Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csalamádé Boszi konyhájából

Csalamádé Boszi konyhájából
Csalamádé Boszi konyhájából
90 perc / előkészület: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem anyukája szokott így eltenni csalamádét, és sajnos csak keveset ad kóstolóba. :) Kigondoltuk a férjemmel, hogy mi is csinálunk. Tehát én megvásároltam azt, ami nem volt a kertben, Ő meg összedarabolt mindent! Egy nagy műanyag vödörbe tettük, ami máskor is savanyúságnak volt használva. Ekkor jöttem újra én: kikészítettem a lének valókat, Ő meg alaposan összekeverte és ráöntötte. A kevergetés is az Ő feladata volt! Másnap az üvegeket én készítettem el, Ő meg megpakolta anyaggal, rácsavarta a tetőt is, mivel az erő Nála van! Befejezésül a spájz polcára elhelyeztem a csodaszépen kinéző üvegeket és alig várom, hogy elfogyjon a vecsési savanyúságom, pedig az is isteni finom! Ugye milyen jó munkamegosztásban savanyítani?

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Bármikor, ha finom csalamádét akarsz télre eltenni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk, torzsát kidobjuk.
  2. A paprikát vékonyra felszeleteljük, csumáját kidobjuk.
  3. A zöldparadicsomot vékonyra felszeleteljük.
  4. Az uborkát legyaluljuk.
  5. A hagymát vékonyra felszeleteljük.
  6. Egy edényben összeállítjuk a levét: a cukrot, sót, ecetet, borként és a nátrium benzonátot alaposan elkeverjük. Addig keverjük, amíg serceg a cukor.
  7. Az ecetes elegyet ráöntjük a zöldségekre és jól átkeverjük.
  8. Letakarjuk pl. konyharuhával, mert  legalább 24 óráig kell állni hagyni. Persze időnként megkeverjük, kb. 2 óránként (éjjel nem kell azért felkelni hozzá!:).
  9. Másnap előkészítjük az üvegeket (nekem 9 üveg kellett). Jól elmosni és betenni a mikróba 1 percre, de legalább addig, amíg megszárad. Hagyni kihűlni.
  10. A tetőket jól elmosva 5 percre forrásban lévő vízbe tesszük. Leöntjük róla a vizet és hagyjuk megszáradni.
  11. Kezdődhet az üvegek megtöltése: egyszerűen jól megmosott kezünkkel teletöltjük az üvegeket, hogy lé is menjen bele. A végén marad lé, az nem baj. Nem fér már be az üvegbe, tehát kiönthető.
  12. Rátesszük, és jól rácsavarjuk a kupakokat, és a végleges helyére tesszük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 69 402
elküldve: 17
receptkönyvben: 410
elkészítve: 28/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kategória: savanyúság
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Piroska mama csalamádéja, csalamádé, vegyes savanyúság

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fkatica
fkatica Tue, 2015-09-08 22:08

Ez a recept nekem és a családomnak nagyon bejött, köszönöm. Gyerekkoromban anyukám készített ilyet, nagyon vágytunk már rá. Üdv Neked a receptért! Most van 24 órás állapotban, holnap üvegekbe kerül. Köszi Ja nem tettem bele zöld paradicsomot, hanem sárgarépát, reszelve ettől még tökéletesebb lesz. Nagyon gusztusos és látványnak sem rossz!!!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Thu, 2015-09-10 10:50

Kedves Katica! Örülök, hogy tetszik a recept, szerintem nem fogsz csalódni benne. Mi is a hétvégén készülünk eltenni csalamádét és most mi is sárgarépát teszünk bele a zöld paradicsom helyett. Üdv. Marcsi

barczimarika
barczimarika Sat, 2012-10-20 16:47

A tökéletes csalamádé receptje! Köszönöm szépen! Én nem tettem bele zöldparadicsomot,helyette kaliforniai paprikát,ettől nagyon guszta lett. Télre nem marad belőle,az már biztos. A gyerekeim mindenhez eszik. :) Csinálhatom a következő adagot. :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2012-10-20 18:28

ÖRÜLÖK HOGY SIKERE VOLT ANYÓSOM CSALAMÁDÉJÁNAK! MI IS IMÁDJUK. A ZÖLD PARADICSOMOT ÉN SEM ESZEM, DE A FÉRJEM NAGYON ODA VAN ÉRTE.
ÜDV. MARCSI-BOSZI

Judit6
Kif Lee / Judit6 Thu, 2012-09-20 10:17

Nagyon guszta, régóta készülök erre a merényletre is :).
Tehát ma megveszem a hozzávalókat, holnap pedig akció :).

evacili
evacili Fri, 2012-09-14 14:17

Éppen most készülök csalamádét eltenni.10 %-os ecetből 6 dl vegyek? Köszi a receptet!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Fri, 2012-09-14 20:01

Nem vagyok nagy szakértő, inkább vennék 20 %-osat. :) Félnék, hogy a dupla mennyiségű ecettel több lé lenne és nem férne az üvegekbe. De ez csak az én kútfejemből származik!
Hátha van aki hozzászól és értő savanyúság ill. ecet ügyben.
Most jutott eszembe, hogy valakitől azt hallottam, hogy mindegy az ecet százaléka, mennyiségileg nem kell változtatni rajta.

Kelemenné
Kelemenné Thu, 2012-09-13 21:39

Szerintem is 1.5 kg az uborka mennyisége. Anyukám is igy szokta eltenni a csalamádét, de mindig elfogyott, mert nagyon finom.

Lillena
Lillena Thu, 2012-09-13 20:52

A 15-ből kimaradt csak a vessző, szerintem az is 1,5 kg.

257
káposzta 1.5 kg
paprika 1.5 kg
zöldparadicsom 1.5 kg
uborka 1.5 kg
vöröshagyma 1 kg
cukor 40 dkg
10 dkg
ecet 3 dl
borkén 1 ek
nátrium-benzoát 1 kk