Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirke körtével, sütőtökkel cserépedényben

Csirke körtével, sütőtökkel  cserépedényben
Csirke körtével, sütőtökkel  cserépedényben
100 perc / előkészület: 20 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szekszárdon élek és  nemrég volt nálunk Szüreti fesztivál. Régóta szemezgetek a kézművesek által kínált sütő-főző cserépedényekkel. Most nem csak nézelődtem, vettem pár ilyen fazekat, nemcsak nagyon szépek, de tényleg nagyon jók is.
A héten már 3-szor főztem az egyikben. Nagyon örülök neki és ez ihletett meg egy receptötletre.
Viszonylag könnyű étel, elkészíteni is az. Persze ezekben az edényekben sokkal " nehezebb " étek is készülhet, azokra is hamarosan sort kerítek.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fehérbor
Külön köretet nem  kíván az étel, de aki szeretne, krumplipürét kínálhat hozzá.
Igazi őszi recept, könnyű ebéd vagy vacsora.
Így szüret táján el tudok képzelni bele leszemezett szőlőszemeket is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, pici ételízesítővel megszórjuk, a szalonnával körbetekerjük és félretesszük
  2. A sütőtököt megtisztítjuk a héjától, kb. 2 x 2 cm  kockákra vágjuk és a cserépedénybe szórjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal , picit sózzuk, borsozzuk, kb. 1 dl vízet öntünk alá, letakarjuk a fedelével és a langyos sütőbe toljuk, majd a lángot feltekerjük. (Aki szereti, tehet alá víz helyett  fehérbort is, szerintem passzolna hozzá.)
  3. A körtéket  meghámozzuk, meglocsoljuk a citromlével, félretesszük.
  4. Serpenyőbe olajat forrósítunk és a combokat hirtelen átpirítjuk pár percig. 
  5. Ezalatt kb. 20 percig sült a tök. A combokat  a tökre rendezzükés visszatoljuk a sütőbe.
  6. Kb. 40 perc múlva a körtéket félbevágjuk, kicsumázzuk és a csirkék közé rendezzük.
  7. Megszórjuk sajttal, petrezselyemmel és visszatoljuk 15-20 percre, a fedő már nem nagyon kell, főleg ha egy  kicsi levet is eresztett.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32-32 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 968
elküldve: 6
receptkönyvben: 376
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Tóth Magdolna

Mióta szakács: 2010.09.22.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirke -csupor, őszi csirketál, sütőtökös-körtés csirkecombok, cserépben sült csirkecombok sütőtökkel és körtével

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Sun, 2016-12-18 15:44

Szervusz Magdi!

Ovo-lakto vegetáriánus vagyok, de az ötlet maga nagyon megtetszett, olyan igazi őszi vidéki fesztivál-hangulatú összeállítás. A következő stratégiával szabtam a magam igényeire: mivel az édeskrumpli univerzális húshelyettesítőnek bizonyult nálam, meg a formája is hasonló a combéhoz, gondoltam, azzal helyettesítem be a csirkét, s a megfelelő fűszerezéssel (só-bors arány 1:4, grill fűszerkeverék) próbálok eltalálni egy kis füstszerű ízhatást, így kárpótolva a szalonnát. Fehérbor helyett TopJoy almalét használtam (alkoholt sem fogyasztok). Az édeskrumplikat, persze meghámozva, nagyobb darabokra vágtam (keresztben félbe, a feleket hosszában félbe, majd megint keresztben félbe), s míg az almalé felében sült a tök, a másik felét locsoltam a sóban-borsban-grillfűszerben piruló-párolódó édeskrumpli alá, hogy ne égjen oda. Ma kettőre készült el, épp most fogy az első adag, mmmm...Az anyám is megkóstolta, teljesen odavan! Köszönöm a remek tippet! Isten áldjon érte!

Juli Budapestről

Hugika1972
Hugika1972 Mon, 2012-02-13 14:13

Elkészítettem hétvégén és nagyon-nagyon finom lett. A sütőtökkel és a körtével csínján bántam, legközelebb sokkal többet teszek. Tepsiben sütöttem, így is nagyon fincsi lett. Köszönöm a receptet!

ibituba
Tóth Magdolna / ibituba Mon, 2012-02-13 14:24

Kedves Hugika1972 ! Nagyon örülök hogy jól sikerült. Természetesen tepsiben is jó a sütés.
Én csaka szerzeményt próbálgattam, most épp egy másik cseréptálban krumplis kenyér sült, de már melegen fele elfogyott : ) Hát hiába, szeretjük a hasunkat és sajna meg is látszik : )

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-23 10:37

A recept gyönyörű és finom lehet.A cserépedény is, csak az a kérdés, hogy ilyesféle dolgot máshol is lehet kapni, és drága mulatság-e?Mert ebbe csak jobb lenne főzni, olyan hangulatosabb, és gondolom, ízre is másabb.Szép napot!Éva-Anyóca

ibituba
Tóth Magdolna / ibituba Wed, 2010-10-06 07:05

Mindenkinek köszönöm a választ, nagyon örülök, hogy itt lehetek köztetek.
Természetesen nagyon sok receptem van, ami igazán Szekszárdi lenne, arról nem tudok, de majd
átgondolom, hacsak nem a halászlé, melyet minden héten megfőzök, természetesen gyúrt tésztával- errefelé tésztával esszük. Most hétvégén a cserépbe a töltött káposzta kerül, majd kiderül milyen lett : )

Egyébként természetesen másik edényben is elkészíthető a csirkés-körtés, csak én szerettem volna kipróbálni az új szerzeményt.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-10-06 02:02

Kedves Magdolna!
Jó a recept, szép a tál. Üdvözöllek, mint Szekszárdon élőt, én ott születtem, de már nagyon régen nem élek ott. Várom a többi receptedet, van-e ottani specialitás?
Szeretettel Zsóka néni.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-10-05 18:33

Kedves Magdolna, tényleg nagyon szép ez az edényke. Persze a benne készült étel is az. :-) Üdv.: Éva

884
csirke alsócomb 8 db
sütőtök 1 kg
körte 6 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
füstölt sajt 20 dkg
bacon 8 szelet
olívaolaj 2 ek
víz 1 dl
citromlé 2 ek
napraforgó olaj 1.5 ek