben az esetben nem hiszem, hogy sokat változna a tészta. 30 fok? Jajj, irány a strand! A hűtőben is lehet hűteni! Nem kell ahhoz tél! Lehet, hogy érdemes betenni a fagyasztóba is egy időre, 2-3 órára, és utána a többi időt meg a hűtőben tárolni, mert jót tesz nek, ha egy kicsit kifagy. Valahogy szerintem így érdemes kipróbálni! No, majd kíváncsi leszek, hogy sikerült!:))) Mrs Smith

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Wed, 2011-04-06 19:13

Hiszen ez a csodakifli! Legalábbis mi így hívjuk és a mai napig mindig versengés folyik érte, pedig már nem vagyunk gyerekek. A nagymamám szokta sütni, de majd egyszer én is elkészítem :) Üdv!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-04-06 19:24

Igen? Így is nevezik? Nálunk csacsifüle volt, és addig jártunk érte a kamrába, amíg tartott... tényleg olyan süti, amit képtelenség abbahagyni! Volt egy időszak, amikor kicsit túl is ettem magam...:))) Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-02-01 16:28

Köszönjük Vikike96! Nagyon kedves Tőled! Egyszer lepd meg a nagyit saját készítésűvel! A legjobbakat: Mr&Mrs Smith

Vikike96
Vikike96 Mon, 2010-02-01 15:40

Jaj ez aranyos :-)
Én is azonnal rátok gondoltam,ahogy megláttam a képet és a nevet :-DD
Nekem a nyagmamám szokott ilyet csinálni és tényleg nagyon finom!
Sok sikert és receptet :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-02-01 13:52

Igen kedves Eszter, pontosan így van!:))) Junior készletéből kértük el a csacsit. Így ismét közreműködött a kép elkészítésében a fiatalúr! :) Üdv: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-02-01 13:36

Már amikor megjelent a fotó, tudtam, hogy ti vagytok. :-D
Junior adta Fülest kölcsön? :-)))))))))
Eszter

590
finomliszt 50 dkg
mangalica zsír 25 dkg
élesztő 2 dkg
tejföl 1.5 dl
tej 1.5 dl
porcukor 1.5 ek
1 csipet
dió 15 dkg
cukor 15 dkg
tej 1.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
lekvár/ dzsem 10 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag