Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseréplábasban készült vörösboros pörkölt

Cseréplábasban készült vörösboros pörkölt
Cseréplábasban készült vörösboros pörkölt
445 perc / előkészület: 25 perc sütés: 420 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár nem a hagyományos módon készül ez a jól ismert étel, de állag, íz és minden egyéb szempontot figyelembe véve mennyei pörköltet készíthetünk ezzel a módszerrel. A hús igazán omlóssá válik, de mégsem esik szét, a szaftja is szépen besűrűsödik. Kicsit macerásnak tűnhet, de a cserépedény sütőbe tolása után nincs vele semmi dolgunk. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni! Az ételt „Váncsa István: Lakoma” című könyvében talált leírás alapján készítettem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sertéscomb helyett egyéb húsokkal is próbálkozhatunk. Akár több hús keverékéből is elkészíthetjük a pörköltet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cserépedényt fél órára hidegvízbe áztatjuk.
  2. A húst nagyobb darabokra vágjuk és összekeverjük az olajjal úgy, hogy minden darabot jól bevonjon.
  3. A szalonna kiolvasztott zsírján az apróra vágott hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát a köménnyel ízesítve megdinszteljük.
  4. Ha kész, hozzákeverjük a pirospaprikát, a paradicsompürét, a vörösbort, és némi vizet is, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. Közben maxiumumra forrósítjuk a sütőt, benne egy tepsivel. Ha átforrósodott, eloszlatjuk rajta a húst és a sütő legfelső szintjére tesszük. Addig hagyjuk bent, míg a teteje alaposan meg nem pirul.
  6. A húst áttesszük a cseréplábasba és összekeverjük az összeturmixolt hagymás szafttal, majd sózzuk, borsozzuk, lefedjük.
  7. Sütőbe toljuk. Néha ránézünk, átkeverjük. Szükség esetén pótoljuk a folyadékot.
  • sütési hőfok: 140°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 422
elküldve: 3
receptkönyvben: 205
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Szaszy

Mióta szakács: 2010.09.28.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pörkölt
konyhatechnológia: római tál receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sertéspörkölt római tálban sütve, pörkölt cseréplábasban készítve, pörkölt sertéshúsból cserépedényben készítve

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vadgesztenye
vadgesztenye Fri, 2012-01-13 13:59

Igen, a pörkölt lényege a " pörkölés", így egyszerűbb igazán jó ötlet, és még az is, hogy a tepsit felhevíted. Kiváló!!! Gratulálok!!

Szaszy
Szaszy / Szaszy Thu, 2012-01-26 22:23

Köszönöm a dicséretet! :) Örülök, hogy tetszik a módszer, nekem nagyon bevált.. de valójában az elismerés a kitalálójának jár.. :)

875
sertéscomb 1.2 kg
napraforgó olaj 2 ek
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
zöldpaprika 1 közepes db
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
sűrített paradicsom 15 dkg
száraz vörösbor 3 dl
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint