Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csigalassú fahéjas csiga

Csigalassú fahéjas csiga
Csigalassú fahéjas csiga
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemhiába ezt a nevet adtam ennek a receptnek. Így jár az, aki csak az összetevőket olvassa el, és az elkészítési folyamatot nem, pedig mindig elszoktam, most nem tettem. Tehát nem mondanám egy gyors receptnek semmi esetre sem. Anyukám nálunk volt, nagy sütiimádó és a párommal együtt már tűkön ültek, hogy mikor lesz már kész a csiga, én meg csak rakosgattam balról-jobbra, meg gyúrtam ezerrel. Már csak abban reménykedtem, hogy tényleg megérte ezt a sok időt és fáradtságot. És igen, iszonyatosan finom, puha, az az igazi fahéjas csiga, amilyennek lennie kell. Ezért is tettem fel ide, hogy megosszam azokkal, akiknek esetleg még nincs meg a tökéletes csiga recept.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Kakaóval ugyanígy elkészíthetjük, fahéj helyett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat összegyúrjuk 1 ek liszttel, téglalap alakúra formáljuk, majd hűtőben megdermesztjük.
  2. Az élesztőt a langyos, pici cukros tejben megfuttatjuk, majd a maradék liszttel, tojással, porcukorral, csipetnyi sóval tésztává dagasztjuk. Ragacsos lesz. Alul felül meglisztezzük, majd letakarva 40 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán téglalapra nyújtjuk, majd a vajas lisztet a közepére tesszük, ráhajtjuk a széleket, ezután 3-4 mm-re nyújtjuk. Majd gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát, a jobb oldalát középre hajtjuk, majd a bal oldalát is, így tesszük hűtőbe 30 percre.
  4. Ezután megint kinyújtjuk a tésztát, most négy részre osztva gondolatban mindkét oldalát középre hajtjuk, majd a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk, 20 percig hűtőben pihentetjük.
  5. Végül kisujjnyi vastagra nyújtjuk, vizes ecsettel megkenjük, majd a cukros fahéjjal megszórjuk, szorosan feltekerjük, mint egy bejglit, majd jó ujjnyi vastagságúra felvágjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 30 percig pihentetjük.
  7. Előmelegített sütőben 190 fokon vagy légkeveréses sütőben 170 fokon 25-30 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 931
elküldve: 1
receptkönyvben: 116
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kelt fahéjas csiga, fahéjas csiga, csiga fahéjasan

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Tue, 2014-05-06 21:10

Kedves Mercedes!
A recepted így számomra elkészíthetetlen! A hozzávaló mennyiségeket meg kell szorozni hárommal, úgy már érdemes hozzákezdeni. Nektek nincs étvágyatok, hogy ezt a mennyiséget 8 adagnak szánod?
Kelt tésztát 1 kg liszttel már érdemes elkezdeni, kevesebbel nem nagyon. Pláne fahéjas csigát. Mi ketten vagyunk, de ezt (is) szeretik a három fiam, csatolt párjaik, sőt a három unokám is, ha jól meggondolom kevés az 1 kg liszt is, a palacsintánál is 1,5 kg liszttel indítok.
üdv: Margó

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2014-05-08 18:11

Kedves Margó!
Nagyon jól írta,hogy ez maguknak elkészíthetetlen ebből a mennyiségből,ugyanis az emberek többsége(köztük én is) az efféle édességeket levezetésnek készítik,magyarul nem ezzel lakunk jól.
Először eszünk előételt,utána főételt és aztán édességet.
Vagy eszünk egy tartalmas főételt és az édességgel fejezzük be az étkezést.
Ha pedig reggelire vagy uzsonnára fogyasztjuk,akkor meg pláne elegendő ez a mennyiség.
A mértékletesség nagyon fontos.
A palacsintát 250 gramm lisztből készítem,amiből 20-25 darab lesz körülbelül és 3 napig esszük :)
ezen sokáig lehetne vitatkozni,de szerintem ha valaki tudja,hogy a családja nagyétkű,akkor felszorozza kedvére az alapanyagokat,ilyen egyszerű.
Szép napot

dadimami
dadimami Fri, 2014-05-09 21:13

Kedves Mercedes!
Igaza van fontos, sőt nagyon fontos a mértékletesség és a humor is, sajnálom, ha ez nem jött át soraimból. Viszont vettem a kioktatást.
Egyébiránt a felszorzást én is alkalmazom mint írtam is, rájöttem magamtól és mint írtam azért sütök nagyobb mennyiséget, hogy gyerekeimnek és unokáimnak, és szívbeteg sógornőmnek (esetenként a 95 éves nagybátyámnak) is - összesen 10-12 fő részére - juttassak, nem pedig azért, hogy mi ketten a párommal halálra zabáljuk magunkat. Azon kívül le is dolgozzuk a kalóriákat, kertműveléssel leginkább.
üdvözlettel: Margó

275
vaj 5 dkg
finomliszt 35 dkg
élesztő 3 dkg
tej 1 dl
tojás 2 db
porcukor 1 ek
1 csipet
nádcukor 8 ek
fahéj 2 ek