Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csehül járt padlizsán

Csehül járt padlizsán
Csehül járt padlizsán
95 perc / előkészület: 35 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt egy cseh lakótársam, aki csinált nekem így padlizsánt, én pedig tovább fejlesztettem formailag egy kicsit :).
Amikor kérdeztem, hogy mi az étel neve, azt mondta, nincs igazándiból, ők csak sült padlizsánnak hívják... mivel sokat viccelődtünk azon, hogy mindketten megörökítettük egymás nemzetét közmondásokban (Csehek azt mondják, ha valaki értetlenkedik: Magyar vagy Tatár vagy?) így lett az étel neve csehül járt padlizsán.
A fent említett alapanyagokon kívül megrakhatjuk bármi mással, amit szemünk-szájunk megkíván, én öntettnek arab hétfűszeres joghurtot szoktam használni, de lehet bármi mással is fogyasztani...
Jó étvágyat!

hozzávalók / 2 adag

A padlizsánhoz

A dekorációhoz

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a padlizsánt :).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat mossuk meg, a száras végét vágjuk le, majd írdaljuk be a padlizsánokat: az egyikbe szeljünk karikákat (DE NE VÁGJUK LE ŐKET TELJESEN), a másikra pedig mély rácsmintás bemetszéseket ejtsünk.
  2. Ha készen vagyunk, sózzuk be a padlizsánokat, jól dörzsöljük be a sót a résekbe, s hagyjuk legalább 30 percig így állni.
  3. Míg áll a padlizsán, szeleteljük fel a császárszalonnát kisebb centis darabokra, a vöröshagymát, a fokhagymát, s az olívabogyókat pedig vékony szeletekre.
  4. Mossuk ki a padlizsánokat alapossan, és a résekbe ügyesen tömjük befelé a a hozzávalókat, egy fogpálcika jó szolgálatot tehet, ha ujjal nehezen megy. (A rácsosan beírdalt padlizsánt pedig úgy változtathatjuk sünivé, hogy levágunk egy picit az aljából, hogy imbolygás nélkül stabilan feküdjön, faragjunk neki helyes orrot egy késsel, 2 szegfűszeggel adhatunk neki szemet és egy fél olívabogyót fogpálcika segítségével tűzzünk a kivágott orrcsúcsra).
  5. Ha készen vagyunk, helyezzük a padlizsánokat egy alufóliával kibélelt tepsibe, s kevés olívaolajat keverjünk össze a fűszerekkel (oregánó, bazsalikom), és egy kanál segítségével locsoljuk meg vele a padlizsánokat.
  6. Helyezzünk a padlizsánok mellé 2 szem bemetszett krumplit.
  7. Az egészet fedjük le fóliával, s rakjuk be sütőbe sülni. Úgy 35-45 perc múlva vegyük le a fóliát, és süssük még 20-30 percet legalább. Akkor jó, ha a padlizsán egy picit összeesett, és a krumpli is megpuhult, a császárszalonna kilógó vége pedig megpirult. Az utolsó 10 percben rakjuk mellé a beírdalt virsliket is. 
  8. Kedvenc öntetünkkel tálaljuk, és még melegen együk meg, jó étvágyat!


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 990
elküldve: 0
receptkönyvben: 141
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

K

Mióta szakács: 2011.05.15.
10 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kategória: töltött zöldség
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült padlizsán, szalonnával-fokhagymával sült padlizsán

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zeparr
zeparr Fri, 2012-12-14 10:52

Tegnap elkészítettem kisebb módosításokkal: sajttal és hagymával töltve, fokhagymás-fűszeres olajjal meglocsolva. Nagyon finom lett, biztosan máskor is fogok ilyet csinálni!

KWilde
K / KWilde Fri, 2011-05-20 05:10

Keleti fűszereseknél lehet kapni pottom pénzért, elvileg ezekből áll:

7 fuszer keverek:
szegfubors, feketebors, fahej, gyomber, szegfuszeg, orolt fekete cseresznyemag, szerecsendio

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2011-05-20 02:20

Hat ez nagyon finom lehet! Meg az arab hetfuszeres joghurt erdekelne: mi az a het fuszer?

514
padlizsán 2 db
vöröshagyma 1 kis db
fokhagyma 2 gerezd
császárszalonna 5 dkg
olajbogyó 3 db
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 teáskanál
virsli 15 dkg
szegfűszeg 2 db
olajbogyó 1 db
burgonya 20 dkg