Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cserkesz csirke

Cserkesz csirke
Cserkesz csirke
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus török előétel: hideg, diómártásos csirkesaláta, mely különleges alkalmakkor készül Törökországban. (Filiz Zorlu: Contemporary Turkish Cooking c. könyvében található recept alapján készítettem.) A cserkesz jelzőt állítólag az Oszmán Birodalom szultánjainak háremében élő, a saláta színére hasonlító arcszínű, szépséges cserkesz nőkről kapta. Jót tesz a salátának, ha van ideje az ízeknek összeérni, ezért egy-két nappal a tálalás előtt készítsük el! Kenyér, rizs-vagy bulgur piláf illik hozzá.


hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alaposan megmosott csirkét egy nagy lábasba tesszük (hogy kényelmesen elférjen benne a pipi), teljesen felengedjük vízzel, hozzáadjuk a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát. Addig főzzük, míg a csirkehús megpuhul.
  2. A csirkét a húsléből kivesszük és miután kissé kihűlt, lebőrözzük és lefejtjük a csontokról a puha húst, végül kisebb darabokra tépkedjük.
  3. A diót, a fokhagymát, a megfőtt vöröshagymát és a darabokra vágott kenyeret turmixba téve pillanatok alatt összedolgozzuk. Az így kapott diós egyveleget egy mélyebb serpenyőbe tesszük és hozzáadunk nyolc merőkanálnyi húslevet. Amikor kezd besűrűsödni, a serpenyőbe tesszük a csirkehúst is, és mérsékelt tűzön néhány percig főzzük. Ha szükségesnek érezzük kevés sót adhatunk még hozzá.
  4. Amikor kihűlt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy órával kivesszük, szobahőmérsékleten kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 329
elküldve: 0
receptkönyvben: 138
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: sós krémek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
konyha: török
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós csirke, diós csirkekrém, diós csirkepástétom

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-01 13:02

nagyon szivesen, remelem hasznat veszitek hozzaszolasomnak. megprobaltam megadni a "gourmet" kivitel egyszerubb, gyakorlatban alkalmazott valtozatat. elsöre nem mindig talaljak el meg a szakacsok se a helyes anyagmennyisegeket, egy kis gyakorlas szuksegeltetik.. neha elöfordul, hogy szurkes szine lesz a mixnek, tehat lehetöleg ne hasznaljunk fagyasztott diot, mellözzuk az aluminium labast es ugyeljunk a turmix es annak kesenek a tisztasagara. ha a fözöle tul szurke, inkabb hasznaljunk helyette csirkehusleveskockabol fözött tiszta levet. jo etvagyat :)

petra
Petra / petra Fri, 2008-08-29 09:45

köszönjük, hogy megosztottad velünk Mehmet, hogy Te hogyan készíted :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-08-28 20:58

igen, bocs a hagymat kifelejtettem, az is megy bele a fözövizbe!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-08-28 20:56

kenyer helyett zsemlemorzsat hasznaljunk, egy ket sargarepat es a fokhagyma felet rakjuk a fözövizbe, melegen turmixoljuk a zoldseget es a maradek nyers fokhagymat a dioval, ovatosan öntve bele a csirke fözölevet de csak annyit, hogy ne legyen tul vizes, vegul a zsemlemorzsaval suritsuk, folyamatosan turmixolva. a so mellett elengedhetetlen fuszer az örölt romai kömeny. semmi esetben se rakjuk a mixet ujra serpenyöbe, nincs ertelme tovabb fözni. mikor kihult, a darabokra szaggatott hussal kikeverjuk. köret nelkul fogyasztjuk.

660
csirke 1.6 kg
dió 40 dkg
kenyér 2 szelet
1 ek
cukor 1 teáskanál
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd