Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csicseriborsó curry

Csicseriborsó curry
Csicseriborsó curry
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár hónapja érkezett Magyarországra egy indiai ismerősünk, akitől többek között ezt a receptet sikerült megtanulnom. Nem igazán rajongok a csípős, és erősen fűszeres ételekért, de ez a fogás nekem is elnyerte a tetszésemet. Igaz, a kedvemért őrölt csemege paprikára cseréltük a chilit, de számomra - a masala miatt - még így is kellően csípős volt :)

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

A chana masala egy speciális fűszerkeverék, kifejezetten csicseriborsóhoz, amit ázsiai boltokban szerezhetünk be. Gyömbér-fokhagyma pasztát szintén ott vásárolhatunk, de helyettesthető 4 gerezd zúzott fokhagymával és egy kisujjnyi reszelt gyömbérrel is. Sajnos friss korianderlevélhez is elég nehéz hozzájutni nálunk, ez lecserélhető kakukkfűre, bazsalikomra, de akár el is hagyható belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csicseriborsót átmossuk, majd vízben áztatjuk legalább egy éjszakán át.
  2. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük.
  3. Az olajat magas lángon felhevítjük, majd hozzáadjuk a hagymát. Fedő alatt, takaréklángra visszakapcsolva pirítjuk 3-4 percig.
  4. A fedőt levesszük és hozzáadjuk a csicseriborsót, levével együtt, majd a fűszereket is a chana masala, és a korianderlevél kivételével.
  5. Főzzük addig, míg nagyjából megpuhul a borsó (kb 40-50 perc, attól függően, meddig áztattuk). Néha keverjük meg és pótoljuk a vizet (kb. 5 dl kellett még hozzá folyamatosan adagolva).
  6. A végén adjuk hozzá a chana masalát és a korianderlevelet, és így főzzük még 5-10 percig.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 72 753
elküldve: 22
receptkönyvben: 767
elkészítve: 50/68
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

curry, chole, csicseriborsós curry

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ízszerelem
ízszerelem Sun, 2016-12-04 22:05

Kedves Asztika!
Imádom a fűszerezést, mostanában próbálok ki különféle általam eddig nem főzött ételeket, pl. a curryt. Nagyon izgalmas az ízvilága a Tiednek, kicsit én is kevesebb mennyiségű fűszert használtam, de így is szerelem lett belőle. A garam masalához kipróbáltam a citromlevet, na akkor lett igazán az enyém.
Köszönöm!

Köszönet érte

Midori
Milus / Midori Wed, 2016-06-15 11:19

Szia! Szimpatikus a recepted, gondolkodom, hogy megpróbálom megcsinálni, hátha a gyerekek megeszik, persze chilli nélkül. Korianderem nincs itthon, igazából nem is ismerem mint fűszernövényt, hogy milyen az íze, petrezselyemmel lehet helyettesíteni? rontana az étel ízén, vagy változtatna nagyon rajta? fokhagyma kell bele? vagy elég a sima gyömbér por? abból mennyi kell kb.? mert friss nincs itthon. Köszi a választ.

asztika
asztika / asztika Wed, 2016-06-15 13:19

Koriandernek elég speciális és intenzív íze van, változó, hogy kinek mennyire jön be. Ízben más, ha petrezselyemmel csinálod, de helyettesítsd nyugodtan,nem gondolom, hogy elrontaná ;) A chili elhagyásán túl arra is jó figyelni, hogy a masala is csípős valamennyire. Fokhagymát is tegyél bele, szerintem 2-3 gerezd elég, kicsit gyömbérporral fűszerezd, és úgy hasonló lesz az ízvilága.

Shasa
Shasa Fri, 2016-05-06 20:25

Hát ez valami isteni lett...! Köszönöm szépen a receptet!

pulguinha
pulguinha Thu, 2015-02-26 02:15

Ez olyan finom, hogy regisztráltam, hogy elmondhassam, köszönöm szépen a receptet! :) Konzerv csicseriből főztem, így sokkal gyorsabb volt és fele adag chillivel (szeretem nagyon, de még így is bitang erős lett... nem hiába indai boltban vettem :) )

picipocak
picipocak Thu, 2014-02-06 16:29

Tetszik a recept. Személy szerint én nagyon szeretem az indiai stílusú konyhát. Sok zöldség ízesen elkészítve, nem kell a hússal bajlódni. (Hétvégenként persze én se tagadom meg), ez is egy jó kis vega recept. Én nagyon leegyszerűsítem, amitől nyílván nem lesz olyan finom, mint az eredeti, nadehát, azért "csak meg lehet enni". A csicseri konzerv lesz, masalat elhagyom, de citromlével majd kiegészítem. Ázsiai fűszereket/hozzávalókat én a Fővám téri piac mellett ázsiai boltba veszek, ott aztán minden(!) van.

Bobóka
Bobóka Fri, 2014-01-17 00:07

Azt szeretném kérdezni, hogy a különböző masalakat, fűszereket Ti hol vásároljátok (Bp és környékén)? Köszönöm a választ! :-) B.

asztika
asztika / asztika Sun, 2014-03-23 10:18

Én is az Ázsia Btbe járok, illetve a Keleti fűszeres boltokban is kapható sok szükséges dolog, van pl. a FEhérvári vásárcsarnokban, vagy a Wesselényi utcai vilimegállónál.

almassuti
almassuti Thu, 2014-01-16 23:21

köszi mindenkinek, bár addigra már megcsináltam, és nagyon fini lett, a lányom kuszkusszal ette! azért nagyon köszi!

Jahlove
Jahlove Tue, 2014-01-14 21:43

Szia Én ezt a receptet egy kicsit másképp ismerem én egy kicsit megkönnyítem a dolgokat azzal hogy nem chana massal-t rakok bele hanem egy jó fajta curry +turmeric por + garam masala . Ja és én nem rakok bele paradicsomot.
Mi pedig a Bathura nevü olajban sült indiai kenyérrel eszük.

asztika
asztika / asztika Thu, 2014-01-16 22:07

Gondolom más tájegyseg receptje :) Nekem könnyen hozzáférhető a chana masala, ugyhogy igy egyszerűbb ;)

almassuti
almassuti Sun, 2014-01-12 17:53

még egy, ehhez mit esztek? semmit vagy valami azért még való hozzá?

asztika
asztika / asztika Thu, 2014-01-16 22:11

Ez igy egy étel, kenyérrel - naan kenyérrel, vagy hasonlóval - szokták enni. Az indiai konyha jellemzően vega, nagyon sok ilyen receptjuk van. Ami még jellemző, hogy többféle étel van egyszerre az asztalon és úgy esznek mindegyikből egy kicsit, ilyenformán értelmezhető köretnek is, de én mindig magában fogyasztom.

ánizsliget
Ánizsliget / ánizsliget Fri, 2013-02-01 15:56

Vettem csicseriborsót, hogy végre kipróbáljam ezt is. Nem tudtam, hogyan készíthetném el, és erre a receptre esett a választásom. Azt kell, hogy mondjam, a csicseriborsó remek barátságot kötött ezekkel a fűszerekkel! :) Köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet!

asztika
asztika / asztika Fri, 2013-02-01 21:35

Örülök, hogy ízlett :) Én is épp a héten kívántam meg, úgyhogy le is gyártottam egy adagot ;)

Hajnal80
Hajnal80 Sun, 2012-05-27 09:46

Szia!Tegnap elkészítettem,finom lett.De ha beletettem volna egy teáskanál chilit,azt hiszem belepusztultunk volna.Ráadásul dupla mennyiséget csináltam,ahhoz már két kanállal kellett volna.
De egyébként erre az ízre vártam,tényleg finom.

asztika
asztika / asztika Tue, 2012-05-29 14:58

Hát igen, indiai gyomorhoz van a recept ;) Szerencsére barátnőm már tudja, hogy nálam enyhíteni kell az ízeken :) Örülök, hogy ízlett!

Hajnal80
Hajnal80 Mon, 2012-05-21 15:43

Szia!Vajon másféle masalával is működik a dolog?Háromféle van itthon,de egyik sem chana.Szeretem az ilyen durva ízkavalkádokat,ez is nagyon jó lehet.

asztika
asztika / asztika Tue, 2012-05-22 10:27

Használhatsz helyette garam masalát. De akkor adj hozzá a végén 3-4 teáskanál citromlevet, hogy savanyítsd kicsit (a chana masalában található szárított mangó, ami megadja ezt a savanykás ízt, ezt kell pótolni).

288
csicseriborsó 150 g
napraforgó olaj 3 ek
köménymag 1 teáskanál
fekete bors 15 szem
babérlevél 3 db
vöröshagyma 1 nagy fej
chili 1 tk
kurkuma 1 teáskanál
2 tk
gyömbér 1 ek
paradicsom 2 db
garam masala 2 teáskanál
koriander 2 ek