Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csipkebogyó dzsem

Csipkebogyó dzsem
Csipkebogyó dzsem
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc Tiszámnál jártunk, ahol a kertben van vadrózsa, minden évben ki akarom vágatni, de ősszel mindig meghálálja, hogy nem írtattam ki. Most is tele volt csipkebogyóval. Való igaz, hogy nem egy leányálom csipkebogyót szedni, mert nincs olyan hely, ahol nem szúrt volna meg. angry  De ez a dzsem mindenért kárpótolt.  smiley

Kicsit macerás, de egy-két üveggel megéri elrakni, mert nagyon finom lett.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csipkebogyót megtisztítjuk, alaposan megmossuk, összeaprítjuk.
  2. 3-4 dl vizet felforralunk, beletesszük a csipkebogyót, lefedjük, és másnapig állni hagyjuk.
  3. Másnap leszűrjük, ezt a levet félretesszük. 
  4. Az összeaprított csipkebogyót felöntjük 6 dl vízzel, és lassú tűzön 1 órán keresztül főzzük. Ennyi idő alatt megpuhul.
  5. Átpaszírozzuk egy szitán.
  6. Hozzáöntjük az áztatott csipkebogyólevet, és felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, és  5-10 percig főzzük.
  7. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk.
  8. Száraz dunsztba tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 648
elküldve: 2
receptkönyvben: 131
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

hecsedlilekvár, bicske dzsem

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sakoska
sakoska Sun, 2015-09-13 20:22

Tiszteletem!Szeretném megkérdezni,a receptben leírt mennyiségből "60dkg" hány üveg lekvár lesz?
Üdv.Ákos

bokine
bokine / bokine Tue, 2015-09-15 11:36

Kedves Ákos, a képen látható 4 üveg lett tele. Ebből 2 db 2,5 dl-es lekváros üveg, 2 db erőspistás üveg. :) Üdv: Erika

pelcze
pelcze Wed, 2014-01-08 23:56

Szia Bokine!
Nagyon tetszik a recepted! De lenne egy két kérdésem! Marad benne vitamin? Milyen érett csipkebogyóból készül a lekvár?
Előre is köszönöm a választ!
Enci

bokine
bokine / bokine Sun, 2014-01-19 11:50

Szia pelcze! Igen, marad benne vitamin, azért áztatom a csipkebogyót. Az áztató levet, nem szabad kiönteni. A csipkebogyót október végén szedem le, nagyon piros, de még kemény állapotban. Összetörve szárítani is szoktam belőle :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-19 17:59

Kedves Erika!
Kedvenc lekvárom. De olyan ritkán lehet hozzájutni, a bolti meg köszönőviszonyban sincs az igazival. Lehet, hogy felbátorodok a példádat látva, és nekiállok én is. Mostmár "csak" csipkebogyót kell szereznem valahonnan. Lehet, a beszerzéshez képest az elkészítése már nem is fog macerásnak tűnni. :))
Puszi: Éva

bokine
bokine / bokine Sat, 2011-10-22 12:38

Szia Éva! Örülök, hogy kedvet kaptál hozzá, nagyon finom, érdemes elkészíteni. Mondanom sem kell, hogy a sebeket még mindig ápolom, de megérte :) Puszi: Erika

Csipszi
Csipszi Tue, 2011-10-18 14:49

Kedves Bokine! Akkor szárított csipkebogyót használtál? Különben, köszönöm, hogy válaszoltál. Üdv:Ági

bokine
bokine / bokine Sat, 2011-10-22 12:36

Kedves Csipszi, nem szárított hanem frissen szedett, bio csipkebogyóból készült. Azért töröm össze, hogy jól ki tudjon ázni minden vitamin a bogyóból.

bokine
bokine / bokine Tue, 2011-10-18 08:01

Kedves Csipszi! Nem vacakoltam vele, vastag zacskóban húskloffolóval összetörtem. Bele teheted egészben is.
Üdv: Erika

551
csipkebogyó 60 dkg
cukor 30 dkg
víz 1 l
dzsemfix 1 csomag