Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csalános-póréhagymás szélesmetélt

Csalános-póréhagymás szélesmetélt
Csalános-póréhagymás szélesmetélt
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csalán a tésztán?! Nem szeretném borzolni a kedélyeket ezzel a recepttel, de mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ha legyőztük a félelmünket, hogy a csalán össze-vissza csípi a kezünket, akkor lássunk munkához.
Vagy kapjunk elő egy gumikesztyűt!


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha tavasszal a piacon összetalálkozunk egy csokor zsenge fokhagymával (ugyanúgy árulják, mint az újhagymát), akkor semmi esetre se hagyjuk ott. Nagyon egészséges és finom.
Gyakorlatilag az egész növényt levelestül felhasználhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott csalánhajtásokat rövid időre lobogva forró vízbe mártjuk, majd rögtön hideg vízbe tesszük lehűlni.
    Csak a leveleket, és a szárvégi hajtásokat szedjük le a szárról, és szépen összeigazgatva kb. 1 cm széles laskára vágjuk.
  2. Egy másik fazékban feltesszük a vizet a tésztának. Amikor a víz felforr sózzuk és kifőzzük benne a tésztát.
    Hogy al dente maradjon, elegendő kb. 6-8 percig főzni, majd még 2-3 percig a forró vízben állni hagyni.
  3. Közben a karikára vágott póréhagymát és zsenge fokhagymát a vajban 2 percig pároljuk, sózzuk és hozzáadjuk a csalánleveleket. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá és fedő alatt 5-6 percig pároljuk.
    (Ha nem kapunk zsenge új-fokhagymát, akkor a fokhagymagerezdet apróra kockákra vágva adjuk hozzá.)
  4. Ha a póréhagymás-csalános mártás elkészült, levesszük a lángról és hozzáadjuk a zabtejszínt és belekeverjük a lecsepegtetett tésztát.
    Ha a mártás kevésnek bizonyulna, akkor a tészta főzőlevéből 1-2 kanállal adhatunk hozzá.
  5. Még 1-2 percre visszatesszük a tűzre, hogy a csalános-tejszínes mártást magába szívja a tésztánk.
    Parmezánsajttal megszórva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 515
elküldve: 1
receptkönyvben: 89
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vegolaci
gastrorebelde / vegolaci Sun, 2012-12-02 14:20

köszi a receptet. ki fogom probalni. söt azt mondhatom ,hogy meg ihletet is kaptam,hogy masfele keppen is kiprobaljam. eddig csak teakent ittam. mivel a vilag legertekesebb gyogynövenye

Anyirka
Anyirka Mon, 2011-03-21 16:44

 Kedves Ze(n)derta!
Amint lesz friss csalán , azonnal ki fogom próbálni,mert nagyon egészséges, a fotón is nagyon gusztusos! Köszi a receptet, ha van több csalánosod szívesen veszem !
Üdvözlettel: Anyirka

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-03-22 11:29

hál' Istennek már nem kell sokat várni a zsenge csalánra.
jó sütés-főzést!
üdv,
toma

607
csalán 1 csokor
póréhagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
vaj 50 g
1 teáskanál
zabtejszín 2 dl
tészta 350 g
parmezán sajt 10 dkg