Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkeraguleves májnokedlivel

Csirkeraguleves májnokedlivel
Csirkeraguleves májnokedlivel
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a zöldes-arany színű, illatos, sűrű leves szerintem még jobb, mint a tyúkhúsleves, ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Kiadós, vagyis második fogásként könnyebb ételt is választhatunk. (Gyerekkoromban a raguleves után mindig édes kelt tésztát ettünk.) Tipikus tavaszi-nyári étel, de amióta feltalálták a mirelitet, bármikor elkészíthető.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A májnokedlihez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Sütni való méretű, vagyis kicsit kövérkésebb csirkéből készítsük. (Ez a méret tisztított állapotban 1,5 kg-nál kezdődik. A tyúk túl erős ízű, abból ragulevest ne készítsünk.) Az egész csirke feldarabolása során a hájat (akár bőrrel együtt) lefejtjük a húsról, mert szükségünk lesz rá. A csontos részeket használjuk a leveshez, a farhátat és a kifilézett mellcsontot néhány darabra vágjuk fel. Ha szaporítani akarjuk a húsos részeket, pluszban szárnyat adjunk még hozzá.
  2. A répákat karikára, a karalábét kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. (Fagyasztott zöldséget is használhatunk.)
  3. A kanál zsíron kisütjük a hájdarabokat, a töpörtyűt kiszedjük, és kidobjuk. Ettől lesz levesünk szép színű (és jó ízű).
  4. A visszamaradt zsíron megdinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkerészeket, és pár percig együtt pirítjuk.
  5. Rászórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, és addig kevergetjük, míg a zsíradék zöldes színű nem lesz (ez 1 perc mindössze).
  6. Az edényben kicsit félretoljuk a csirkét, és a szabadon lévő zsírba belekeverjük a lisztet. Nem kell megpirítani, csak jól átforrósítani. Most felöntjük bő fél liter hideg vízzel, és alaposan elkeverjük, hogy a liszt ne legyen csomós.
  7. Most már hozzáadhatjuk az összes feldarabolt zöldséget: répát-zöldséget, karalábét, karfiolt, zöldborsót, tehetünk bele néhány kelbimbót is. Beletesszük a belsőséget is (a máj kivételével), és annyi vízzel öntjük fel, hogy jó sűrű maradjon. (Még kb. 1,5 liter víz szükséges hozzá.) Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
  8. Felforraljuk, ügyeljünk rá, mert felhabzik, és kifuthat. A lángot mérsékeljük, és fedő alatt készre főzzük.
  9. Közben előkészítjük a májnodeklit. A májat deszkán pépesre elkaparjuk. Összekeverjük a tojással, a vágott petrezselyemmel, sóval-borssal és annyi liszttel (kb. 2 kanál), hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk.
  10. A fővő levesbe szaggatjuk a nokedlit: kiskanállal kikanyarítunk egy falatot, és odaeresztjük, ahol zubog a leves - így azonnal összeáll, nem fő szét.
  11. Ha a nokedlit kiszaggattuk, még 2-3 percig főni hagyjuk, és tálalhatjuk is.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 32 125
elküldve: 6
receptkönyvben: 325
elkészítve: 16/26
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
89 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges csirkeleves májgaluskával, zöldséges csirkés raguleves, májgaluskás csirkeraguleves

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kicsi123
BoSzilvi / Kicsi123 Tue, 2015-07-28 17:15

Hétvégén fogom elkészíteni :) már nagyon várom, mert nagyon jó recept és a többi hozzászóló meghozta az étvágyam :)

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2015-07-28 19:29

Örülök, hogy erre esett a választásod, nem fogsz csalódni! Csirke nyaka, lába, zúza, szív - bármi mehet bele, amit szeret a család. (Én szárny-párti vagyok, a farhátat nem szeretem, azt a kutya kapja - de az íze, meg a hája miatt fontos.) A Lidl-ben lehet kapni nagyon ügyesen összeállított levesaprólékot, azt ajánlom. Sok-sok petrezselyemzöld! Sima nokedlivel vagy eperlevéllel is jó. Jó étvágyat!
Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-12-23 11:35

Nagyon szeretjük ezt a levest, karácsony előtti menüben is tökéletes. Leves jó meleg, hús és máj is van benne, jó ilyen kissé "idétlen" időben kanalazni a meleg levest, báááár, ha már itt az ideje, akkor lenne hideg és hó...majd meglátjuk, de így nem lesz szép a karácsony. A levessel azonban csak nyerünk.:)
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2013-12-23 12:18

Kedves Éva-Anyóca!
Én most valódi, marhafarokból készült húslevesben utazom, ez mindenki abszolút kedvence. (Ez lesz a 24-i menü, mi nem szeretjük a halat, így nem lesz böjtös.) Sajnos, szinte meleg karácsonyunk lesz! Pedig nem ette meg e kutya a telet, lesz még hó, majd amikor nem kéne, például március 15-én.
Kellemes ünnepeket, jó sütés-főzést, vidám családi együttlétet!
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-12-23 20:08

Kedves Koszider!
Igen olvasom, hogy szinte elő- tavaszias idő lesz itt karácsony alatt... :(
Tényleg nem ette meg a kutya a telet, és azt végképp nem kívánom, szerintem senki, hogy akkor legyen hideg, hó, mint ahogy írod, márciusban....remélem, nem... :) :)
Mi a lányommal szeretjük a halat, igaz, nem halászlé, de rántva, rácponty jöhet.... :D
A férjem és a fiam szerint a hal finom, csak az a baja, hogy szálkás és hal ízű! :) Jó mi?! :)
Nálunk ezért nincs hal, sajnos, pedig finom és egészséges.. :) :D
Köszönjük szépen! :)
Ezerrel folyik a készülődés, nem nagy menü csak remélhetőleg finom, kis fa, kis ajándék, nagy boldogságos, együttlétes!!!!!!!!!! :) :D Ez a fő!!!!!!!!!
Mindig ezt várom, hogy együtt lehessünk, semmi rohanás, vita, gond, ...szuper. :)
Éva-Anyóca

Csibaba13
Csibaba13 Tue, 2013-04-02 10:45

Kedves Koszider!

Köszönöm szépen! Nagyon finom ,nagyon ízlett a családnak! :)
Szép napot!
Üdv: Csibaba13

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2013-04-02 14:46

Kedves Csibaba!
Igazán örülök, egészségére az egész családnak!
Üdvözöl: Koszider

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 Fri, 2012-04-20 13:15

Szia Koszider...
Megláttam a levesedet és nem bírom ki, hogy ne készítsem el ma vacsorára... Annyira gusztusos és jó kép van róla, hogy legszívesebben már most ennék belőle... Annyi a változtatás, hogy én ami zöldségfélét találok, mindenből teszek bele... Már alig várom, hogy kész legyen...
Zsanett

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-04-20 17:32

Kedves Zsanett!
A sokféle zöldség csak jó döntés lehet! Ha lehet, ne hagyd ki belőle a liba/kacsazsírt. Jó főzést, jó étvágyat!
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-01-26 08:40

Kedves Koszider!

Ma reggel kinyitottam az ajtókat, mentek suliba a gyerkőcök, és itt már hétkor esett a hó, és azóta megállás nélkül:-)
Nem igazán vártam már, biztos jó oldala is van, de én már nem kértem:-))
A jó finom leves bármikor jöhet!! :-))
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-01-25 22:18

Kedves Koszider!

Ebből a levesből viszont én kanalaznék most nagyon szívesen, jaj de guszta:-))))))
Elkészítésre elmenve:-)
Úgyis jön állítólag a nagy hideg, szükségünk lesz, a jó meleg és finom tartalmas levesekre:-))
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-01-25 23:50

Érdekes, hogy ezen a héten mind a ketten levesben utazunk! (Ezt főztem vasárnap.) Igen, télen jól esik a leves, igaz, én bármikor szívesen eszem. Itt már lóg a hó lába!
Üdvözöl: Koszider

414
csirkeaprólék 50 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 nagy db
karalábé 1 db
zöldborsó 20 dkg
kelbimbó 10 dkg
karfiol 30 dkg
petrezselyem 1 csokor
libazsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 2 l
csirkemáj 1 db
tojás 1 db
finomliszt 2 evőkanál
petrezselyem 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint