Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkés pastilla

Csirkés pastilla
Csirkés pastilla
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tradicionális marokkói étel, melyet ramadán vagy esküvők alkalmával szoktak elkészíteni csirkehúsból (djaj) vagy halból (hoot). 

A pastilla méltán szimbolizálhatná Marokkó gyönyörűségét, különleges íz- és illatvilágát. Csodálatos, miként egy harapásban olvadnak össze a fűszeres és édes ízek, miközben a fahéj és keleti fűszerek illatai lengik körbe a konyhát. Kihagyhatatlan recept azok számára, akik igazi felfedezők a gasztronómiában. 

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a felaprított petrezselyemzöldet, a gyömbért, a kurkumát, a sót és a borsot (ízlés szerint), a fahéjat, majd a sáfrányt, ezeket egy rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk egészben a csirkehúst (nem daraboljuk, vagy szeleteljük fel). Lefedjük a lábast, és körülbelül 5 percig hagyjuk pirulni a húsos-fűszeres keveréket, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy az ellepje a húst, és lefedve hagyjuk főni, amíg a hús teljesen megpuhul.
  2. Mikor a hús megfőtt, kiszedjük egy tányérra, és félretesszük. A lábasban maradt fűszeres húsléhez adunk 4 egész tojást, amit elkeverünk. Ügyeljünk arra, hogy a tojásos keverék ne híg, hanem rántotta jellegű legyen. Mikor elértük ezt az állagot, akkor kiborítjuk a tojásos keveréket egy tányérra.
  3. A mandulát megpirítjuk (kevés olajban vagy sütőben), majd ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a pár csepp narancsvirágvizet.
  4. A kihűlt csirkehúst apró csíkokra vágjuk fel, vagy kézzel is szétszedhetjük, amennyiben a csirke csontos részéből készítjük az ételt, a csontokat el kell távolítani. A feldarabolt csirkét egy teáskanál fahéjjal elkeverjük.
  5. Egy jénai edényt kikenünk olvasztott vajjal. Megkezdjük a jénai edény kibélelését a rétes tésztával úgy, hogy ne maradjon ki szabad hely a tészták között. Miután a jénai tálba helyezünk egy réteslapot, mindig kenjük meg olvasztott vajjal. A lapokat oly módon helyezzük el, hogy azoknak körülbelül a fele lelógjon, hiszen majd ezt kell az étel összeállítása végén ráhajtani a kész ételre.
  6. Miután kibéleltük a jénai tálat, helyezzük bele a fahéjas csirkehúst, erre fektessünk két darab réteslapot, amit szintén egyenként megkenünk olvasztott vajjal. (Én a középső réteghez kettévágtam egy darab réteslapot, és azt hajtottam bele.)
  7. Miután lefedtük réteslappal a csirkés réteget, ráhelyezzük a tojásos-fűszeres keveréket, melyet szintén a félbevágott és olvasztott vajjal megkent réteslappal lefedünk.
  8. Utolsó rétegként a mandulás, porcukros rész kerül az ételre. Ezt követően lefedjük az egészet a lelógó réteslapokkal úgy, hogy azoknak a szélét megkenjük az olvasztott vajjal, így elősegítve azok tapadását. Mikor szépen behajtogattuk a széleket, az egészet lefedjük egy vagy két réteslappal, melyeket a tál szélén behajtogatunk a pastilla alá, így lesz szép egyenletes a teteje, és nem látszanak a hajtások. Az étel tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
  9. Előmelegített sütőben (160 C-on) fél órát sütjük.
  10. Mikor kihűlt a pastilla, megdíszítjük. A tetejét tradicionálisan porcukorral, illetve fahéjjal hintik meg, de a díszítésnek csak a kreativitásunk szabhat határt.
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 045
elküldve: 1
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Evati

Mióta szakács: 2013.12.29.
4 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Djaj Pastilla - Marocain, fűszeres csirkemell rétestésztában, arab csirke, marokkói csirkemell

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Evati
Evati / Evati Wed, 2014-01-15 19:08

Szia kedves Éva! Nagyon örülök, hogy finomra sikerült az étel. Gratulálok az ügyes ötletedhez is, hogy valami újat alkottál a dióval. Ha szereted az ilyen különleges ízvilágot akkor a marokkói konyha sok jó receptet tartogathat számodra.

Bévi48
mamuka / Bévi48 Wed, 2014-01-15 15:34

Kedves Evati!

Ma elkészítettem a csirkés pastillát dióval. Igaz,én nem ismerem a mandulás változat ízét,de véleményem szerint a dió nagyon finom benne. Annyit változtattam a recepten /egy másik ilyen recept alapján/,hogy a pirított diót a hagymás alapba kevertem,és a csirkehúst is. Így csak két rétegem lett,de az ízek szépen összeértek.A fahéjas porcukor pedig csodát művel a tetején . Köret valóban nem kell hozzá,így is nagyon laktató-. Köszönet a receptért és a segítségért.
Üdvözöllek: Éva

Evati
Evati / Evati Mon, 2014-01-13 19:05

Szia kedves Éva! Mi köret nélkül fogyasztottuk, mert önmagában is nagyon laktató, de a rizs vagy a sült krumpli tökéletesen kiegészíthetik az ételt .

Bévi48
mamuka / Bévi48 Mon, 2014-01-13 17:31

Kedves Evati!

Kérlek,még egy kérdést engedj meg nekem,mégpedig azt,hogy milyen körettel tálalod ezt az ételt?
Rizzsel,burgonyapürével,sült burgonyával,vagy valami mással? Szerdán szeretném elkészíteni.
Köszönöm a választ előre is.

Evati
Evati / Evati Mon, 2014-01-06 11:22

Igen én is a 8 lapos rétestésztából készítettem el ezt az izgalmas fogást. Mindenestre kedves Éva, ha elkészíted dióval szeretném ha elmondanád, hogy sikerült. Sok sikert, Éva.

Bévi48
mamuka / Bévi48 Mon, 2014-01-06 14:16

Kedves Éva! Köszönöm a választ, a héten veszek réteslapot,és kipróbálom a diós változatot. Utána elmondom,hogy sikerült,milyen lett dióval az étel.

Üdvözlettel: Éva

Bévi48
mamuka / Bévi48 Sun, 2014-01-05 16:56

Kedves Evati!

Köszönöm szépen a gyors és kielégítő válaszodat. A diót azért kérdeztem,mert az mindig van itthon,és az is finom pirítva,darálva.
1csomag 8 lapos réteslap gondolom elég az elkészítéshez.
Szép napot kívánok. Éva

Evati
Evati / Evati Sat, 2014-01-04 16:37

Szia kedves Bévi48! Természetesen friss réteslapból is elkészíthető a pastilla. A narancsvirágví általában keleti boltokban kapható. Nekem sem áll sajnos mindig rendelkezésemre és bár az íze nem hasonló ilyenkor egy kis narancsot facsarok a indulás porcukor keveréhez, ami a keleti édességek esetén is finom ízt ad. Dióval még nem hallottam, hogy ezt az ételt elkészítették volna, de izgalmas elképzelésnek tartom . A tradicionális recept mindenképpen mandulát tartalmaz.

Bévi48
mamuka / Bévi48 Sat, 2014-01-04 16:16

Mi a narancsvirágvíz,honnan vegyek? Friss réteslap is használható? Mandula helyett esetleg dió is jó?

Amúgy nagyon izgalmasnak találom ezt az ételt,szívesen elkészíteném.

652
csirkemell filé 3 db
réteslap 1 csomag
fehér hagyma 3 nagy fej
petrezselyem 1 csokor
gyömbér 1 teáskanál
kurkuma 1 teáskanál
sáfrány 1 csipet
fahéj 2 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 4 db
mandula 20 dkg
porcukor 10 dkg
narancsvirágvíz 1 ek