Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirke biryani

Csirke biryani
Csirke biryani
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti biryari recept rizzsel készült húst ír le, de én a rizst kihagytam. Így egy burgonyás köretet készítettem és naant adtam mellé. Ez egy illatos, karakteres ízű, mégis lágy, simogató étel egyszerre. Gyermekemet idézve, aki nagyon válogatós: "-Tolhatod, bejön." 

hozzávalók / 4 adag

A fűszeres csirkéhez

A char masala-hoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a joghurtot, kurkumát, őrölt koriandert, chilit, reszelt gyömbért és fokhagymát, római köményt, és pácoljuk vele a felkockázott csirkét legalább 1 órára.
  2. Két kanál olajon pirítsunk meg 2 ek char masalát, és amikor barnulni kezd, adjuk hozzá a csirkemellet a páccal. Töltsünk hozzá 4 dl csirkehúslevest, adjuk hozzá a sáfrányt és főzzük 35-40 percig, amíg csirke megfő és a szósz besűrűsödik. (A char masala fűszereit  mindig 1:1 arányban keverjük össze, s ebből bármikor használhatjuk a szükséges mennyiséget.)
  3. Végül még belekeverjük a kókusztejet, azzal is összeforraljuk, hogy még krémesebb, lágyabb legyen.
  4. Sült lila hagymával, korianderrel, mentával megszórva tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 782
elküldve: 4
receptkönyvben: 233
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

indiai fűszeres csirke, indiai csirkemell, pácolt csirkemell indiai fűszerekkel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bessie
bessie / bessie Sat, 2016-01-09 22:47

Kedves Éva néni!

Indiai recepteket nézegettem, és úgy tévedtem ide. Nagyon jól néz ki ez a recept, legyen bármi is a neve. Mindenképp ki fogom próbálni. És köszönet a sok receptért amit eddig is felrakott.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2015-12-12 14:52

Jòl tudod,valóban az,de én mellé tàlaltam a rizst,nem együtt készîtettem. Ha ez megbocsáthato.?

Wind
Wind Sun, 2015-12-13 01:29

Kedves Éva néni! Ha idáig hezitáltam volna, akkor most már biztos vagyok abban, hogy neked halvány lila gőzöd sincs arról, hogy mi az a "biryani". Erről tanúskodik a "story" bevezetője is: "Az eredeti biryari (sic!) recept rizzsel készült húst ír le, de én a rizst kihagytam." és a mostanid is: "de én mellé tàlaltam a rizst, nem együtt készîtettem". Még egyszer mondom: a biryani egy rizses étel, nem pedig egy valami, ami mellé (akár) rizst (is) tálalhatnak fel (vö. "a csirkés rizottó eredetileg rizzsel készül, de én a rizst kihagytam.) Ahogy Pratibha Karan mondja "The magic of biryani lies in the way rice is transformed into something ambrosial." Magyarul kb. "A biryani varázsa abban van, ahogy a rizs átalakul valami isteni eledellé." Az megbocsátható, ha nem tudod, mi az a biryani, de ha úgy csinálsz, mintha igen és butaságot adsz tovább, az már nem. Ha van rá lehetőség, javítsd a recept címét (pl. csirke indiai módra), a "story"-t pedig úgy, hogy "egy eredeti biryani recept adta az ihletet, de a rizs teljesen kimaradt".

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2015-12-13 08:15

Kedves Wind! Hálásan köszönöm,hogy megosztottad velem a tudásodat,és szakszerű fordításoddal felnyitottad a szemem az igaz útra.Megfogadom,megtanulom. Nem szégyenlem, ha valaki többet, tökéletesebben tudja,amit én csak szeretnék,ám a hangnem,ahogy reszed nekem kicsit sértő. Ez viszont téged minősít. Nem gondolnám,hogy erről többet értekezzünk. Természetesen alaposabban tanulmányozom a tökéletes biryani készítés minden csínját- bínját, s legközelebbi biryanimat msjd aszerint készítem el. Ha annyira zavar,hogy ez így jelent meg itt,akkor kérlek ne olvasd el. Köszönöm a tanácsokar és, hogy ennyi időt fordítottál a felvilágosításomra. Évi néni

Wind
Wind Sun, 2015-12-13 01:36

És még valami! A nepáli burgonya saláta (Aloo ko (!) Achaar), amit javasoltál a csirke mellé, nem egy egyszerű köret, hanem önálló fogás. Az indiai ételek mellé a köret vagy basmati rizs, vagy indián típusú kenyér. A tudatlanság nem bűn, de ha terjesztik, már közel áll hozzá.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2015-12-13 11:11

Valóban az utolsó hozzászólásom ebben a témában. Látom, kinéztél magadnak. Ez sem baj. Talán javasolt a szerkesztőknek, hogy töröljék a buta receptjeimet, mert én nem tudom megtenni a kívánságod szerint.
Szerintem itt fejezzük be ezeket a kommenteket, mert ezt az oldalt nem erre találták ki.
Feszülten várom, amint megjelenteted az általad készített tökéletes indiai ételek sorát. Én tudatlanul csak enni szeretem, méghozzá úgy, ahogyan készítem. :-)

Wind
Wind Sat, 2015-12-12 13:50

Én úgy tudom, hogy a biryani az egy rizses étel, vagyis attól biryani ez-az, hogy rizzsel készül. Ettől kezdve ezt az ételt nem lehet biryani csirkének nevezni, mert nincs benne rizs. Mint ahogy az az étel, amiben nincs rizs, nem lesz rizotto, paella, rizses hús, pilaf, stb.

404
csirkemell filé 60 dkg
lila hagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
gyömbér 1 teáskanál
kurkuma 1 tk
chili 1 tk
római kömény 2 teáskanál
koriandermag 2 ek
menta 1 marék
koriander 1 csokor
joghurt 3 dl
kókusztej 2 dl
sáfrány 1 csipet
csirke alaplé 4 dl
ghee 2 ek
himalája só 0 ízlés szerint
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
római kömény 1 teáskanál
fekete kardamom 1 teáskanál