Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyebefőtt 2.

Cseresznyebefőtt 2.
Cseresznyebefőtt 2.
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A befőzésnek ez a módja a legbiztonságosabb szerintem. Én már túl vagyok többfajta befőzési technikán, és azt hiszem, hogy már nem is fogok változtatni rajta.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Szaliciltól nem kell félni jobban, mint pl. az aszpirintől. Valóban csak egy keveset szórok minden üvegbe.
Közben találtam egy oldalt azoknak, akik idegenkednek a szaliciltől. Lehet, hogy legközelebb én is kipróbálom.
Én az aszpirint nem tudom szedni, mert nem bírom, de befőttől még nem volt bajom soha. Ezért nem igazán értem ezt a nagy riadalmat. Ott van a margarin és az a rengeteg E-szám és a kozmetikumokban felhasznált rengeteg rákkeltő anyag stb. Ezektől jobban tartok. Mindentől, amit boltban vásárolok. Inkább én készítem el, amit csak lehet. Mindenkire rábízom a döntést. Jajj majdnem elfelejtettem. Van még egy lehetőség! Ha valaki ismeri az ezüstcolloidot, akkor talán már tudja azt is, hogy befőzéshez is jó.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cseresznye szárát eltávolítjuk, és több vízben megmossuk.
  2. A vízből kiszedjük, és lecsöpögtetjük.
  3. Üvegekbe rakjuk, és minden üvegbe 4 kanál cukrot teszünk. Az üvegek alá konyharuhákat vagy újságpapírt helyezünk. Az üvegek közé is tehetünk újságpapírt,hogy ne koccanjanak össze.
  4. Az üvegeket feltöltjük vízzel, késhegynyi szalicilt teszünk rá és a fedelét jól rátekerjük.
  5. Egy nagy lábasba egyszerre 15 üveget teszünk. ( nekem egyszerre befér ez a mennyiség )
  6. Az üveg 3/4 részéig feltöltjük vízzel. Föltesszük a tűzhelyre, és fölforraljuk a vizet.
  7. Ha az üvegekben apró légbuborékok keletkeznek rögtön takarék lángra vesszük, és gőzöljük fedő alatt. 15-20 percig gőzöljük.
  8. Hagyjuk kihűlni az edényben, vagy rögtön száraz dunsztba tesszük.
  9. Egy nagy edényben plédekkel be, és letakarjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 37 097
elküldve: 6
receptkönyvben: 186
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

ladybird

Mióta szakács: 2011.02.13.
43 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, télire, kompót

egyéb elnevezések

cseresznyés befőtt, cseresznyekompót

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

FMÁgi
FMÁgi Tue, 2014-06-10 16:00

Kedves ladybird!
Én most raktam először el cseresznyét, mivel most volt bőséges a fán. Hiába áztattam be hideg vízbe (a kukacok miatt), ahogy elkezdtem a forralást szépen előbukkantak a szép kis bió kukackák. Mit lehet ellenük tenni, hogy ne rontsák a látványt? Köszi Ági

márti1218
márti1218 / márti1218 Mon, 2014-06-09 19:11

Sziasztok! Én nem használok semmi tartósítószert,csak az általad leírt módon készítem szalicil nélkül és 30 percig főzöm,majd a lében hagyom kihülni.Még soha nem romlott el semmi és 40 éve csinálom.Az anyukám az üveg kupakját kente át egy lencsényi szalicillel,ő arra esküdött,amíg nem volt kupakos üveg,két celofán közé tette a szalicilt és úgy dunsztolta.Üdv: Márti

berecz
berecz Wed, 2011-06-22 09:24

Kedves Éva!
Én az Ökonet-tes grapefruitmag cseppet használom, ami egyéb, más dolgok fertőtlenítésére és tartósítására is jó. Az íze is kellemes, nem keserű. Szilvi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-06-22 09:02

Szia szosa2! Igazad van nem írtam a lényeget: 15-20 perc. Anyukám nekem azt mondta,hogy akkor jó a befőtt,ha az üveget megforgatod és a tartalma gond nélkül elforog,nem tapad az üveghez. Remélem érted mire gondolok. Éva

szosa2
szosa2 Wed, 2011-06-22 07:47

Szia
Anyu is hasonlóan csinálja csak azt nem tudom hogy mennyi ideig kell gőzölni, mert az itt sem derül ki.
Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-06-22 07:09

Kedves Szilvi!

Melyik grapefruit cseppet használod? Soha nem hallottam még erről. Éva

berecz
berecz Wed, 2011-06-22 06:47

Kedves ladybird!
Tartósítóként nagyon jó a grapefruit csepp is. Már a második szezonban rakom el ezzel a befőttjeimet és nincs semmi bajuk. Üvegenként kb. 8-10 cseppet csepegtetek a nem túl forró szirupba. Ezzel a módszerrel, hogy hideg vizet öntessz a gyümölcsökre, meg teljesen jó. Szilvi

1249
cseresznye 12.5 kg
cukor 2 kg
szalicil 1 csipet