Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkepaprikás tejfölösen olívaolajjal

Csirkepaprikás tejfölösen olívaolajjal
Csirkepaprikás tejfölösen olívaolajjal
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legnépszerűbb, legkedveltebb ételünk. Így Magyarország tájékán. Ezt is, mint mindent, mindenki másképp csinálja. Ahány ház, annyi szokás, annyi íz. Én így készítem, így szeretjük.
Az olívaolajtól nem kell idegenkedni, én már szinte mindent ezzel főzök, sütök. (Még a rántott húst is.) Sokkal egészségesebb. Az íze pedig nemhogy zavaró, sőt! Még ilyen  "nagyon magyaros"  ízvilágnál sem.
Érdemes több mindent kipróbálni vele főzni, sütni. Ajánlom kipróbálásra!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkecombokat előkészítjük, kettévágjuk.
  2. A hagymákat felkockázzuk.
  3. Egy edényben megforrósítjuk az olívaolajat, beledobjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Levesszük a tűzről, és a fűszerpaprikát elkavarjuk benne.
  4. Kevés vizet aláöntünk, beletesszük a húsokat, és visszatesszük a tűzre.
  5. Erős lángon pirítjuk, közben megsózzuk.
  6. Ha megpirultak, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, beledobjuk a paradicsomokat, és közepes lángon tartva, puhára főzzük.
  7. Ezalatt a lisztet simára kavarjuk a tejföllel. 
  8. Ha megfőtt a hús, a tejfölös habarást kicsit felhígítjuk a hús szószával, és beleöntjük a tejfölt a paprikásba.
  9. Összeforraljuk, és ha kell, utánasózunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 42 185
elküldve: 11
receptkönyvben: 366
elkészítve: 34/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejfölös csirkepörkölt, csirkepaprikás olívaolajjal

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

telstar
telstar Mon, 2018-06-11 14:57

Nekem 100 g készételben 246 kCal "jött ki". Nálad ez 156. Szerintem nem vetted figyelembe a párolgást (nálam ez 562 g volt).
Persze ennek csak a fogyózók szempontjából lehet jelentősége. Ha van egyáltalán olyan (rajtam kívül), aki a csirkepaprikás diétában hisz...:)
Tényleg finom és elég egyszerű elkészíteni. A
"6. Ha megpirultak, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje"
javaslat teljesíthetetlen! Fél deci víz mit tud ellepni?

Legközelebb kipróbálom kókuszolajjal is.

Monamoni
Mona / Monamoni Tue, 2014-06-03 16:54

Olvasom az olívaolaj-pálmaolaj fejtegetést a hozzász.-okban: ez a recept nyugodtan mehet olívával, mert főzzük a húst (a mediterránumban salátákhoz vagy főzéshez használják már a legrégebbi idők óta) - sütéshez viszont (a valóban magas hőhatás miatt): kókuszolaj, aminek kiváló a hőállósága, mellékíze sincs.

r.evike
r.evike Mon, 2011-12-26 23:07

Biztos nagyon finom így is a pörkölt. De én maradok a napraforgóolajnál vagy a házi zsírnál, mert negyedannyiba kerülnek, mint az olívaolaj. És sajnos a mai világban ez igen fontos tényező.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2011-12-26 23:51

Kedves Évi!
Igazad van, természetes a választás lehetősége.
Én nem szerettem sosem a napraforgóolaj szagát, így ha oliván kívül más olajat használok, akkor az repceolaj.
Érdekes volt, mikor egy idő után rájöttem, hogy mióta olivaolajjal főzök, azóta sokkal kevesebb zsiradékot használok! Nem fogyott egyszerűen annyi olaj. Pl. a hús sütése is megy sokkal kevesebb zsiradékban, mint azt régen csinálták- tuk.
De a házi zsír is finom! Pl. ha kacsát, libát sütök, akkor annak is elfogy a zsírja:-))
Nyáron ha lecsót teszek el, csak kizárólag sertészsírral készítem.
A állati eredetű zsiradékkal egyébként meg egészségügyi okból is kell a családunkban vigyáznunk, a koleszterin miatt, sajnos.
De ha veszed a zsírt, akkor az sem olcsó? És olivaolajból is nagyon sokféle van. Pomace ( oliva) olajat viszont nem érdemes venni, mert az is 100%-ban finomított. Az a legolcsóbb.
Boldog új évet, és minden jót kívánok Neked!
Üdv: Vici

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2011-09-23 08:20

Kedves kzs1015!
Kedves Tőled, hogy egy egész vendégseregnek a receptem alapján készítesz ebédet.....!
Ismerem ezt a vélekedést, amit írsz az olivaolajban való sütésről, de nekem más a véleményem és a tapasztalaton is.
Az olivaolaj 230°C- on kezd égni, míg pl, a napraforgóolaj 170-en. Tudom Te a pálmaolajról írtál.
De a pálmaolaj gyártását elvből nem támogatom, mert a földünkön a legértékesebb területeken, az őserdő részeken termesztik a növényt, amiből nyerik az olajat.
Egyre nagyobb területeket írtanak ki azért, hogy a nagy multicégeket, akik az elsődleges és legnagyobb megrendelők, kielégítsék.
És még ha ki is vágják, megszüntetik a pálmaültetvényt, utána semmi sem terem azon a területen, mert egy bizonyos anyag van a gyökerében, ami " megmérgezi " ott a földet!
A vadállatok életteréről már nem is beszéltem, amit ugye elvesztenek ezáltal ők is!!!! Nekem ezek is nagyon fontos dolgok!
Egész röviden ez a véleményem a pálmaolajról! Így maradok az évezredes, bevált jó minőségű extra szűz olivaolajnál.
Szép hétvégét kívánok Neked a vendégeiddel és további jó sütést- főzést! Üdv: Vici

kzs1015
kzs1015 / kzs1015 Thu, 2011-09-22 07:14

Kedves Vicikó! Már készülök is, hogy a hétvégén ezt kínáljam a vendégseregnek :) Köszönöm a receptet. Olvastam, hogy mindent olíva olajjal készítesz. Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor az olajban sütéshez inkább válassz más zsiradékot, mert sajnos az olíva nem bírja túl jól a hőkezelést. A legjobban talán a pálmaolajjal jársz, mert az marad a legegészségesebb a hőkezelés során. Ezt fritőz olajként lehet kapni a nagyobb boltokban és nem is olyan drága. Egyébként egyet értek veled, hogy olíva íze egyáltalán nem zavaró a magyar ételekben, sőt!!!!

rolier
rolier Thu, 2011-09-08 19:12

Hihetetlenül finom:) Ezt még biztos elkészítem néhányszor!

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2011-09-08 20:23

Kedves rolier! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik! További jó főzicskézést, sütögetést kívánok Neked! Üdv: Vici

1013
csirkecomb 5 db
csirkeszárny 5 db
vöröshagyma 2 közepes fej
olívaolaj 150 ml
fűszerpaprika 4 teáskanál
csípős fűszerpaprika 1 teáskanál
paradicsom 2 db
0 ízlés szerint
finomliszt 2 evőkanál
tejföl 200 ml
víz 0.5 dl