Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseh knédli

Cseh knédli
Cseh knédli
95 perc / előkészület: 60 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk lehet kapni az üzletben készen, de én inkább elkészítem itthon. Nagyon finom, ajánlom mindenkinek, megéri vele dolgozni! Ez nagyobb adag, ha valakinek sok, akkor készítse feléből. Az édesapám Csehországban dolgozott, még az 50-es években, ott evett ilyen knédlit, és mikor hazajött szerette volna, ha édesanyám ilyet készítene. Azóta a vadashoz csakis ezt a knédlit készítjük. A férjem kedvence közé tartozik, csakis olyat kellett készítenem, amilyet az én kis mamim főzött. A meleg knédlit nehéz késsel elvágni, anyukám mindig cérnával szeletelte fel.

Gőzgombócnak is megfelel ez a tészta, csak pirított kifli nélkül.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha valakinek nincs knédlipárolója, megfelel ritkább konyharuha, amit egy nagyobb edényre kötünk, lefedjük fedővel, felforraljuk alatta a vizet, és belehelyezzük egyenként a knédlinket. Én még emlékszem, hogy az édesanyámnak jó ideig nem volt, mert nem lehetett akkor még kapni, bizony így főzte. Ez a recept szintén tőle van, családi receptünk. Én keverem  a lisztet-70 dkg daraliszt és 30 dkg rétesliszt - nekem így hasonlít az édesanyáméra. A  meleg knédlit cérnával szokta felszeletelni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kevés meleg tejbe cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor felfutott, adjuk hozzá a többi anyagot, és alaposan dolgozzuk ki.
  2. Kelesztjük kb. 30 percig.
  3. A kiflit vágjuk apróra, pirítsuk meg olajon.
  4. Lisztezett deszkára öntjük, beledolgozzuk a pirított kiflit, és 3 részre osztjuk. Megformázzuk, és gőz fölött megfőzzük.
  5. Kenjük be olajjal mikor kivesszük, hogy finom puha maradjon.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 224
elküldve: 6
receptkönyvben: 244
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: köretek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

knédli, élesztős tésztaköret

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Brumóka
Brumóka Sat, 2014-01-18 20:39

Kedves Pinkerteva! A hozzászólása teljesen sportszerűtlen a helyesírás ügyében! Igaznak igaz, de igen sok magyar anyanyelvű , itt élő, itt iskolázott? esik ebbe a bűnbe!
Lomb Kató / híres szinkrontolmács volt, hét nyelet beszélt, mint a mesében/ szerint semmit sem érdemes rosszul csinálni, de nyelvet beszélni rosszul is érdemes
Boldog lennék, ha pl. cseh nyelven csak ennyi hibát vétenék!.

pinkerteva
pinkerteva Tue, 2013-12-31 14:41

Kedves "helena 26" !
Nagyra értékelem, hogy "külföldi " létére magyarul ír le receptet és kérem szíveskedjen azt is figyelembe venni, hogy a magyar nyelvben az "-e" mindíg az ige tartozéka. ("Végezzünk tűpróbát, hogy m e g - e főtt rendesen." Magyarul: m e g f ő t t - e rendesen. . . ) Köszönöm.

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2014-01-15 15:11

:))Most olvastam a Cseh receptes oldalon,hogy itt nem a helyesírásról van szó,hanem a receptről. Elgondolkodtam rajta, és rájöttem,hogy igaza van. Én úgy vagyok vele, ha jót nem tudok írni,rosszat nem írok, de nem vagyunk egyformák.

klepi
klepi Wed, 2013-09-18 07:18

Helena26 köszönöm válaszát! Igazán korrekt volt!

klepi
klepi Tue, 2013-09-17 13:43

Mi különbség van a gőzgombóc és a knédli között?

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2013-09-17 16:01

Szerintem semmi,csak a formája.Én ugyanazt a tésztát használom mindkettőre!
Üdv.:Helena

bernarfater
bernarfater Tue, 2012-04-10 03:49

Nem kis dilemmát okoz, hogy az egyik leírásnál forrásban lévő vízbe tesszük, a másiknál viszont (Isten óvjon a főzéstől!) speciális edényben pároljuk. Ez szabadon választható?

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2012-04-10 19:48

Én nem főzném vízben,csak párolnám!
Régóta készítem a gőzgombócot és a knédlit itthon.
Ma gőzgombócot készítettem és amikor kész megkenem vajjal,attól finom puha marad és elolvad rajta a kakaós porcukor+lekvár pl.házi sárgabarack lekvárral fantasztikus!!
Nagyon olcsó és finom:)))

805
rétesliszt 100 dkg
friss élesztő 10 dkg
2 kk
cukor 1 teáskanál
tej 6 dl
tojás 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl
kifli 2 db