Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyés lepény

Cseresznyés lepény
Cseresznyés lepény
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hűtőládában mindig tartalékolok kimagozott gyümölcsöt. Különösen szeretjük télen a forró gyümölcsös sütiket. 
Amikor a tésztát a nagymamám készítette, soha nem mérte a hozzávalókat,.tőle tanultam az arányokat.És hogy mennyi a kanálfej, hát egy evőkanál zsír. Nagyjából annyira púpos, mint a kanál feje.

 

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A tésztához szükséges liszt mennyisége nagyban függ a használt liszt minőségétől, a tojások nagyságától, és a tej zsírosságától. Nekem anno 70 deka kellett hozzá. A lényeg, hogy a végén rugalmas tésztát kapjunk.

Bármilyen más töltelékkel: túróval, almával, mákkal is nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, cukrot, szódabikarbónát és a sót tálba tesszük. Összemorzsoljuk a zsírral.
  2. Beletesszük a tojást, a tejfölt és rugalmas tésztát készítünk. Ha nem áll össze kevés tejet adunk hozzá.
  3. Kizsírozzuk a gáztepsit.
  4. A tésztát kétfelé vesszük, és az egyik felét 1 cm vastagra nyújtjuk, majd beletesszük tepsibe. 
  5. Ráterítjük a kimagozott és lecsepegtetett cseresznyét.                
  6. Megszórjuk kevés búzadarával, meghintjük fahéjjal. Ízlés szerint megcukrozzuk.
  7. Kinyújtjuk a tészta másik felét, és betakarjuk vele a gyümölcsöt.
  8. Villával megszúrkáljuk, hogy meg ne repedjen.
  9. Begyújtjuk a sütőt és kb. 40 perc alatt megsütjük.
  10. Forrón meghintjük porcukorral a tetejét és még melegen kockákra vágjuk, mert ha kihűl, törik a tészta.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 94 009
elküldve: 13
receptkönyvben: 1 408
elkészítve: 23/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös lepény, cseresznyés süti

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cranberry
Sóskaramell / cranberry Sun, 2015-06-21 16:02

Nagyon jó recept! Jó hogy 70 dkg lisztből készül, így a nagy tepsimet is betakarja. Bő egy kiló cseresznye került rá, meg még egy kis meggy maradék :) Tetszik, hogy a tésztája ilyen, képes felvenni a friss gyümölcs levét. Nekem puha lett, gyönyörűen szeletelhető a sok gyümölcs ellenére is, nem esik szét. és pihentetni sem kell a tésztát, pont nekem való :) Nagyon jól néz ki a kész süti és nagyon-nagyon finom.

szcsandy
szcsandy Sun, 2015-06-07 12:58

A receptnek semmi baja! Tökéletes! Bármilyen gyümölccsel elkészíthető! Nálam most cseresznye szezon van. A héten már másodszor sütöm a család kérésére! :) Fincsi!!!

márti1218
márti1218 / márti1218 Tue, 2014-06-03 11:05

Szia Marika!
Én a liszt mennyiséget lecsökkentettem 50 dkg.-ra és a gyümölcs alá darabos diót szórtam,a többit a leírás alapján készítettem,nagyon finom lett!
Köszönöm: Márti

evetke75
evetke75 Sat, 2013-09-14 16:26

Már egyszer cseresznye később meggy verzióban is elkészítettem. Nagyon finom volt. Tegnap kaptam a szomszédból körtét és ma elkészítettük a gyerekeimmel. Isteni lett.Köszi a receptet nagyon jó!!!

valaki vagyok azt cső
valaki vagyok azt cső Sat, 2013-06-29 18:21

Ma délután én is megsütöttem de nagyon megbántam!Íztelen lett a tészta és még kemény is volt egyszerűen ehetetlen!! 70 dkg liszt meg hát nem is tudom hogy lehetett ilyen hülyeséget leírni!! Úgy hogy ehhez a recepthez csak annyit mondok hogy egye meg az aki ilyen rossz receptet leírt ide !!És maria_0725 üzenem hogy még sokáig süssön ilyen rossz süteményt és egye is meg :P

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2013-06-30 18:42

Kedves "valaki vagyok azt cső"
Véleményedhez jogod van de azt tanácsolom legközelebb jobban olvasd el a receptet. Talán tanulj meg sütit sütni és úgy véleményezz másokat.Nagy örömödre még sokáig és sokszor szeretném ezt a rossz sütit megsütni és meg is enni. Ma is elkészült és el is fogyott és nem is lett olyan rossz.
Szép napot neked

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Sun, 2012-06-24 01:02

Hogy mi az a kanálfej? Egy evőkanál. Úgy látszik, nem vagy vasi, vagy zalai, mert arra tudják, hogy mi az a kanálfej, sőt a kalánfej egy és ugyanaz. Elnézést, hogy beleszóltam.
A süti nagyon finom lehet, elmentettem. Köszönöm szépen.

Katalin65
Katalin / Katalin65 Fri, 2013-01-18 19:53

Bocsánat, én őshonos vasi vagyok sőt, sokat járok zalában is, ahol olyan asszonyokkal beszélgetek a sütésről, akik helyi szavakat használnak. De ezt, hogy kanálfejnyi még soha nem hallottam, tőlük se! Úgy hogy szerintem is maradjunk csak az evőkanál illetve púpozott evőkanál kifejezéseknél! :) ....Ennek ellenére, holnap ez lesz a sütemény, mert nagyon megnyerően néz ki :)

Boros Katus
Boros Katus Tue, 2011-08-23 13:09

Én nem olvastam el előre a hozzászólásokat, mert a képet nézve nagyon guszta volt.
Rosszul tettem, de mert most már tudom mi az a kanálfej. Én laikus azt hittem hogy az evőkanál domború fele, így nagyon kevés zsír került bele, ami által kisülve gumiszerű lett a tészta és a gyümölcs is kipotyogott. Legközelebb inkább írd le egyszerűen hogy púpozott evőkanál, mivel a könnyű kategóriában volt, valószínű kezdő háziasszonyok is megpróbálják és nem biztos hogy mindenki tudja mi az a kanálfej.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sat, 2013-01-19 19:03

Kedves Katus!
Bocsi, hogy mertem régi kifejezést használni. Szerintem nem csoda a kalánfej, vagy már szebben kimondva kanálfej.Nem biztos hogy jó dolog mindent mai nyelvre lefordítani.Én nem szégyellem rábaközi születésemet és az itt használt kifejezéseket.Ezért nem pite a süti neve sem, hanem lepény.
ha valaki ezért nem tudja elkészíteni hát sajnálom.Szép napot Marika

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-07-04 08:46

Kedves Mária!
Tiéd lett június hónap legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

öregnémber
öregnémber Sat, 2011-06-25 11:39

Sziasztok Sütőtársak! :)
Jelentem elkészült a mű. Az első recept innen aminél aggódtam. Sütés után, a látvány, illat 5-ös :) Kis hűtés után az íz, csillagos 5-ös :) 45 dkg lisztet használtam, margarinnal készült, nem lett egy cm vastag a tészta, de inkább ahhoz közelített, zsemlemorzsával szórtam csak meg. Tökéletes lett, szaftos ahogy elképzeltem a fénykép alapján, a tészta finom puha. Legközelebb jön a meggyes-diós változat, és kipróbálásra kerül a meggyes-mákos is. Marika, köszönöm a receptet, akiknek nem sikerült üzenem ne adjátok fel, megéri :)
becseiagi a Tiéd hogy sikerült a darával? Miért félek én azzal kipróbálni?
Üdv: Zsuzsa alias öregnémber

öregnémber
öregnémber Tue, 2011-06-21 06:02

Kedves Marika!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, feladtad a leckét, hogy most mivel is itassam fel azt a kipárolgó levet :)
Üdv: Zsuzsa, alias öregnémber

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2011-06-23 16:34

Sziasztok!

Ma én is meggyel fogom kipróbálni, de azt hiszem én maradok a búzadaránál. Azért kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz!

öregnémber! Majd írd meg, hogy milyen lett a tied! :)

Üdv: Ági

öregnémber
öregnémber Mon, 2011-06-20 18:01

Szia Mária és többiek!
Csak egyetlen kérdésem lenne, hogy a búzadarát szerintetek esetleg helyettesíthetem zsemlemorzsával is, vagy darált dióval? A meggyes változatot szeretném hétvégén megsütni. Köszönöm annak előre is aki olvassa és válaszol rá :)
Üdv

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-06-20 18:31

Kedves Öregnémber!
Zsemlemorzsával és dióval is lehet készíteni nem rontja el. A búzadarának az a szerepe, hogy felszívja a cseresznyéből kipárolgó levet azért kell bele tenni.A meggyesbe nagyon jól illik egy kevés mák is.
Igaz nem gyenge gyomrúaknak való a fogyasztása.Üdv Marika

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Sun, 2011-06-19 22:20

Kedves Sárvári Marika!

Én is megsütöttem ma ezt a receptet, igaz nem abból az isteni fajta cseresznyéből, mint te, de cseresznyéből. Mondhatom isteni lett, a tésztája nagyon jó puha! De az előző hozzászólók miatt írnék egy tippet ide. A receptet írd át talán úgy, hogy a készítésénél először csak olyan 40 dkg lisztet tegyenek a tálba, és amikor még "kéri" a tészta, akkor tegyenek még bele. Én így csináltam, és a 40 dkg-on kívül még 1-2 marékkal tettem hozzá, mikor már összeállt, de még gyúrás közben éreztem, hogy kell bele. Ja és nem volt itthon zsírom, így helyette margarint tettem bele. De isteni lett! Köszönöm a receptet!!! :)

aphrodite10
aphrodite10 / aphrodite10 Wed, 2011-06-15 18:32

Sziasztok!
Most lett kész ez a csodás suti. Mivel én sem mértem pontosan a hozzávalókat, csak úgy kb., de éreztem gyúrásnál, hogy kell-e még liszt hozzá vagy tejfol, nagyon finom lett. Biztos sokat számít a hozzávalók minosége, de én általában házi cuccokat használok. A tepsim kicsit nagyobb volt, de a tészta belenyúlt, és tobb, mint 1 kg cseresznye ment rá. Koszi a receptet.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2011-06-14 20:25

Kedves Sütisütők!
Kicsit figyelmesebben olvassátok el a recept leírását. Nagymamám akitől ezt a nagyon régi receptet tanultam, soha nem mérte a mennyiségeket.A régi recept házi zsírral, házi tejföllel és falusi tojással készült.Szerepel a leírásban, hogy az anyag mennyiségek körülbelül vannak megadva. Érezni kell a tészta készítésénél, hogy kell-e még bele liszt, vagy netán te, vagy zsiradékj.Segít az embernek a keze, mert azzal érzi, hogy rugalmas tésztát pedig gyúrt-e, vagy csak össze erőltette.A képen pedig cseresznye töltelékkel készült lepény van, jó érett fekete germersdorffi cseresznyéből.ha meggyel készült volna akkor nem "Cseresznyés lepény"-ként töltöm fel.
Nagyon sajnálom,ha valakiknek bosszúságot okozott a recept elkészítése.Sárvári Mária

CakeBoss
CakeBoss Tue, 2011-06-14 19:30

Sziasztok!
Sajnos én is megcsináltam ez a receptet, bár sokat gondolkoztam rajta mert sokan írták, hogy nem valami jó.
A tészta íztelen és nagyon kemény lett, ehhez a liszt mennyiséghez sokkal több zsiradék kell és szerintem ami a képen van az tuti nem cseresznye hanem meggy ugyanis az enyém amikor felvágtam kipotyogott a sütiből. Össze kellett volna turmixolni, hogy így nézzen ki mint a képen. Nagyon sajnálom mert bíztam benne de sajnos ment az egész a kukába.

jolci
jolci Mon, 2011-06-13 17:29

Tegnap megsütöttem.
Én is sokalltam a liszt mennyiségét és ehhez képest a zsiradékot pedig túl kevésnek találtam,de nem akartam eltérni az eredeti recepttől mert annyira guszta.
Sajnos bejött a megérzésem,mert a tészta nehéz lett és száraz.A töltelék az isteni(fekete cseresznye,barnacukor,fahéj).Legközelebb kb.40-50 dkg lisztet használok hozzá.

clera
clera Mon, 2011-06-13 05:43

Próbáljátok meg 35-40 dkg liszttel.tuti jobb lesz. :)

vityo
vityo Sun, 2011-06-12 17:05

Ma megsütöttem én is, de én is a (kicsit) kudarcosok táborát erősítem. A tészta kemény lett, még melegen is nehezen volt vágható. Ízre mondjuk király, el fog fogyni így is, az már most látszik! Remélem legközelebb jobban sikerül. Amúgy tejfölt is többet tettem bele én is, és mégis.

iyalekhue
iyalekhue Sun, 2011-06-12 10:13

Megsütöttem és nagyon nagy sikere lett.Isteni a tésztája finom puha, omlós!! Köszönöm a receptet! Elmentve!

vikicica
vikicica Sun, 2011-06-05 16:22

Szia Marika!
Ma végre már szedtünk egy kis korai meggyet és elkészült.Nagyon finom lett!
Kicsit féltem mert előtem többeknek nem sikerült.Valaha szegény dédi sütött uganilyent. Régi ízeket illatokat és emlékeket ébresztettél ma bennünk. Köszi a receptet!Viki

levmol
levmol Sun, 2011-06-05 15:30

Sajnos nekem sem sikerült, száraz és íztelen lett a tészta. Valamit nagyon elrontottam:( pedig elég sok tejfölt tettem bele mégis száraz!

jozso928
jozso928 Sat, 2011-06-04 17:40

Ugyanúgy jártam mint A31: a tésztát nagyon nehéz volt nyújtani, pedig az előírtnál több zsiradékot és még tejet is tettem bele. Rugalmas volt, kinyújtottam és már ugrott is vissza, még a tepsiben is sülés közben zsugorodott. Miután megsült, a teteje olyan kemény volt mint a kenyér héja, nem lehetett vágni,és nem is szívott magába semmit a léből. Több száz süteményt sütöttem már életemben, de ilyen rosszul még sosem sikerült. Valószínűleg valamelyik összetevő minősége,típusa nagyon fontos (talán a liszté, de mindig ilyet használok), mert láthatóan másoknak azért itt-ott sikerült.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2011-05-29 13:26

Szia A31 és Dudki!
Nagyon sok múlik a liszt minőségén, de ha száraz a tészta mikor gyúrjátok össze, és nem akar összeállni, lehet hogy kicsivel több zsír, és tejföl segít rajta.A tej sem rossz ötlet, csak attól keményedik a tészta sütés közben.A tésztának rugalmasnak kell lennie, ha vastag és nagy a tepsiben a kinyújtott tészta nem kell mindet beletenni, inkább megsütni egy másik tepsiben .
Sajnálom, hogy nem igazán sikerült, mert én nagyon régen tanultam és mindíg így készítem.
Igaz a nagymamám soha nem méregtette, hanem mindíg arra tanított, hogy érezzem a kezemmel a tésztát, hogy kíván e még valamit.
Ha nagyon leves a cseresznye, vagy a meggy szűrőbe kell tenni és le kell csepegtetni, és nem rontja el ha kevés morzsát, vagy darát hintessz rá, mert akkor nem ázik el a tészta.
Remélem tudtam nektek segíteni. Szép napot Marika

Dudki
Dudki Sat, 2011-05-28 14:51

Ma ebédre megsütöttem, de nem hozta el a várt eredményt. Nagyon száraz és vastag volt a tészta. Semmit nem szívott be a cseresznye levéből. Ráadásul majd másfél órán keresztül sütöttem, de a még így is nyers tészta ízű lett. Lehet én rontottam el valamit nagyon... sajnálom, mert jónak tűnt a recept :(

A31
A31 Fri, 2011-05-27 15:32

Nekem most sül a sütőben,de nagyon nehéz volt kinyújtani,olyan gumis,nehéz volt a tészta,pedig egy kis tejet is adtam hozzá.Talán tejfölből kellett volna egy nagyot használni kicsi tégelyes helyett? Remélem azért puha lesz ha megsült,a tied olyan jól néz ki.

Do-Di
Do-Di Thu, 2011-05-26 20:41

Köszönet a receptért! Nagyon guszta!! Van sok ribizlim a mélyhűtőben.....tán azzal is jó lenne?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-07-05 18:16

Ahh isteni, épp e pillanatokban sül, nagyon finom illatok vannak. Én őszibarackot málnát és meggyet tettem bele. Nagyon köszönöm a receptet!!!

domino
domino Thu, 2010-06-10 12:58

Nem túl sok a 70 dkg liszt, nem lesz túl sok a tészta? Én akkor használok ennyit, ha dupla adagot sütök. De ha jó, akkor jó!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2010-06-10 15:18

A tepsi amiben sütni szoktam 30x34 cm.
Nem lesz sok a tészta, mert ha nagyon vékonyra nyújtanám elázna a sok tölteléktől.
Én megszoktam pakolni gyümölccsel tisztességesen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-07 06:01

Mit jelent az, hogy 2 kanálfej zsír? Ha margarinnal szeretném készíteni, akkor mennyi kell bele?

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2010-06-07 10:46

A kanálfej evőkanalat jelent jó púposan legyen a zsír vagy a margarin. Kocka Rámával is készítheted nyugodtan azzal is jó lesz.Csak ne poharas, vagy alacsony százalékú vizes margarint használj, mert akkor kemény lesz a tészta.
Azért zsírral szoktuk, mert finomabb a tésztája mint margarinnal.!

Kerigirl
Keri / Kerigirl Wed, 2010-05-12 20:59

Ez volt édesanyám egyik szülinapi sütije!!nagyon jól sikerült!!!:-)))egy kicsit át variáltuk,:egy nagy tepsi felébe tettük az almás részt a másikba meg a túrós felét!!!a tésztájába tettünk egy kis mézeskalács fűszert is!!!hát mondanom se kell,hogy milyen finom illatok voltak miközben sült!!??!!
Isteni lett:-))))
Köszönöm:-)))))))

manócska2010
manócska2010 Mon, 2010-04-26 11:02

Szia! Nagyon tetszik a recept és szeretnám kipróbálni. Mekkora méretű tepsiben kell sütni? Mekkora hőfokon? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv Manó

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2010-04-26 20:17

Az én tepsim amiben sütni szoktam régi gáztepsi, 30x36 cm.
180 fokon sütheted nyugodtan a teteje megmutatja ha szépen pirosodik, hogy mikor kész.
Időt nem szeretnék mondani, mert a sütők nem egyformán sütnek.Üdv Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-03-20 14:58

Megsütöttem egy kis módosítással. A fele lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem, és édes, fahéjjas túrót kentem az alsó tésztára. Erre jött a gyümölcs. Isteni lett!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-03-20 17:52

Nyáron biztosan megcsinálom úgy, ahogy írtad, friss gyümölcsből. Annál jobb nincs. És az tetszik igazán, hogy ez nem is cseresznyés lepény, hanem lepényes cseresznye, mert több a gyümi mint a tészta! Köszönöm a receptet!

1105
finomliszt 70 dkg
cukor 10 dkg
1 csipet
disznózsír 2 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
tojás 1 db
tejföl 175 g
tej 100 ml
búzadara 1 púpozott ek
cseresznye 1 kg
cukor 3 ek
fahéj 0 ízlés szerint