Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt

Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt
Cserépköcsögben főtt pacalpörkölt
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagykőrösön a pacalpörkölt nemzeti eledel. Többféle változatban készítik. Nekem a sertésfüles a kedvencem, mert a sertéskörömhöz hasonlóan sok benne a zselatin és kellemes szaftot ad. Még a kanál is megáll benne. A tűzálló cserépköcsög 2011-es szerzemény. Egy Udvar községben lakó és tevékenykedő fazekasmester készíti speciális agyagból. A meglátogatása és a munkájának megnézése megér egy kirándulást. A cserépköcsögöt eredetileg a Mohács környéki bunyevácok használták a mezei munka során. Minden család megtöltötte a saját köcsögét valamilyen étellel, és a földeken egy közös tűz köré rakták hajnalban. Egy ügyeletes, általában kisbabás anyuka gondozta a tüzet. Amíg a többiek serényen dolgoztak, délre mindenkinek megfőtt az étele a köcsögjében. Simonkovits Béla fazekasnál száz éves köcsögök is láthatóak. Mohácson hagyományosan évente babfőző fesztivált tartanak, amikor utcahosszat állnak a tűz mellett a köcsögök, és bennük mindenféle finomság készül. A modern kor embere tűzhelyen és sütőben is használhatja ezt a kiváló eszközt. Kerámialapos tűzhelynél semmi különleges teendőnk nincs, de gáztűzhelynél vastag vaslemezt kell a köcsög és a gázláng közé tenni, mert a köcsög nem szereti a nagy hőfokot.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti az igazi, szaftos pacalpörköltet. Én borral szoktam készíteni, mert a hosszú főzési idő közben folyamatosan kell ellenőrizni a tálaláshoz szükséges vörösbor minőségét. Egyedül azonban csak az ökör iszik, ezért közben jókat lehet beszélgetni a barátokkal, vagy a család férfitagjaival.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kiolvasztott, konyhakész pacalt 1 fej megtisztított hagymával és a borókabogyóval feltesszük abálni.
  2. A megtisztított sertésfület szükség szerint kikozmetikázzuk, megmossuk és 6-8 cm hosszú, kisujjnyi vastag csíkokra feldaraboljuk.
  3. A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük, és apró kockára vágjuk. A bőre is kell a pörkölt ízesítéséhez.
  4. A vöröshagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra felvágjuk (konyhai aprítógépet használok, mert az szebben dolgozik, mint én), a fokhagymagerezdeket szétzúzzuk.
  5. Most már lehet a piacon termelői paradicsomot és paprikát kapni, tehát ezeket használjuk. A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk, így könnyen lejön a héja. A paprikákat felkarikázzuk. (Magyar alapanyag hiányában importot elvből sem használok, ezért ekkor egy üveg natúr lecsóval pótolom!)
  6. A szalonnát zsírjára sütjük, a hagymát üvegesre pirítjuk benne és beletesszük a felcsíkozott füleket. A pörkölthúshoz hasonlóan megpirítjuk, és hagyjuk, hogy kihűljön.
  7. Közben a pacal abálása elkészült. Leöntjük róla az abalét, kivesszük a szétfőtt hagymát és egy nagy tálcára rakva hagyjuk kihűlni. (Erre a két macerára a cserépköcsög miatt van szükség, mert nem szereti a hősokkot. Bogrács esetében már a szalonna kisütése is a bográcsban történik, ezért a megabálódott pacalt sem kell lehűteni.)
  8. A pacalt és a többi alapanyagot a köcsögbe tesszük és feltöltjük meleg, de nem forró vízzel. Hagyjuk, hogy a köcsög átvegye a meleget.
  9. A megtöltött köcsögöt égő tűz mellé állítjuk, és szükség szerint főzzük. (Legutóbb öt óra kellett, hogy a teljesen feltöltött nyolc literes köcsögömben minden kellően megpuhuljon. A tüzet folyamatosan táplálom keményfával. Fontos, hogy viszonylag egyenletesen égjen, de ne legyen nagy lángja, ezért csak a keményfa a megfelelő. A köcsögben a fizika törvényei szerint hőmozgás alakul ki, és minden szépen megfő. Időnként egy kicsit elforgatom a köcsögöt a tengelye körül.)
  10. Ahogy az étel bugyogni kezd beállítjuk az ízét.
  11. Köretként főtt burgonya és kovászos, vagy ecetes uborka járja. A leöblítéséhez száraz vörösbor a megfelelő.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 841
elküldve: 1
receptkönyvben: 51
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Atkins diéta
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pacalpörkölt cserépedényben, cserépköcsögben készült pacal, sertéspacal sertésfüllel köcsögben

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Thu, 2015-02-12 12:26

Pacalkedvelő vagyok és annyira kíváncsivá tett ez a recept, hogy ki fogom próbálni. A köcsögöt megpróbálom mással pótolni. A sütöm meg légkeveréses. Az nem gond.

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-02-12 21:33

Kedves Gyuri!
A pacalfőzésnél nem érdekes az edény, csak a kreativitás. Mondhatnám úgy is, hogy bármiben lehet jó pacalt főzni. Általában különféle méretű bográcsokat használok, aminek a nagysága a vendégek létszámától függ. ahogy a szakács oldalamnál írtam nagyon érdekelnek a népi főzőeszközök és azok használata is. Ezért sokféle edényem van, amikhez más - más főzési technológiát kell használni. A tűzálló köcsögöket a bunyevác - horvát kitalálói alapvetően különféle egytálételek készítésére használták. A folyamatos tüzelésen és az időnkénti forgatáson kívül más odafigyelést nem igényelt. pacalfőzésre a " Kedves Anyósom, (most 83 éves) " ( aki a vadas húson kívül semmit nem tud főzni ) ötletelése miatt használtam fel, amikor a hasonló korú vendégei számára szimultánban kért tőlünk marhapörköltet ( ennek a köcsögben készített receptjét is feltettem anno ) , pacalpörköltet, tarhonya, nokedli és főtt krumpli körettel. No ezt gutaütés nélkül csak a köcsögökkel és a feleségem aktív részvételével lehetett megoldani. No ennyit a köcsögökről és az anyósomról, aki azóta sem tanult meg főzni, de az általa kért ételek választékát sikerült a normális keretek közzé terelnünk.
További sikeres főzést kívánok :
Zoli

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-07-15 21:12

Ha már a történet nagyon jó ízű, érdekes, és magával ragadó, milyen lehet ez a csodás étel, ami készült benne? :-D Csak finom.
Köszönöm, már nekem csak a lényeg hiányzik , egy ilyen csodás edény.:-))
Amint beszereztem, ki szeretném próbálni! :-)

Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-07-16 09:39

Kedves Éva !
Ez az edény biztosan kiváló minőségű. Egész évben használható szabadban, tűzhelyen , sütőben, vagy kemencében. Nekem kettő van, így nagy családi, vagy baráti összeröffenés esetében is kényelmesen elkészíthető az ebéd . Közben az ember a vendégeivel lehet, mert csak időnként kell ránézni .Igaz, hogy az előkészületi idő hosszadalmas, de ilyenkor az ember egyedül szöszmötöl. Simonkovits Béla fazekasmester készíti Udvar községben. Nem sokára lesz Mohácson a babfőző fesztivál. ( időpontot nem tudok, de Mohács város honlapján biztosan megtalálod. ) Béla általában ott szokott lenni az áruival. Nem csak köcsögöket, de nagyon szép másféle hőálló cseréptárgyakat készít. Ajánlom figyelmedbe Vas Miki " Ironmikee " köcsögös receptjeit is.
Sok sikert a köcsög beszerzéséhez : Zoli
Sok sikert

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-07-16 17:42

Kedves pataygyz!

Nagyon szépen köszönöm a kedves segítséget.:-))
Várom azért továbbra is , a Te finom alkotásaidat , és az ízes történeteidet.:-))
Szép hetet kívánok!

Éva-Anyóca

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Tue, 2012-05-08 18:39

Nagyon jó kis történet.
Nekem is van egy cserépköcsögöm, amit ajándékba kaptam. Kimondottan rá volt írva, hogy kerámialapon vagy légkeveréses sütőben lehet használni. Nosza ki is próbáltam a légkeveréses sütőben, csináltam benne sertéspörköltet. Igaz tovább készül benne mint a lábasba, de az íze mindenért kárpótol. Sokkal ízletesebb lesz benne az étel. Most már ki fogom próbálni ezzel a füles pacallal is, mert nagyon íncsiklandónak hallatszik a recept!!

709
pacal 3 kg
sertésfül 1 kg
füstölt szalonna 50 dkg
vöröshagyma 50 dkg
fokhagyma 1 fej
vöröshagyma 1 közepes fej
borókabogyó 4 db
fekete bors 1 teáskanál
koriandermag 1 tk
fűszerpaprika 3 ek
paradicsom 3 db
zöldpaprika 3 db
pritaminpaprika 6 dkg
0 ízlés szerint