Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkecomb zöldségekkel, római tálban

Csirkecomb zöldségekkel, római tálban
Csirkecomb zöldségekkel, római tálban
115 perc / előkészület: 10 perc sütés: 105 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kitűnő vasárnapi ebéd, mert 10 perc alatt összedobható, nem kell a sütő mellett állni és aggódni, hogy oda ne égjen, ki ne száradjon. Garantáltan omlós puha, szaftos végeredményt kapunk. A körettel sem kell bajlódni, minden egyben van.
Annál jobb, minél többféle zöldséget használunk. Egyetlen baja, hogy 3 főnél nagyobb adag nem fér bele a tálba. (Esetleg 4 fő, ha gyerek is van közöttük.)
Figyelem! A római tál kényes jószág: mindig be kell áztatni,  főzés közben csak tűzforró folyadék önthető bele, forrón ne tegyük hideg felületre és soha ne tisztítsuk mosogatószerrel, csak áztatással, tiszta vízzel. Ha nagyon elzsírosodna, a szokásos áztatás után töltsük tele ecetes vízzel és a tegyük a sütőbe másfél órára.
Ha egyszer halat sütöttünk benne, készüljünk fel, hogy örökre halszagú marad!

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Nem kíván salátát, de adhatunk mellé egy kis kompótot.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A római tálat legalább fél órára hideg vízbe beáztatjuk.
  2. A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra felvágjuk. Ha friss zöldséget (is) használunk, azokat értelemszerűen megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  3. A római tál alját a vaj felével kikenjük, a krumplikarikákkal kirakjuk - fészket gyártunk. Megsózzuk.
  4. Belezúdítjuk az összes zöldséget. Legjobb a mirelit, mert az már elő van készítve, fagyottan használjuk. Kedvünkre bármit beletehetünk: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, karfiolt, répát, cukkinit, kelbimbót, karalábét, kukoricát, vagy ezek kész keverékét. Ha friss zöldséget is használunk, azt sem kell megpárolni, csak keverjük a többi közé.
  5. A zöldséget megsózzuk, megöntözzük a tejföllel, rádaraboljuk a maradék vajat.
  6. A tetejére tesszük a csirkecombokat, megsózzuk, vagy még jobb, ha ételízesítővel meghintjük.
  7. A tálat lefedjük, hideg sütőbe tesszük, alágyújtunk és nézegetés nélkül, közepes hőfokon 90 percig sütjük.
  8. Megszemléljük az eredményt: a comb és a zöldség már puha, de valószínűleg hosszú a leve és még nem pirult meg. Az összegyűlt szafttal meglocsoljuk a combokat és a tál teteje nélkül még 15 percig pirítjuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x22x9 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 51 023
elküldve: 10
receptkönyvben: 432
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: római tál receptek
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tavaszi csirkecomb Römertopfban, csirkecomb vegyes zöldséggel római tálban

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Manolya
Manolya / Manolya Tue, 2011-05-03 11:39

Szia!
Ma este szeretném elkészíteni a páromnak szülinapjára. Csak egy kérdésem lenne, ugye a zöldségek nem lesznek ízetlenek mint a párolásnál. Nem tudom érted-e, én nem szeretem magában a párolt zöldségeket, ennek ad ízt a hús meg az ételízesítő rendesen? A római tálat sem használtam még, nem rég kaptam, ezért is vagyok bizonytalan. Ugye elkészíthetem nem fogunk csalódni? Vagy tegyek még bele más fűszereket is?

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2011-05-03 16:09

Szerintem a són kívül semmilyen fűszert nem kíván. A zöldségek ízét a rálocsolt tejföl fogja megadni. Nem, az így készített zöldségnek semmi köze a sima párolt zöldség ízéhez! A többféle zöldség, a hús, a tejföl és a vaj (!! hisz az is van rajta, ha nem is kell sok) együtt ad ki egy olyan zamatot, amelyet a sima gőzben párolt (szerintem is ízetlen) zöldség nem tud produkálni. Nyugodtan készítsd úgy, ahogy le van írva, nem fog csalódást okozni.
A római tálhoz üzenem: legalább 20-30 percre be kell áztatni a sütés előtt. Annyi vízbe tedd bele, hogy az alját és a tetejét is ellepje (a tál két részét tedd egymásba és úgy tedd a vízbe) - én abban a lavórban szoktam áztatni, amit máskülönben a befőzéshez használok, ebben mosom a gyümölcsöt, tehát nem a lábamat.
Előbb tedd a tálat a sütőbe és csak utána gyújtsd be a sütőt, így biztosan lassan fog melegedni és nem reped meg a tál.
A tálba semmilyen folyadékot nem kell önteni, mert nagyon sok fog kisülni a zöldségből, tejfölből, de magából a tálból is - annyira sok, hogy a végén, amikor már minden megpuhult, vagy 20 perc azzal telik el, hogy már fedő nélkül sütöd a cuccot, hogy a lé besűrűsödjön a hús pedig megpiruljon.
Ha most használod először a tálat, előbb, még az áztatás előtt, jó alaposan mosd ki forró vízzel, de mosogatószert NE használj hozzá.
Remélem, még időben megkapod az üzenetemet!
Férjednek minden jót kívánok a születésnapjára, neked sikeres főzést!
Üdvözöl: Koszider
ui. Örülnék, ha beszámolnál az eredményről!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-16 12:02

Kedves Jutka!
Tyű, ez aztán jól hangzik, és nem utolsó sorban jól néz ki! Megyek is a boltba hozzávalókért!;-)
Majd beszámolok milyen lett, de tuti fincsi!
Szép napot!
Timi

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2010-11-16 16:38

Ó, nagyon örülök, ha tetszik!
Nem csalás, tényleg így néz ki, annyi a forsza, hogy a végén legyen egy kis türelmed lepirítani. Nem kell neki sok, kb. 15 perc mindössze. Szórj a combokra ételízesítőt (én Maggi Ízvarázst használok), mert attól különösen szép színe lesz a bőrnek.
Jó étvágyat!
Koszider

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-16 18:32

Szióka!
Na meg is lettem a kajcsival! Nagyon fincsi lett, mint ahogy sejtettem!;-)
Kislányom is falta befele! Türelmesen kivártam és szépen lepirítottam.
Köszönöm a receptet! Még sok ilyet!;-)
Szép estét!
Timi

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2010-11-16 19:19

Szívből örülök, annak meg különösen, hogy a kislányodnak is ízlett!
Szeretettel üdvözöl: Jutka

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-11-15 14:42

Kedves Koszider !Jól indítottál :))Üdv köztünk ! Nagyon guszta!! Csak az a baj ,hogy nincs ilyen tálam:((((( Jénaiban elkészíthető ugye:))))?????? Csináltad már úgy?? Üdv Edit

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2010-11-15 19:02

Kedves Edit!

Így, ilyen formában még nem csináltam meg jénaiban, de biztosan el lehet úgy is készíteni. (Sőt, nyilván tepsiben is.) Mindenféleképp fedd le, és úgy párold előbb.
De be kell vallanom, hogy a Römertopf-ban sütésnek egészen egyedi végeredménye lesz (minden hozzávaló együtt gőzölődik), ami nem teljesen ugyanaz, mint a jénai. Pl. ez alá semmilyen folyadék nem kell, mert magából a tálból csapódik ki a szükséges pára és gyűlik össze szaft formájában.
Egyébként ez egy ezeréves ún. városlődi római tál, gőzöm sincs, hogy van-e még ilyen egyáltalán.
Köszönöm a dicséretet! (Nagyon magas az oldal által felállított mérce, de igyekszem.)
Üdvözlettel: Jutka

881
csirkecomb 3 db
burgonya 40 dkg
zöldségkeverék 70 dkg
tejföl 4 dl
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint