Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyés kelt prósza

Cseresznyés kelt prósza
Cseresznyés kelt prósza
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Dunántúlon biztosan, de lehet, hogy az ország más részein is kedvelt volt régen ez a kelt tészta. Nemcsak azért, mert olcsó és gyorsan elkészíthető, de finom és laktató is.

Az idősebbek még ma is készítik megszokásból, a régi ízeket és emlékeket kereső fiatalok pedig azért, mert anyáik és nagyanyáik hagyatékaként szeretnék megőrizni, és továbbadni.

A recept megtalálható a "Vasi, zalai parasztételek " című könyvben, én módosítottam rajta egy keveset. Vaj helyett zsírt is használhatunk hozzá.

hozzávalók / 6 adag

  • 250 g búzaliszt
  • 250 g rétesliszt
  • 450 ml tej
  • 20 g élesztő
  • 3-4 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2 nagy tojás
  • 100 g vaj
  • reszelt citromhéj

Tetejére:

  • 2 marék magozott cseresznye (befőtt is jó)
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 1 vaníliás cukor

ajánlat

Meggyel, barackkal, de gyümölcs nélkül, csak dióval is készülhet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tej felében -kevés cukorral- felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A tojásokat kikeverjük a cukorral, sóval, citromhéjjal, és hozzáöntjük a tej másik felét. A lisztet és az élesztős tejet hozzáadva, fakanállal alaposan kikeverjük a tésztát, miközben beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
  3. A kikevert tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd jól kivajazott tepsibe simítjuk. A tetejére szórjuk a lecsepegtetett cseresznyét, és a vaníliás cukorral elkevert diót.
  4. 190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Porcukorral megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24×34 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 600
elküldve: 4
receptkönyvben: 106
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Judafest receptverseny
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelt prósza, kőttes, olcsó kelt, cseresznyés-diós prósza

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!