Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csáky rostélyos

Csáky rostélyos
Csáky rostélyos
210 perc / előkészület: 60 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csáky Sándornak, a magyar konyhaművészet nagy ikonjának életét, munkásságát nem kívánom méltatni, azt már megtették sokan. A tanítványai által, a tiszteletére készített ételt én is megpróbáltam. Sikerült, azóta a család kedvence!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vajas galuskával kínáljuk. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rostélyosokat egyenletes vastagságúra szeleteljük, mindkét oldalát megpaskoljuk, sózzuk, borsozzuk.
     
  2. Az apróra vágott szalonnát zsírjára  pirítjuk. A szalonnát kivesszük, félretesszük, A zsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, egy kicsit pirítjuk vele, majd beletesszük a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát. Ezzel is pirítjuk, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és állandó keverés mellett készre sütjük a lecsót. (télen kész lecsót használhatunk).
  3. Ezután ráöntjük az elhabart tojásokat, és addig sütjük, amíg besűrűsödik.
  4. A rostélyosokra a tölteléket( tojásoslecsót) egyenletesen elosztjuk, elkenjük, feltekerjük őket. és vékony zsineggel  átkötözzük. A felgöngyölt, töltött, rostélyosokat  2 ek felhevített zsírban (minden oldalukat) elősütjük, átszedjük egy megfelelő nagyságú lábosba és lefedjük. Majd a  zsírban  apróra vágott hagymát sütünk, ebbe vágjuk a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, beledarabolunk 1 db. paprikát,1 db. paradicsomot, elkeverjük, és egy kevés vízzel fölengedjük, majd ráöntjük a rostélyosokra. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, rövid lében pároljuk, ha szükséges sózzuk. Amikor már majdnem megfőtt, a rostélyosokat kivesszük a levéből, a zsineget lefejtjük róluk.
     
  5. A levet tejfölös habarással besűrítjük, a rostélyosokat visszatesszük a mártásba, és 5-10 perc alatt összefőzzük.

 

  • elkészítettem: 56 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 43
össznézettség: 86 714
elküldve: 8
receptkönyvben: 237
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fűszeres-lecsós marharostélyos, Csáky rostélyosa

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Thu, 2012-03-15 09:33

Kedves Kornél!
Köszönöm az elismerést és a javaslatot.Természetesen nekem is van botmixerem de én kis
tételben sütök- főzök ha csak tehetem ragaszkodom az eredeti megoldásokhoz.
Megnéztem a receptjeidet csodálatosak. További jó sütést- főzést kívánok!
Üdv:Marcsi

pazipa
pazipa Tue, 2011-10-18 08:18

Aki még nem találkozott ezzel az étellel, ahogy én sem, bizony kérdések merülnek fel. A 2. pontban a paprika és a paradicsom a hozzávalókból az 1-1 db? Mert a lecsó is meg van említve, és az meg nagyobb mennyiség.

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2012-03-11 10:22

Kedves Pazipa,

Ha a receptet úgy olvasod, ahogy le van írva akkor világos:
Az 1-1 db a paprikás szószhoz, vagy pörköltalaphoz kapcsolódik, a továbbiakban pedig LECSÓ, VAGY IDÉNYBEN friss primőr.
Egyértelmű, vagy neked nem?

Sanyasef
Sanyasef Tue, 2011-10-18 07:40

Kedves Marcsiséf!
Gratulálok, csak így tovább!
Jókai, Mikszáth, Móricz nem írt szakácskönyvet, de lehet, hogy Z-nek az sem felelne meg ha írtak volna.
A laikusok pedig kezdjenek ZSÍROSDESZKÁVAL!!!

z1
z1 / z1 Mon, 2011-10-17 20:45

Kedves Marcsiséf!
A recept bár jó, de mégis több sebből vérzik.
Furcsán fogalmazol, furcsán definiálsz.
Ezt egy laikus egyszerűen, így nem tudja elkészíteni.
...SZERINTEM!!!
Vagy, ha el is készíti azt biztosan elrontja.
Van ennek az ételnek praktikusabb, egyszerűbb elkészítési módja is, pláne érthetőbben fogalmazva.
Z.

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Mon, 2011-10-17 21:05

Kedves Z!
Szeretném megkérdezni, mi az ami nem érthető ebben a receptben?
Várom válaszodat.
Marcsi.

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2012-03-11 10:15

Kedves Marcsiséf,

A Csáky rostélyos nem kifejezetten egyszerű étel, főleg nem a laikusok számára. Először is gratula, hogy elkészítetted, biztos vagyok benne, hogy a leírásod alapján jól is sikerült. Egy jó tanácsot, ha elfogadsz: én is ismerem a receptet, és készítettem is már az ételt, amikor a paprikás szósz készül, azt vagy át kell szűrni, vagy egyszerűen (modern megoldással) le botmixeled, hogy homogén legyen. Az egyszerűség kedvéért a receptben rostélyost pedig meg kell nevezni, hogy az jelen esetben magas hátszín.
Amúgy nem tudom Z mit nem ért a receptben, talán meg kellene próbálnia valami kevésbé összetett ételt elsőre, mint mondjuk a lekváros kenyér.
Ne hagyd magad, a recepttel minden rendben!

Üdv.: Kornél

1101
marharostélyos 80 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
disznózsír 2 ek
paprika 1 db
paradicsom 1 db
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
lecsó 40 dkg
fűszerpaprika 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tojás 4 db
tejföl 175 g
finomliszt 2 evőkanál