Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csíkos kávédesszert juharkrémmel

Csíkos kávédesszert juharkrémmel
Csíkos kávédesszert juharkrémmel
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is ki akartam próbálni a desszertgyűrűket, és végre sikerült is beszereznem egy 6 db-os garnitúrát. Egy látványos alkalmi desszertet képzeltem el ezekben a formákban. Alul-fölül ropogós részek foglalják keretbe a kétféle krémet, középen a trüffel meglepetés, és egy kis puha, csinos-csíkos piskóta a szemnek, meg az újabb állag miatt. Vendégek érkezésének tiszteletére vagy családi ünnepekre ajánlom elkészíteni (akár 1 nappal előre). Javaslom még, hogy bátran alakítsátok a saját ízlésetekre, helyettesítsetek bizonyos alapanyagokat mással (pl. Baileys helyett konyak vagy whiskey), sőt más formában is elkészíthetitek (pl. kisebb tepsi vagy tortaforma), vagy "szedjétek szét" az egész desszertet, és csak bizonyos elemeit használjátok (pl. juharkrém nélkül, csak kávémousse töltelék, stb.).

hozzávalók / 6 adag

Mogyorós ropogós

Csíkos joconde piskóta - csokis csíkok

Csíkos joconde piskóta - mandulalisztes piskóta

Trüffel

Kávés-juharszirupos réteg

Kávé mousse

Kávés ostya

ajánlat

A fogyasztás napján a mélyhűtőből vegyük ki a megtöltött desszertgyűrűket. A gyűrűből a hozzá tartozó kinyomóval, vagy kezünkkel, óvatosan, alulról fölfelé lassan toljuk ki a desszertet, tegyük tálra, és távolítsuk el az átlátszó fóliát. A kávémousse-nál félretett, felvert tejszínhabot töltsük habzsákba vagy sütőpapírból tekert tölcsérbe, és kis habpöttyöket nyomjunk a desszert tetejére. Szórjuk meg kevés kakaóporral. Végül fektessük rá a habhalmok tetejére a kávés ostyát, és így tálaljuk!

Szólj hozzá!

elkészítés

Mogyorós ropogós (Feuillantine)

  1. A desszertgyűrűket béleljük ki megfelelő méretre vágott átlátszó fóliával (cukrászfólia).
  2. A törökmogyorót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd apró darabokra törjük.
  3. Egy tálban felolvasztjuk a csokoládé(ka)t vízgőz fölött vagy mikróban. A Nutellát is megmikrózzuk kb. fél percig. Összeöntjük az olvasztott csokit és a Nutellát. Hozzákeverjük a karamellizált ostyatöretet és a mogyorót.
  4. Sütőpapírra kiborítjuk, spatulával kicsit lelapítjuk, majd mehet rá még egy sütőpapír, és nyújtófával fél cm vastagra nyújtjuk. Hűtőbe tesszük kb. 30 percre, vagy amíg teljesen keményre megszilárdul.
  5. Ha ez megvan, a desszertgyűrűkkel vágjunk ki köröket a mogyorós ropogósból, majd így, a gyűrűkben hagyva tegyük be a hűtőbe vagy a fagyasztóba a következő lépésig.

Csíkos joconde piskóta - Csokis csíkok

  1. Szitáljuk össze a lisztet, kukoricakeményítőt és a kakaóport, tegyük félre.
  2. Egy másik tálban kézi mixer segítségével közepes fokozaton krémesítsük össze a vajat a porcukorral. Ezután alacsony fokozatra kapcsolva a tojások fehérjét is keverjük bele, egyenként jól eldolgozva!
  3. Adjuk hozzá a vanília kivonatot, majd öntsük hozzá a kakaós-lisztes keveréket, és keverjük simára.
  4. Egy sütőben is használható, hőálló szilikonlapon kb. fél cm vastagon oszlassuk el a keveréket (lehet, hogy nem fog kelleni az egész, attól függ, kinek-mekkora a szilikonlapja). Ezután egy fésűs habkártyával menjünk végig a szilikonlap teljes hosszán, így szép csokicsíkokat kapunk (a maradék, „lefésült” krémre most nem lesz szükség).
  5. Így tegyük be a csokicsíkos szilikonlapot óvatosan egy tepsibe, majd be a fagyasztóba kb. 30 percre, amíg a csíkok megszilárdulnak.

Csíkos joconde piskóta - Mandulalisztes piskóta

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozat). Egy tálban keverjük össze a mandulalisztet, porcukrot és lisztet. Kézi mixer magas fokozatán keverjük bele a 3 egész tojást, kb. 5 percig. Közepes fokozatra kapcsolva tegyük hozzá az 1 tojás sárgáját és az olvasztott vajat.
  2. Egy másik tálban verjük nem túl kemény habbá a tojások fehérjét a cukorral. A felvert fehérjének először a felét keverjük el a lisztes-tojássárgás krémmel, majd a másik felét is óvatosan forgassuk bele.
  3. Vegyük ki a fagyasztóból a tepsit, amiben a szilikonlapra „fésült” csokicsíkok vannak. Öntsük rá a mandulalisztes piskótatésztát és oszlassuk el egyenletesen rajta. Csak annyit tegyünk rá, amennyi éppen ellepi a csíkokat (nehogy túl vastag legyen a piskótalap). Így tegyük be az előmelegített sütőbe kb. 10 percre, vagy amíg a piskóta enyhe színt kap.
  4. Vegyük ki a sütőből, kicsit lisztezzük be a piskóta tetejét, majd egy előkészített sütőpapírra határozott mozdulattal borítsuk ki. A csíkos rész most már felülre került.
  5. Vágjuk fel kb. 1,5 cm vastag csíkokra a piskótát. Ezután vágjuk olyan hosszúságúra a csíkokat, hogy a desszertgyűrű belső peremét kitöltse és a két vége pont összeérjen. Így tegyük bele a gyűrűbe, majd az egészet be a fagyasztóba.

Trüffel

  1. Egy tálban törjük apróra a csokit.
  2. Kis edényben a tejszínt és a vajat forraljuk fel, majd öntsük a csokidarabokra. Várjunk 1 percet, hogy elkezdjen olvadni a csoki, majd spatulával keverjük az egészet addig, amíg a csoki teljesen elolvad és egynemű masszát kapunk. Aki szeretne, itt tegye bele az alkoholt.
  3. Tegyük a fagyasztóba a csokiganache-t kb. 2 órára, amíg jégkrém állagúra dermed (tehát elég kemény, de azért még kanalazható).
  4. Teáskanálnyi mennyiségeket vegyünk belőle, tenyereink között formáljunk golyókat, végül forgassuk meg kakaóporban. Készítsünk így 6 db apró trüffel-t a desszertünkhöz, és egy kis tányéron tegyük be a fagyasztóba őket, hogy később könnyebb legyen dolgozni velük.

Kávés-juharszirupos réteg

  1. Amíg a trüffelgolyók fagynak, addig elkészítjük a kávés-juharszirupos zselés krémet. Egy kis edényben keverjük össze a juharszirupot és a tejszínt.
  2. Egy kis tálkában oldjuk fel a kukoricakeményítőt a vízben.
  3. Egy másik tálkában áztassuk a zselatinlapokat hideg vízbe (amennyi ellepi).
  4. A tejszínes juharszirupot közepes lángon melegítsük fel, majd habverővel folyamatosan keverve adjuk hozzá a kukoricakeményítős folyadékot és a 2 evőkanál kávét. Forraljuk fel, és főzzük még 3 percig, folyamatosan kevergetve. A tűzről levéve tegyük bele a felpuhított, kicsavart zselatinlapokat, és oldjuk fel a juharszirupos főzetben. Időnként kevergetve hűtsük ki szobahőmérsékletűre, de még legyen kicsit folyós, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
  5. Ha kihűlt, vegyük elő a fagyasztóból a desszertgyűrűket. Kanalazzunk mindegyikbe egyforma mennyiségű kávés-juharszirupos krémet annyit, hogy a desszertgyűrűben lévő piskótát teljesen befedje, de a forma magasságának maximum a felső kétharmadáig érjen. Kicsit alul ütögessük meg, hogy a légbuborékoktól megszabaduljunk és egyenletes réteget kapjunk.
  6. Ezután nyomjuk félig a trüffelgolyót a krém közepébe, majd ismét mehet az egész a fagyasztóba.

Kávé mousse

  1. A zselatinlapot áztassuk be annyi hideg vízbe, amennyi ellepi.
  2. Egy tálban verjük fel a tojássárgákat a cukorral.
  3. Egy edényben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lefőzött kávét, majd nagyon lassan és közben folyamatosan keverve öntsük a forró tejet a cukros tojássárgákhoz (nehogy kicsapódjon). Öntsük vissza ezt az egészet az edénybe, majd kis lángon melegítsük fel a keveréket 80°C-ra. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a felpuhult zselatint, és keverjük, amíg teljesen feloldódik, majd mehet bele az alkohol is. Hagyni kell kihűlni.
  4. Verjük fel a tejszínhabot a habfixálóval (nem kell nagyon keményre). Pár evőkanállal (kb. 10-20 gr) tegyünk félre a dekorációhoz. A maradék hab 1/3-át forgassuk a kávés krémbe, amíg egyneművé válik. Ezt a homogén masszát pedig öntsük vissza a maradék 2/3 habhoz, és ott ismét keverjük össze.
  5. A kész mousse-t betöltjük a desszertgyűrűkbe, mindet teljesen a tetejéig megtöltve. Újra betesszük a mélyhűtőbe kb. 1 órára, vagy amíg teljesen megszilárdul a krém.

Kávés ostya (touile)

  1. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra (gázon 2-es).
  2. Egy tálban keverjük össze a vizet, kávét, olvasztott vajat.
  3. Adjuk hozzá a porcukrot és a lisztet. Homogénre keverjük el az egészet. A massza kissé folyós, kb. méz állagú lesz. (Ha akarjuk, betehetjük 1 órára a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele.)
  4. Egy hőálló szilikonlapot tegyünk lapos tepsire. A szilikonlapra kis teáskanálnyi adagokat vékonyan, nagyjából kör alakúra formázva tegyünk a masszából, egymástól kicsit távolabb. Így mehet be a sütőbe, és kb. 10 percig süssük.
  5. A szilikonlapról spatulával levéve tekerjük rá a kis kör alakú ostyákat egy fakanál nyelére (vigyázat, nagyon forrók!) lehetőleg úgy, hogy körbeérjenek (kis szivar alakúak lesznek). 1-2 perc alatt kihűlnek és megszilárdulnak, ekkor lehúzhatjuk a fakanálról. (Dekorálási javaslat az "ajánlat" pontban.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 220
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

BunnyChef

Mióta szakács: 2015.11.29.
2 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes krém
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
receptverseny: Nespresso receptverseny
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

különleges kávés édesség

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1335
csokoládé 100 g
nutella 100 g
ostya 100 g
törökmogyoró 20 g
finomliszt 85 g
kukoricakeményítő 2 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 35 g
vaj 115 g
porcukor 115 g
tojásfehérje 3 db
vaníliaaroma 1 teáskanál
mandulaliszt 55 g
porcukor 55 g
finomliszt 55 g
tojás 3 db
tojássárgája 1 db
vaj 30 g
tojásfehérje 2 db
cukor 30 g
csokoládé 100 g
habtejszín 100 ml
vaj 20 g
likőr 4 ek
cukrozatlan kakaópor 5 g
juharszirup 200 ml
habtejszín 125 ml
feketekávé 2 ek
kukoricakeményítő 1 evőkanál
víz 1 evőkanál
lapzselatin 3 db
lapzselatin 1 db
tojássárgája 2 db
cukor 20 g
tej 60 ml
feketekávé 10 ml
likőr 1 ek
habtejszín 200 ml
habfixáló 1 csomag
víz 1 evőkanál
feketekávé 1 ek
vaj 20 g
porcukor 40 g
finomliszt 25 g