Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csicsókás-zabpelyhes zsemle

Csicsókás-zabpelyhes zsemle
Csicsókás-zabpelyhes zsemle
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fehér kenyér függő vagyok, sajnos. Ezt a mérleg is elkezdte mutatni, ezért úgy döntöttem, hogy ha már valami szénhidrátot enni akarok, akkor az legyen kicsit egészségesebb. Mivel édesanyám ültetett néhány csicsókát, amiből csicsókaültetvényünk lett őszre, ezért ezzel az alapanyaggal próbálkoztam kombinálni a zsemléket. Ízre nem egy nagy kaland önmagában, viszont egy kis vajjal vagy valami feltéttel nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel a csicsóka ízét azért eléggé érezni benne, annak, aki ezt kevésbé szereti, ajánlom szendvicsnek, tonhalkrémmel, felvágottal, de sima vajjal és paprikával is nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Sós vízben megfőzzük a csicsókát. Megvárjuk, míg kihűl és lehúzzuk a héját, majd krumplinyomóval vagy villával összetörjük.
  2. A vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  3. A zabpehelylisztet én személy szerint a spórolást előtérbe helyezve nem zacskóban vettem, hanem ledaráltam apróra az egész szemnyi zabpelyheket, így egy kicsit ugyan darabos lett, de az ízén nem rontott, és állagra nekem jobban tetszett.
  4. A liszteket összekeverjük, beletesszük az összepasszírozott csicsókát és az élesztőt és lágy tésztává gyúrjuk össze. Ha kell, még adjunk hozzá lisztet vagy vizet, de a tészta ne ragadjon. Majd kelesszük egy órát.
  5. 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy óra kelesztés után lazán átgyúrjuk a tésztát és tetszőleges méretű zsemlécskéket gyártunk belőlük, amiknek a tetejét késsel keresztbe bevágjuk. Sütés előtt hagyjuk a tepsiben 20-25 percet kelni, utána kb. 20-25 percet sütjük, míg megpirul a teteje.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 384
elküldve: 2
receptkönyvben: 72
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Rikus

Mióta szakács: 2012.10.31.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: briós, édes leveles, buci, perec, croissant, bagel, pita, hamburger-buci, burek, kifli

egyéb elnevezések

reform zsemle, zsemle zabpehelyből és csicsókából

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

507
csicsóka 30 dkg
zabpehelyliszt 25 dkg
teljes kiőrlésű liszt 25 dkg
élesztő 30 g
1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
víz 2.5 dl