Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkés kínai fast food póriasan

Csirkés kínai fast food póriasan
Csirkés kínai fast food póriasan
130 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család imádja a büfés kínai pirított tésztás csirkét, annyira, hogy pár éve szeretteim nyomására sikerült megkomponálnom egy amatőr házi változatát. A délvidéken kapható alapanyagokból felszerelt konyhának nagy kihívást jelentett ez a kísérlet, de sok próbálkozás és apró finomítás után véglegesítettem a receptet. A tesztalanyok szerint a gyorséttermek kínálatában szereplő kínai étel falusi klónja lett az eredmény, azzal az előnnyel, hogy nem tocsog az olajban. Persze ez köszönőviszonyban sincs a tradicionális távol-keleti konyha remekeivel, de nem is ez volt a cél.

hozzávalók / 8 adag

Hús

Zöldségek

Fűszeres szósz

Tészta

ajánlat

Azoknak ajánlom a receptet, akik (mint jómagam) nehezen tudják beszerezni a spéci alapanyagokat, amelyeket egy valódi kínai étel megkövetelne, mégis valami hasonló ízélménnyel kívánják tágítani a hazai gasztronómiai horizontot.

Durum tészta hiányában egyszerű spagetti tésztával is készíthető. A zöldségfajtákat is bátran variálhatjuk, én is mindig abból készítem az ételt, ami éppen a kamrában lapul, vagy könnyen beszerezhető. Került már bele a fentieken túl padlizsán, kelbimbó, kínai kel, többféle paprika, hagyma, de még zöldborsó és kukorica is. A lényeg, hogy színes és változatos legyen. Aki szereti, gazdagíthatja bambuszgyökérrel, különféle gombákkal, csírákkal is, hogy kicsit keletiesebb legyen.

Szólj hozzá!

elkészítés

Hús

  1. A csirkemellet falatnyi kockákra vagy csíkokra vágjuk, majd a szójaszószban pácolni hagyjuk legalább 1 órát. Ezalatt felaprítjuk a zöldségeket és előkészítjük a tésztát.
  2. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a félbetört spagetti tésztánkat, meglocsoljuk egy kevés olajjal, jól átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a tésztaszálakat. Majd 150 C fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk a spagetti tésztát. (Úgy néz majd ki, mint a ropi.)
  3. Kivesszük a sütőből, és félretesszük.
  4. Wok serpenyőben olajat hevítünk, és a keményítőben meghempergetett húsfalatokat pár perc alatt ropogósra sütjük. Kiszedjük a húst a serpenyőből, és félretesszük.

Zöldségek

  1. A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk. A sárgarépát, paprikát julienne-re vágjuk. A cukkinit, kínai kelt felkockázzuk, a brokkolit és a karfiolt rózsáira szedjük. Póréhagymát felkarikázzuk, és a gombát lecsepegtetjük.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, és a wok sütőben egy kevés olajon, a zúzott fokhagymával együtt, pirítani kezdjük. Beletesszük a serpenyőbe a karfiolt, brokkolit, és egy kevés víz hozzáadásával pár perc alatt kicsit megpároljuk. (Nem kell, hogy megpuhuljon, roppanósan az igazi.)
  3. Ezután a sárgarépát, zöldbabot és a gombát is beletesszük a serpenyőbe, majd néhány evőkanál fűszeres szószt öntünk rá, és összeforgatjuk a zöldségekkel.
  4. Végül a cukkinit, póréhagymát és a kínai kelt adjuk az ételhez, amelyeknek pár pillanat hőkezelés is elég. (A zöldségek hozzáadásánál csak arra kell ügyelni, hogy mindig előbb a keményebb fajta, vagy nagyobb darabokra szeletelt darabok kerüljenek a serpenyőbe, és a legvégén tegyük bele a leveleseket, hagymaféléket és nagyobb víztartalmúakat, mert akkor marad minden ress, és lesz roppanós a végeredmény.) Meglocsoljuk a maradék fűszeres szósszal, és készre sütjük. Kiszedjük a zöldségkeveréket a wokból.

Fűszeres szósz

  1. Egy tálban összekeverjük a balzsamecetet, mézet, szójaszószt, a ketchupot és az olajat.
  2. Beleszórjuk a fűszereket, majd beletesszük a keményítőt.
  3. A szószt a víz hozzáadásával simára keverjük, és a zöldségekhez sütés közben apránként adagoljuk.

Tészta

  1. A félbetört és megpirított spagetti tésztát (lásd 1. fázis 2. pont) beletesszük a wokba, és felöntjük 1 liter forró vízzel. (Ha marad a tál alján a fűszeres szószból, akkor azt is beleönthetjük a főzővízbe.) Lefedjük a serpenyőt, és 8-10 perc alatt készre főzzük.
  2. Végül levesszük a fedőt, ízlés szerint meglocsoljuk a tésztát szójaszósszal, és hagyjuk, hogy teljesen elfőjön a víz. (Nem kell leszűrni.)
  3. Amikor a spagetti megfőtt, akkor a sült húst és a zöldségeket is visszatesszük a wok serpenyőbe, és jól összeforgatjuk a forró tésztával.
  4. Melegen kínáljuk, tálaláskor megszórhatjuk a tetejét pirított szezámmaggal.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 44x39 cm
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 441
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: tészta
konyhatechnológia: wok receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csirkés kínai pirított tészta, kínai pirított tésztás csirkefalatok, kínai zöldséges tészta, kínai csirkés tészta, kínai tészta, kínai pirított tészta, gyors kínai tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Wed, 2016-01-20 18:01

Nagyon tetszik a leegyszerűsített recepted, pénztárcabarátabb az autentikus recepteknél. Biztosan kipróbálásra kerül majd, csak halászlé kocka nélkül, mert olyat nem tartok itthon, és nem is akarok. :)

Tubicám
Tubicám / Tubicám Thu, 2016-01-21 15:16

Örülök, hogy tetszik, és hogy megoszthattam a gyorséttermi kínai kaja otthon is legyártható változatának receptjét. Pont a spórolás és az egyszerű alapanyagok felhasználása volt a cél. ;) A halászlé kocka pedig nem nélkülözhetetlen összetevő, nyugodtan elhagyhatod. Helyette pedig, ízlésnek megfelelően, fűszerezheted, ha igényli egy kicsit több szójaszósszal, ételízesítővel, vagy sóval. Az ízesítésnél én is sokat variálok, egy kicsit mindig más (ha éppen akad itthon, akkor egy csipet kínai, indiai vagy wok fűszerkeverék is megy bele, nem ront rajta, de anélkül is elég fűszeres a család szerint) így nem lehet megunni. ;)

398
csirkemell filé 20 dkg
szójaszósz 2 ek
kukoricakeményítő 2 evőkanál
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
kínai kel 0.5 közepes db
sárgarépa 1 közepes db
gombakonzerv 1 db
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
zöldpaprika 1 közepes db
zöldbab 100 g
brokkoli 1 közepes db
karfiol 1 közepes db
cukkini 1 közepes db
póréhagyma 0.5 közepes db
balzsamecet 3 ek
méz 1 ek
szójaszósz 2 ek
ketchup 1 ek
olívaolaj 1 ek
kukoricakeményítő 2 evőkanál
víz 0.5 dl
ételízesítő 3 teáskanál
halászlékocka 1 db
curry por 2 kk
kurkuma 1 kk
gyömbérpor 1 kk
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
bors 1 kk
chilipehely 2 kk
fokhagymapor 1 kk
spagetti tészta 500 g
napraforgó olaj 1 ek
szójaszósz 1 ek