Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseh nemzeti étel – sült hús, knédli,dinsztelt káposzta

Cseh nemzeti  étel – sült hús, knédli,dinsztelt káposzta
Cseh nemzeti  étel – sült hús, knédli,dinsztelt káposzta
200 perc / előkészület: 90 perc főzés: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon jó étel, csak egy hibája van: mindig valami elfogy, s az ember hol káposztát tesz, hol húst, hol knédlit.

hozzávalók / 6 adag

A knédlihez

A sült húshoz

A káposztához

ajánlat

El lehet készíteni savanyított káposztából is, de a friss az friss.
Egy-két korsó sör nagyon jól esik mellé, de félszáraz fehérbor is nagyon jó hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a knédlit. Egy dl langyos tejhez  a cukrot, 1 csipet sót hozzáadunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. Mikor az élesztő megkelt, ráöntjük a lisztre, megsózzuk.
  2. A langyos tej és a két tojás hozzáadásával laza tésztát gyúrunk addig, amíg nem sima, kb. 5-8 percig. Megszórjuk lisztel, letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hosszúkás cipókat formálunk belőle. Letakarjukm, é s még kb. 10 percig kelni hagyjuk.
  4. Vizet forralunk, és egy edénybe rácsra ( gombóc melegítőre ) rakjuk a cipókat úgy, hogy ne legyenek vízben, csak gőzben. 20 percig fedő alatt gőzölöm. (Nem szabad nézegetni!)
  5. 20 perc után kiszedjük, kevés olajjal megkenjük, és pihenni hagyjuk.
  6. Kb. 1,5 cm vastag karikákra szeljük, és tányérra rakjuk.
  7. Elkészítjük a sült húst. A húst pecsenye méretűre vágjuk, tepsire rakjuk, besózzuk, megszórjuk köménymaggal, közéjük rakjuk az egész fokhagymát.
  8. 1 dl tejet és 2 dl vizet öntünk alá, és 150 fokos sütőbe rakjuk  1 órára.
  9. Megforgatjuk, és felkapcsoljuk a sütőt  190 fokra. A hús mindkét oldalát szép pirosra sütjük, kiszedjük tálra, és melegen tartjuk.
  10. A hús levét leszűrjük, kevés vízzel felöntjük, ízesítjük. Egy ek liszttel besűrítjük, és pirospaprikával megszórjuk, végül elkeverjük.
  11. A káposzta elkészítéséhez a vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfuttatjuk.
  12. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, cukrot, sót, feketeborsot, babérlevelet, a nem túl vékonyra szelt káposztát.
  13. Aláöntjük a fehérbort,  a vizet, az ecetet, és puhára pároljuk.
  14. Mikor puha a káposzta egy kevés vízben elkevert lisztel sűrítem.
  15. Tálaláskor a pirospaprikás húslét a knédlire és a húsra locsoljuk ízlés szerint.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 53 818
elküldve: 16
receptkönyvben: 377
elkészítve: 20/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Iminkooo

Mióta szakács: 2010.08.21.
13 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

cseh húsétel - vepřo-knedlo-zelo, sült sertésoldalas cseh módra, sült sertéshús knédlivel

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Scuki
Scuki / Scuki Sat, 2017-01-07 16:00

Szia
A knégli és a káposzta olyan lett mint Prágában . Szuper

Köszi

Manika77
Manika77 Mon, 2014-03-17 14:55

szia!
Szeretném elkészíteni a knédlit! és csak 1 valamit kérdeznék. valóban 1 dkg rétesliszt, vagy véletlenül elírtad és 1kg a liszt mennyisége??????

Manika77
Manika77 Mon, 2014-03-17 17:49

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál, nem is zavarok tovább, megyek és nekiállok ennek a finomságnak.
Köszi mégegyszer.
szép napot!!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-11-19 11:35

Iminkooo!
Tökéletes a recept, minden nagyon finomra sikeredett! A férjemnek szíve csücske a cseh konyha és bár készítettem többször ezt az ételt, de gondoltam újítok, kipróbáltam a te receptedet. Nagyon jó lett! Köszönet érte!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Mon, 2012-10-01 16:48

Nemrég sörtúráztam a cseheknél és ezt kínálták egy kis falu vendéglőjében 50 koronáért :-). Ott beleszerettem és megfogattam , hogy itthon is elkészítem.
Ebből a remek receptből indultam ki, nagyszerű lett :-)
Minden jót:
Norbi

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo Tue, 2012-10-02 18:42

nagyon köszönöm a visszajelzést Norbi06, én imádom e kaját, sok évet Csehországban éltem, tehát nagyon jól ismerem a gasztronómiájukat, annak meg kifejezetten örülök, hogy a receptem haszára volt..

kispongi
kispongi Sat, 2012-05-12 14:25

Hát,ez isteni volt,olyan rég kerestem ezt a receptet!Köszönjük!

margica
margica Sun, 2012-04-22 10:00

üdv mindenki
próbáltátok savanyú káposztával így is nagyon finom
a pörkölt húsba főzöm a savanyú káposztát, a végén tejfölt főzök bele.
én anyósomtól tanultam ezt a knédlis étket ő is sokáig élt csehben

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo Wed, 2010-11-10 19:24

köszönöm mindenkinek, akinek tetszik, mi sok évig cseh országban is laktunk, tehát ismerjük és szeretjük e kaját, gyakran van csinálva.

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2010-11-10 09:46

Felvidéki származású vagyok és 38 évig minden családi ünnepen ezt készítette a nagymamám, aztán sajnos meghalt, de a knédliformákat megörököltem. Az az egy különbség, hogy ott a felvidéken ezt libából vagy kacsából készítik és leginkább lilakáposztával, de így is biztos nagyon finom! Be is indultak a gyomornedveim...:-)

cafika
Cafika / cafika Tue, 2010-11-09 20:50

szia Iminkooo,
ezt mi, huuú de szeretjük!! be is nyelném most röptében :))
szuper recept, szuper kép.
üdv. Évi

1519
rétesliszt 100 dkg
tojás 2 db
élesztő 20 g
tej 5 dl
1 kávéskanál
cukor 1 teáskanál
sertésoldalas 2 kg
0 ízlés szerint
tej 1 dl
köménymag 1 kávéskanál
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
káposzta 1.5 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
fehérbor 1 dl
babérlevél 2 db
fekete bors 10 szem
finomliszt 1 csapott ek
víz 2 dl
0 ízlés szerint
cukor 4 ek
napraforgó olaj 0.5 dl
ecet 2 ek