Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csalamádé tormával és mustármaggal

Csalamádé tormával és mustármaggal
Csalamádé tormával és mustármaggal
90 perc / előkészület: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családunk kedvenc csalamádé receptje.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Kétfélét szoktam készíteni! Ezt a verziót és répa nélkül, de erős paprikával és zöld paradicsommal kiegészítve. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát, a paprikát, az uborkát, a hagymát, a répát vékonyra legyaluljuk, és egy nagy edénybe (ha lehet műanyagba) tesszük, és rászórjuk a borkénport, a szalicilt, a cukrot, a sót, a szemesborsot, a koriandert, a mustármagot és a babérlevelet, majd ráöntjük az ecetet.
  2. A tormát megpucoljuk, és négyfelé vágva, beledobjuk azt is, majd az egészet jól átkeverjük. Legkönnyebb kézzel keverni.
  3. Hagyjuk 1 napot állni.
  4. Kivesszük belőle a tormadarabokat, és  üvegekbe töltjük, jól megtömjük. Tetejére levet öntünk, majd celofánnal vagy kupakkal lezárjuk (én mindkettőt használom), és mehet a kamrába, a helyére.

  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 35 759
elküldve: 12
receptkönyvben: 389
elkészítve: 13/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vegyes savanyúság, savanyúság télire

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csomor Györgyi
Csomor Györgyi Mon, 2014-10-13 19:53

Kedves Edit!

A koriander magot, mustármagot borsot, hogy véded ki evés közben, hogy össze ne harapd?, mert elég kellemetlen mindegyik íze.... Üdv. Györgyi

dadimami
dadimami Thu, 2016-10-06 23:28

Maradék függöny anyagból varrtam kis zacskókat, ebbe teszem az apró fűszereket. Igaz én 3-4 literes jól záródó műanyag vödörbe teszem a csalamádét. Így elkerülhető az apró magokra harapás. Gézlappal is megoldható ugyanez, legfeljebb gumigyűrűvel kellene összefogni, mivel az nemigen varrható, de a célnak megfelelő.

Arminusz
Arminusz Tue, 2013-10-08 14:41

Kedves Edit!
Ez a csalamádé savanykásabb vagy inkább édesebb?:)

laraed
Edit / laraed Thu, 2013-10-10 16:42

Savanykásan édes :)) Ha azt szeretnéd hogy édesebb legyen egy picivel rakj több cukrot , vagy ha azt szeretnéd , hogy savanyúbb legyen több ecetet , de szerintem így jó !! Készítsd el így aztán jövőre változtathatsz ízlésed szerint rajta:))Üdv Edit

chatnoir79
chatnoir79 Tue, 2013-03-05 13:10

Kedves Edit! Még ősszel megcsináltam az évad csalamádéját a recepted alapján. Fenséges! Köszönjük szépen, hogy közzétetted, azt hiszem nem is próbálkozom már más recepttel :) Üdv, Kriszta

laraed
Edit / laraed Wed, 2013-03-06 15:32

Kedves chatnoir79 ! Nagyon örülök , hogy ennyire ízlik:)) Mi is nagyon szeretjük Üdv Edit

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Mon, 2012-08-27 18:45

Szia!
Sajnos nagyon szomorú lettem ma, mert megakartam csinálni a receptedet, de már a patikában sem lehet szalicilt kapni, nem csak a boltokból tünt el. A gyógyszerész mondta hogy az ÁNTSZ betiltotta a forgalmazását, mert mérgező!! Csak azt nem értem hogy az elmúlt 50-70 évben nem volt mérgező??? Így hát sajnos nem tudom hogy a szalicil helyett ha benzoátot tennék bele akkor nem forrna-e meg???

laraed
Edit / laraed Tue, 2012-08-28 20:23

Kedves Pufinlekvár ! A nátrium-benzoát ugyan azt a funkciót tölti be a savanyúságnál mint a szalicil, úgy hogy helyettesíthető vele. De gondolom azóta már meg is csináltad:))Üdv Edit

Mico
Mico Sat, 2013-09-21 20:22

Szia! se szalicil, se benzonát nem kell bele. nekem hasonló receptem van, sok sok éve rakunk el csalamádét, 15 kg-kat, de egy szem szalicil sincs benne. A borkén tökéletesen megfelelő. Egy év múlva, ha kitart addig, még akkor is jó.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-08-27 19:01

Kedves pufinlekvár
a szalicil nem mérgező !!!!! nem ezért nem lehet kapni. A szalicilt új rendelkezés alapján orvos irhat fel, mert gyógyszeralapanyag..........a hírekben erről bőven lehetett olvasni. Különben lehet kapni, de befőzési szezon van és sok helyen kifogyott. Ilyen minden évben előfordul. A nátrium-benzonát pedig pont úgy tartósít mint a szalicil. Nyugodtan használd.

cilinke-56
cilinke-56 Tue, 2012-08-21 21:18

Kedves Edit !Köszönöm a gyors választ és a receptet !Már be is van kavarva,nagyon jó illata van !
Szép estét kívánok !

cilinke-56
cilinke-56 Mon, 2012-08-20 18:15

Kedves Edit ! Nekem is 5 literes üvegem van !Ha felbontjuk utána hűtőben kell tartani ?
Kb.meddig áll el felbontás után ?

laraed
Edit / laraed Mon, 2012-08-20 22:12

Kedves Cilinke ! Én is 5 l üvegbe szoktam eltenni és a spejzban tartom ahova raktam amikor elkészült:)) Felbontás után addig áll el míg el nem fogy. Nekem még sosem volt vele gond. Üdv Edit

apri
apri Sun, 2012-08-12 23:22

Kedves kriszta150!

Patikában lehet kapni szalicilt!

kriszta150
kriszta150 Thu, 2012-07-05 21:20

Segítséget szeretnék kérni, a szalicilt kivonták a forgalomból /így hallottam/ Na-benzonáttal lehet e helyettesíteni
és ha igen menyit rakjak bele.

laraed
Edit / laraed Sat, 2012-07-07 21:57

Kedves Kriszta ! Persze lehet azt is használni :)) Szerintem abból is ugyan az a mennyiség kell mint a szalicilból. Én is észre vettem , hogy nem nagyon találni szalicilt a boltokban, de nem tudtam , hogy kivonták a forgalomból. Vajon miért?? Te tudod? Üdv Edit

kriszta150
kriszta150 Thu, 2012-07-12 12:25

Kedves laraed!
Állítólag rákkeltő, már csak az a kérdés mi nem az.
Már érdeklődtem másoktól is és ugyan annyi kell mint a szalicilből.

laraed
Edit / laraed Fri, 2012-07-13 09:42

Kedves Kriszta ! Igazad van már minden rákkeltő sajnos:))Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-09-08 12:31

Rendben! Tudod csak nem akarom,hogy megbarnuljon. Akkor is finom,de azért mutasson is valamit. Puszi! Éva

laraed
Edit / laraed Thu, 2011-09-08 12:02

Kedves Éva ! Nem fog érződni az ízén, Nyugodtan rakd bele. :)) Örülök , hogy tetszik a receptem. Évek óta így teszem el és nagyon szeretjük mi is. Azért ennyire szép nem lesz mint a képen , mert ez nagyon friss , és a kép is jól sikerült , de szép marad a színe, ha nem is ennyire mint a képen. Puszi Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-09-08 07:46

Kedves Edit!
Na ezt kerestem,ezt nekem raktad föl. Zöld paradicsomot nem fogom kihagyni belőle. Annyit rémisztgettek vele,hogy rákkeltő,de mivel nem!? A bor kénpor miatt is kerestem ezt a receptet. Mindenhol citromsavat írtak. Ha két t.kanállal teszek bele azt nem érezni az ízén? Tudod sokat sem akarok,de azért ha szép marad a savanyúság az nem árt. Puszi! Éva

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2011-08-31 10:36

Kedves Edit! Azt szeretném tudni, hogy a megadott mennyiségből kb. hány üveg lesz, ugyanis idén nem szándékoztam eltenni semmit és az összes befőttes üvegemet odaajándékoztam a szomszéd néninek. Azóta ugyan gyűjtöttem valamennyit, de csak kb. 3-4 db-ot. Nem tudom ennyi elég-e vagy inkább csak fél adagot csináljak? Egyébként én is imádom a csalamádét, és bár nem tudom a recepted milyen izű, de már maga a fénykép olyan szép szinvilágú, hogy muszáj megcsinálni :)

laraed
Edit / laraed Thu, 2013-08-22 19:27

Kedves Ibóka ! 3 db 1,5 literes üveggel lett belőle . Remélem tudtam segíteni :)) Próbáld ki mert nagyon finom . Üdv Edit

668
káposzta 3 kg
paprika 3 kg
uborka 3 kg
vöröshagyma 1.5 kg
sárgarépa 6 nagy db
ecet 6 dl
14 dkg
cukor 1 kg
borkén 2 teáskanál
szalicil 2 teáskanál
fekete bors 10 g
koriandermag 14 g
fehér mustármag 15 g
babérlevél 1 db
torma 1 db