Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirke csorba

Csirke csorba
Csirke csorba
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon-zöldséges egytálételt képzeltem el a vásárlásom után, amikor egy halom színes zöldséget pakoltam ki a szatyromból. A napokban a nosalty-n látott erdélyi csorba leves jutott az eszembe, és megörültem, mert a hűtőben pont volt tejsavóm, ami a legutóbbi házi sajt készítésemből maradt.

Ezt a csorbát már nagyon sokszor készítettem, de most először tejsavóval. Hát a különbség ízben az óriási. Tejsavóval olyan elvarázsoltan pikáns ízű lett ez az étel, hogy mindenkinek ajánlom a házi sajt készítését, mert már csak a tejsavóért is megéri! Egyébként a tejsavót kenyér készítéséhez is használhatjuk.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

Nem kell megijedni a hosszú leírástól; ez végeredményben csak egy savanyított zöldségleves hússal. A húst is ki lehet hagyni, habár nem tudom, mit szólnának ehhez a csorba-imádók?

Ha nincsen tejsavónk, akkor lehet a levest vízzel is készíteni. Ízlés szerint változtathatjuk a zöldségeket: a zöldbab vagy a zöldborsó igencsak illik ehhez az ételhez. Friss shitake gombám is volt, de azt már nem tudtam beletuszkolni a fazékba, úgy tele volt már minden jóval! Lehet kísérletezni... Mi is a mondás? Ahány csorba, annyi féle? Hát ez itt a Torma csorba :)

Ha több káposztával készítjük hús és tejföl nélkül, akkor ez egy jó lúgosító, fogyókúrás recept.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 2 evőkanál olajon közepes tűzön megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a fokhagymát.
  2. Rádobjuk a feldarabolt csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk, és jól átpirítjuk.
  3. Ezután a tüzet takarékra véve hozzáadjuk az 1 ek pirospaprikát, az 1 kk finomra reszelt gyömbért és az 1 kk mustárt, jól átkeverjük, és felengedjük 1 bögrényi tejsavóval vagy vízzel.
  4. Beledobjuk az apróra vágott majorannát, és erős tűzön pároljuk. Ha kell, pótoljuk a folyadékot.
  5. Mikor a csirke már majdnem puha, hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, felengedjük a tejsavóval/vízzel, hogy jól ellepje, és még kb. 5 percet főzzük, amíg a csirke készre fő, és a zöldségek roppanósak maradnak.
  6. Elzárjuk a tüzet, és beledobunk egy maréknyi apróra vágott, friss petrezselymet.
  7. Ekkor igazítunk az ízesítésen, és ha kell, még savanyítjuk a levest ecettel vagy citromlével.
  8. A  tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, a tányérok aljára osztjuk, és rámerjük a forró levest.
  9. Levesbetétnek kínálhatunk hozzá vajgaluskát, de a kukorica és az édes krumpli már elég laktatóvá teszi.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 18 959
elküldve: 7
receptkönyvben: 112
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csirke raguleves, raguleves, csirkebecsinált leves, tavaszi zöldségleves, csirkeleves, csorba, zöldségleves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-10 08:32

Aurélia, NEM bugyuta kérdés :) édes burgonya....sárga, kicsit hosszúkás, olyan az íze, mint a sütõtöké....néha jobb! Kérdezd a piacon! Üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2012-10-24 01:47

Köszönöm, Anci-főzőtársam :) Minden jót, üdv, Torma :)
>>>Márti is jó, de valahogy a Torma nevemet mindig jobban csiptem ;)

Torma
Torma / Torma Wed, 2012-10-24 01:51

Kedves Anci! Nem tudom neked ment az előző üzenet, vagy az általános válaszra...remélem, megkapod? Torma :)

433
csirke 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
sárgarépa 2 közepes db
édesburgonya 1 db
brokkoli 1 db
halványító zeller 2 közepes szár
csemegekukorica 125 g
zöldspárga 5 db
káposztalevél 2 db
gyömbér 1 kk
chili 2 db
majoranna 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 ek
savó 8 dl
víz 3 dl
napraforgó olaj 2 ek
mustár 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
citromlé 1 teáskanál
tejföl 1 dl
tojássárgája 1 db