Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csicsókás pogácsa 2.

Csicsókás pogácsa 2.
Csicsókás pogácsa 2.
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csicsóka Tatabányán élő "pótnagyszüleim" kertszomszédjától származik. (A pótnagypapapám, ahogy mondta, nem engedi be a kertbe, mert nagyon agresszív, szapora, ugyebár.. Már csak az kéne, hogy elvegye a szőlő elől a helyet, amiből az a finom bor lesz!) A receptet Ízbolygónál találtam, aki facebook-oldalán kapta valamelyik olvasótól, aztán kicsit átvariálta.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez és a tetejére

ajánlat

ÍB füstölt maldon tengeri sót és pekánt szórt a tetejére. Nálam most valahogy éppen egyik sem akadt. Ezen kívül dióolajjal kikerevert, pekánmorzsás kecskesajtot ajánlott hozzá - dióolaj meg pekánmorzsa nélkül, de bármilyen lágy sajttal vagy akár vajjal töltve finom! Nagyon jó állagú pogi, csak jól meg kell sózni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csicsókát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és puhára főzzük, majd villával összetörjük, s hagyjuk kihűlni.
  2. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A csicsókapüréből, vajból, sóból, tojásból és lisztből, illetve a végül hozzáadott élesztős tejből tésztát gyúrunk.
  4. Egy órán át letakarva pihentetjük.
  5. Lisztezett deszkán háromszor kinyújtjuk és meghajtogatjuk a tésztát, majd negyedszerre is kinyújtjuk, 1 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk.
  6. A tetejüket megkenjük kis tejes tojássárgájával, megszórjuk apróra vágott dióval és/vagy sajttal, sóval (bármivel vagy semmivel, ízlés lehetőség szerint :).
  7. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 804
elküldve: 7
receptkönyvben: 290
elkészítve: 14/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

csicsókapogácsa, jeruzsálemi articsókás pogácsa, pogácsa csicsókával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gycsi
gycsi Thu, 2014-11-06 16:46

Sziasztok! Ma este tervezem elkészíteni, az a 2 dkg élesztő nem sok egy leheletnyit? :)

macska11
Sylvia / macska11 Fri, 2013-10-04 16:09

Szia !
Tegnap kaptunk egy kis csicsókát a szomszédtól (hasonlít a történet :-)), így rögtön kipróbáltam a pogidat. Nagyon finom lett, bár nekünk egy picit sós lett - lehet, hogy túl nagy volt az evőkanalam ? Ha kapunk még, akkor picit kevesebb sóval fogom sütni, és addigra beszerzek valami egzotikusabbat a tetejére - most sajt volt itthon.

499
csicsóka 20 dkg
tej 1 dl
élesztő 2 dkg
1 ek
vaj 12 dkg
tojás 1 db
finomliszt 45 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
sajt 5 dkg