Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csalamádé nemcsak télire

Csalamádé nemcsak télire
Csalamádé nemcsak télire
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nővéremtől kértem ezt a receptet, ami hasonló Sárvári Mária itt megjelent receptjéhez, csak mi nem használunk borként. Szeretjük, mert mindig elkészíthető, friss és vitamindús, és nem kell nagy adagban elkészíteni.

hozzávalók / 4 adag

A 10 kg csalamádéhoz ízlés szerinti összetételben

A felöntőléhez

A 20 dkg természetes tartósítószerhez

ajánlat

Bármihez, amihez saláta illik, vagy csak úgy magában...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk, a paprikát, hagymát felszeleteljük, az uborkát nagylukú reszelőn, a  sárgarépát kislyukú reszelőn lereszeljük. 
  2. A hozzávalókat összekeverjük, és megmérjük, mennyi kiló. Attól függően, hogy mennyi kiló, hozzáadjuk az ecetet, cukrot és az átszitált tartósítószert (hogy a magok ne kerüljenek bele). Majd gyúrjuk, keverjük és hideg helyen tartjuk. (Akkor az arányok: 10 kg savanyúsághoz kell 1 l ecet, 1 kg cukor és 20 dkg tartósító. Ha tehát csak 3,7 kg savanyúságunk van, akkor csak 3,7 dl ecetet, 37 dkg cukrot és 7,4 dkg tartósítót adunk hozzá.)
  3. Másnap üvegekbe tölthető és bátran fogyasztható.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 37 757
elküldve: 3
receptkönyvben: 275
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumiszivi

Mióta szakács: 2011.08.08.
91 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

káposztás-paprikás savanyúság télire, vegyes savanyúság télire

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mverocska
mverocska Thu, 2012-03-15 11:56

Szia Rumiszivi!
Lenne egy kérdésem. Nagyon szeretném elkészíteni ezt a receptet, imádom a csalamádét és ez nagyon gusztán néz ki. De külföldön lakok és itt fogalmam sincs mit keressek tartósítószer gyanánt (sajnos friss élesztőt is elég nehéz itt találni). Megkérdezhetem, hogy mik az összetevők általában? Só, meg gondolom fűszerek?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2012-03-15 17:03

Kedves Mverocska, megnéztem a tartósítószer hátulján, ezek az összetevők vannak benne:
só kb.88%-ban, a többi 2-2%-ban és leőrölt formában - mustármag ,koriander, bors, szegfűszeg, szagosbors, babérlevél. Ha megírnád, hogy hol élsz, esetleg rákeresnék a neten, hogy ott milyen néven kapható. Remélem addig is segítettem valamit :). Szia

mverocska
mverocska Thu, 2012-03-15 18:46

Nagyon köszönöm az összetevőket! Így még magam is tudok egy jó kis keveréket csinálni.
Hollandiában lakok egyébként, de eddig természetes tartósítószerrel még a speckóbb szupermarketekben sem találkoztam. Talán eldugják ;) Itt sajnos nagyon él a készételek kultúrája, ezért a legtöbb fűszert és minden érhető-vihető hozzávalót otthonról szoktam hozni.
Köszi mégegyszer, neki is látok a hétvégén, meglepem a férjuram :D

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2012-03-15 19:15

Hát ezzel megfogtál :), nem tudok hollandul, nem is ismerek senkit aki ott él, de ha megoldható lenne, küldenék neked :). Azért sok sikert kívánok a fűszerkeveréshez, s remélem értesítesz a sikerről. Szia :)

mverocska
mverocska Mon, 2012-03-19 16:39

Szia!
Megcsináltam szombat este és vasárnap már ezzel indítottuk a napot :D Nagyon finom lett, a fűszerek közül is majdnem mind volt itthon, úgyhogy sikeres volt a kevergetés is. A kicsit több mint 1 kg már majdnem el is fogyott! Óriási siker :)
Köszi a receptet, innentől ha tehetem csak ilyen savanyúságot eszek!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Mon, 2012-03-19 21:46

Szia :D, nagyon örülök a sikerednek, bíztam benned, hogy sikerülni fog :). További jó "csalamádézást" kívánok :). Ha esetleg van vagy lesz valamilyen különleges recepted, amit szívesen megosztanál velünk, kérlek tedd meg mihamarabb, szia :)

Petrusek
Petrusek Sat, 2011-09-10 12:23

Megkérdezhetem hogy a salátauborka alatt kígyó vagy kovászolni való uborkát értettél kedves Rumiszivi?

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2011-09-10 21:01

Kígyóuborkát :), habár lehet hogy kovászolni való uborkából is finom, csak a magokat távolítsd el :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sun, 2011-08-28 21:15

Ugyanazzal, csak sterilizálom kb. 5 percet, de bevallom hogy frissen jobban szeretem. Kevesebbet elég készíteni és mindig friss :).

herzsi58
herzsi58 Wed, 2011-08-24 15:50

Most lettem kész a cssalamádéval, már most percek után is nagyon finom, az lenne a kérdésem, hogy télire el áll-e, mert ha igen akkor sokat csinálok belőle, isteni finom, köszi a receptet.

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2011-08-25 17:19

Szívesen :), sajnos télire nem áll el, vagyis ha kifőzöd (sterilizálod), akkor már nem lesz olyan finom ropogós. De nincs gond, mert télen is elkészítheted és akkor friss csalamádéd van :))). Szia

1699
káposzta 2 kg
uborka 2 kg
vöröshagyma 2 kg
paprika 2 kg
sárgarépa 2 kg
ecet 10 dl
cukor 1 kg
18 dkg
mustármag 2 dkg
koriandermag 2 dkg
fekete bors 2 dkg
szegfűszeg 2 dkg
bors 2 dkg
babérlevél 5 db