Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csípős fasírtfalatok

Csípős fasírtfalatok
Csípős fasírtfalatok
70 perc / előkészület: 25 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát, ez egy igazi balesetrecept.
Az első baleset az volt, hogy pár éve kész fasírtmasszával a konyhában vettem észre, hogy nincsen otthon olaj a sütéshez. Volt viszont muffinsütőm! Pici vajjal vagy margarinnal kikenve tökéletes eredeti fasírtformákat gyárthatunk, azzal a különbséggel, hogy sokkal-sokkal finomabbak és intenzívebb ízűek lesznek, sőt, még olajszag sem lesz a konyhában (na meg jóval alacsonyabb a kalóriatartalmuk is...) Na, azóta sem sütöttem olajban fasírtot, szerintem már nem is fogok. A fasírtgolyócskáknak pedig bőven jó a szilikonlap (azért ha se lap, se sütőpapír nincsen kéznél, kicsit kenjük ki a tepsi alját, le ne ragadjanak).
A második számú baleseti újítás a csípős paprika volt. Szilveszterkor Kata barátnőm konyhájában - számomra viszonylag ismeretlen terepen - nagy beszélgetés közben készítettem a hozzávalókat, és nem vettem észre, hogy csemege helyett csípős fűszerpaprikát lapátolok nagy serényen a masszába. Mire észbekaptunk, már késő volt. És milyen szerencse! Sokkal izgalmasabb és pikánsabb lett, mint a hagyományos verzió.
Egyébként, ha későn kapunk észbe, semmi baj nem történik, ha a meleg fasírtokból készítjük el a falatkáinkat. Szerintem finomabb, ha egy napot állni hagyjuk, de ez magánvélemény!:)

hozzávalók / 8 adag

A fasírtgolyókhoz

A tapasokhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fasírtokat egy nappal fogyasztás előtt elkészítjük a következő módon: a zsemléket apró darabokra tépkedjük, és leöntjük a tejjel. 10 percre félretesszük állni.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és olajon üvegesre dinszteljük.
  3. A zsemléket kicsavarjuk, a kétféle darált hússal együtt egy nagy tálba tesszük. Hozzákeverjük a tojásokat, a hagymát, a fűszereket, a fokhagymát hozzápréseljük. 
  4. Összedolgozzuk a masszát, kicsit meg lehet kóstolni, hogy a fűszerezése megfelelő-e
  5. Vizes kézzel akkora gombócokat formázunk belőlük, amelyek jól mutatnak egy kiflikarikán.
  6. Szilikonal bélelt sütőlapra tesszük, és kb. 200 fokon, kb. 40 perc alatt készre sütjük őket. (Néha azért nézzünk rájuk, sütője válogatja, hogy mennyi szükséges nekik. Félidőben kicsit meg kell rázogatni a tepsit, hogy minden oldalon szépen megpiruljon.)
  7. A kifliket és az uborkát karikára vágjuk, a sajtot  kockákra. A kiflikarikákra teszünk egy darab sajtot, egy-egy golyócskát, és egy karika uborkát, az egészet hosszában átszúrjuk egy fogpiszkálóval. (Ennél a mennyiségnél ez kb. fél órát vesz igénybe. Ha van segítségünk, 10 percre is csökkenhet az idő.)

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 37 407
elküldve: 12
receptkönyvben: 754
elkészítve: 28/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tapas
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csípős húsgolyós falatok

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mirthill
mirthill Sun, 2013-04-07 10:31

Kedves Dacota!

Ez isteni! Egyszer próbáltam fasírtot sütni még olajban, de el is ment a kedvem tőle az olajszag miatt, meg azért szív is magába rendesen, de ez így sütőben isteni finom és olaj nélkül már egészséges kaja is. A fűszerek aránya pedig annyira passzol az ízlésemhez, nem kell semmiből több vagy kevesebb. Szóval köszönöm a receptet! :) (Én fél adagot szoktam sütni és abból 42 db diónyi fasírtgolyó lesz. Hátha valakinek még jól jön az infó. )

lucus08
lucus08 Sun, 2012-12-30 18:24

Koszonom szepen a receptet!Isteni es nagyon kapos!!!Egy oraba se telett es elfogyott!!!Udv.Gabi

Animani67
Animani67 Mon, 2011-12-26 12:31

Sziasztok!Írtó guszta ez kép és szeretném megcsinálni a receptet.At érdekelne,kb hány darab kis fasírt lesz ezekből a hozzávalókból,mert elég nagy a család és akkor bővíteném az adagot?Köszi előre is a választ:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-12-26 13:52

Kedves Animani!
Pf...hát most jól megfogtál...amikor a receptet beküldtem, azokat a mennyiségeket írtam meg, amiket a bulira csináltam. Nem tudom megmondani, hány golyócska lett, de nyolcan voltunk rá, és két, kb. fél méter átmérőjű tálcát foglalt el amikor elkészült (és útközben voltak a falánk konyhába settenkedők gyalogáldozatai is)
Remélem tudtam valamit segíteni...:)
Szép napot!
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-24 13:59

En mar regota igy sutom a fasirtot. A kozepebe elrejtek egy kis kocka sajtot, mikor valaki beleharap hat van meglepetes!

zsu9002
zsu9002 / zsu9002 Wed, 2010-05-26 13:39

Eddig eszembe sem jutott, hogy talán van fasírt az olajban sütésen túl is:)))
Köszi szépen a tippet, sokkal finomabb a fasírt ha sütőben készül, és egészségesebb is. Párom szavaival élve: Ropogós mégis puha.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-05-26 17:23

Kedves Zsu!
Hezitáltam rajta egy darabig, hogy felrakjam-e egyáltalán ezt a receptet, mert hát a fasírt olyan valami, amit mindenki tud készíteni -ha meg nem, akkor van már az oldalon belőle pár tipp. Végül pontosan a módszer miatt került megosztásra. Az egy dolog, hogy egészségesebb, és nem hizlal annyira, de valami lehet az olajban, ami kiszedi az ízeket, mert szerintem is finomabb, mint a hagyományos verzió. Ha pedig ilyen nyitottak vagytok ezekre a dolgokra - én már rántott húst is csináltam sütőben. Panír, szilikonlap, hasonló eredmény...:)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

reidleva
reidleva Tue, 2010-02-02 18:56

Kösz az ötletet,én darált pulykahúsból csináltam és nagyon finom.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-01-27 16:23

Kedves Zit, köszönöm, majd igyekszem!:) Ildikó egyik receptje kapcsán írt valami olyasmit, hogy nincs olyan elrontott étel, amit egy kis kreativitással ne lehetne helyre hozni. Milyen igaza van!:)

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-01-27 12:51

Kedves Dacota, még több ilyen jó kis "balesetet" kívánok a konyhádban, ha ilyen finomságok kerekednek belőlük. :-)

642
darált marhahús 50 dkg
darált sertéshús 50 dkg
zsemle 4 db
tojás 4 db
tej 7.5 dl
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
4 tk
bors 3 teáskanál
csípős fűszerpaprika 2 tk
fűszerpaprika 2 teáskanál
kifli 6 db
sajt 35 dkg
csemegeuborka 30 dkg