Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkés chilis bab

Csirkés chilis bab
Csirkés chilis bab
255 perc / előkészület: 15 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Angliában nagyjából mindenki rendelkezik egy slow cooker nevű főzőedénnyel. Olyasmi ez, mint a befőzőautomata, relatíve alacsony hőmérsékleten főzi az ételt sokáig, ami felettébb hasznos olyan fogásoknál, amik eleve ezt „szeretik”, mint pl. a húsleves, töltött káposzta, stb. További nagy előnye, hogy a zsírosabb, rágósabb húsfajtákat is nagyon puhává, sokkal élvezhetőbbé teszi, de leginkább azért népszerű, mert jobbára ott lehet vele hagyni az ételt, és megfő magában, nem igényel különösebb felügyeletet, kevergetést, piszkálást. 
Nekem is van ilyen edényem már jó ideje, de mivel ez Magyarországról nagyon nem volt ismerős, eleinte túl nagy lelkesedést nem mutattam iránta, az első próbálkozások vele nem győztek meg, főleg csokoládéolvasztásra használtam házi túró rudi bevonásakor.
Mostanában viszont kezdünk összebarátkozni. Ezt a chilis babot is slow cooker verzióban készítettem el, és alighanem mostantól mindig így fogom. 
Ez persze nem jelenti azt, hogy mezei fazékban ne lenne kivitelezhető a dolog, csak lejjebb kell venni a lángot, és időnként kevergetni. 

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este áztassuk be a babot forró, szódabikarbónás vízbe. Reggel szűrjük és öblítsük le.
  2. Tegyük fel főni friss vízzel, és forrástól számítva 10-15 percig főzzük nagy lángon. Ha slow cookerben szeretnénk elkészíteni, ez egy nagyon fontos lépés, mivel ebben az edényben az étel sosem fogja elérni a 100 fokos hőmérsékletet, a nyers bab, különösen a vörös bab pedig egy olyan méreganyagot tartalmaz, ami csak forralással semmisül meg. Ha kihagyjuk ezt a lépést, már egy-két kanálnyi a kész babos ételből is nagyon súlyos gyomorrontásos tüneteket okozhat, akár kórházi kezelést igénylő mértékben! Minden babos, hüvelyes ételnél fontos tehát, hogy előfőzzük az alapanyagot!
  3. Ha a tűzhelyen készítjük a chilit, akkor 10-15 perc után egyszerűen mérsékeljük a lángot minimumra.
  4. Kevés olajon pároljuk meg a csíkokra/kockára vágott hagymát, majd azon pirítsuk meg a húsdarálóval vagy aprítógéppel ledarált csirkét és bacont, valamint a kockákra vágott paprikát.
  5. Helyezzük át a babot a sloow cookerbe, adjuk hozzá a húst és a többi hozzávalót a kukorica kivételével, majd high fokozaton főzzük kb. 3-4 órát. (Tűzhelyen mérsékelt lángon, néha átkeverve szintén néhány órát.)
  6. Végül a fedőt levéve ellenőrizzük az étel állagát, adjuk hozzá a kukoricát, és főzzük tovább addig, amíg olyan sűrű nem lesz, amilyenre szeretnénk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 5 296
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

chlis con carne, csilis bab

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

497
vörösbab 400 g
fehérbab 400 g
csirkemell filé 500 g
bacon 200 g
repceolaj 40 g
vöröshagyma 300 g
kápia paprika 200 g
hegyes erős paprika 20 g
sűrített paradicsom 200 g
víz 1400 g
15 g
római kömény 15 g
őrölt fűszerkömény 8 g
bors 8 g
babérlevél 2 db
fokhagymapor 8 g
csemegekukorica 200 g
szódabikarbóna 2 ek