Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császármorzsa mentával és mazsolával

Császármorzsa mentával és mazsolával
Császármorzsa mentával és mazsolával
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban a nagynéném csinált nekünk császármorzsát néha reggelire, és azóta is sok változatát ettem már Ausztriában a Hüttékben egy-egy hegyi túra után. Van aki szinte tojásrántotta állagúra készíti, mások nagyon zsírosan csinálják, van ahol száraz és van ahol isteni finom. Nekem ez az állag jön be a legjobban, még nem száraz, a közepe kicsit talán még krémes is, de már megsült, a külseje pedig ropogós. Mivel folymatosan a hagyományos ételek egészségesebb verzióival kísérletezem, és imádom a fűszernövényeket, beleimprovizáltam a teljes őrlésű lisztet és a mentát, de szerintem rozmaringgal, levendulával vagy bazsalikommal is ki fogom próbálni. Cukrot csak minimálisat tettem bele, mert nem szeretem a ragadós ételeket, ahol csak az édes ízt érezni. Ezen lehet ízlés szerint változtatni, vagy épp mézet használni, én általában azt szoktam szinte mindenhez. Jó kísérletezést!

hozzávalók / 4 adag

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet a cukorral és a tejjel. Beleszórjuk a citromhéjat, a vízbe áztatott mazsolát és az összedarabolt mentaleveleket - megkóstoljuk elég édes-e, elég-e benne már a menta és a citrom - ízlés szerint adunk még hozzá bármiből, amit gondolunk.
  2. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a sárgájától.
  3. A tojássárgákat belekeverjük a tésztába.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük- könnyebben megy ha hidegek, és ha egy csipet sót teszünk hozzá.
  5. Belekeverjük a tésztába a tojáshabot is, majd kivajazott tepsiben kb 160 fokon kb 35 percig sütjük.
  6. Amikor már pirul, fakanállal feldaraboljuk, megforgatjuk, hogy minden oldala megpiruljon és addig sütjük, amíg aranybarnás, ropogós a külseje, de még nem égett.
  7. Közben elkészítjük az almaszószt is: megpucoljuk, és összedaraboljuk az almákat.
  8. Kis vízzel felrakjuk őket főni, belerakjuk a fűszereket - fahéj, szegfűszeg, kis citrom és méz.
  9. Ha megpuhultak, összeturmixoljuk az egészet, és hagyjuk jól kihűlni.
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 135
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Fchili

Mióta szakács: 2012.05.12.
2 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

császármorzsa, Kaiserschmarn, mentás császármorzsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

887
vaj 1 ek
teljes kiőrlésű liszt 50 dkg
tej 5 dl
tojás 4 db
menta 1 csokor
mazsola 1 marék
cukor 3 ek
1 csipet
citromhéj 1 teáskanál
alma 8 db
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
méz 2 ek
eper 8 dkg
menta 4 db