Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkés zurbani

Csirkés zurbani
Csirkés zurbani
95 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Magyarországra jöttem című sorozatunk következő vendéglátója a 20 éves szomáliai egyetemista és modell, Kafiya Said Mahdi, aki mindössze 15 évesen menekült Magyarországra. Kafiya a dél-szomáliai Qoryoley-ben nőtt fel az édesanyjával, a mostohaapjával és hat testvérével. A háború mindig jelen volt az életükben. Vér szerinti apja férjhez akarta adni, amikor 14 éves lett, de Kafiya arról álmodott, hogy kitör a nőkre kényszerített elnyomott szerepből, és továbbtanul. Mindezt országa szigorú törvényei és kultúrája miatt nem tudta volna megtenni, így szökésével számtalan nehézséget kellett leküzdenie. Menekültként érkezett Magyarországra, és a sikerhez vezető út apró és fájdalmas lépésekkel indult egy fóti gyermekotthonban. Mostanra sikeres fotó- és kifutómodell lett, történetéről szólt a 2018-ban készült Könnyű leckék című dokumentumfilm, és tavaly a Marie Claire címlapján is szerepelt.

Kafiyával egy zurbanit készítettünk, ami eredetileg Jemenből érkezett Szomáliába (Jemen állam Délnyugat-Ázsiában, az Arab-félsziget délnyugati peremén fekszik. Az arab világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országa – szerk.) zurbian néven, de gyakran készítik el ünnepnapokon vagy vendégeknek. Marhahússal szokták főzni, mivel ez úgy nagyon sok idő lenne, ezért most csirkéből készítette.

hozzávalók / 4 adag

A zurbanihoz

A csípős szószhoz

A salátához

Sütőzsiradék

A zurbanihoz
Szólj hozzá!

elkészítés

A zurbanihoz

  1. Egy nagy lábasba 1 liter vizet öntünk, beledobjuk a leveskockákat, felforraljuk, majd mehetnek bele a csirkecombok is.
  2. Hozzáadjuk a babérleveleket, a sót, a fahéjrudakat, a garam massalát, és puhára főzzük a combokat.
  3. Ha a combok puhák, kivesszük az alapléből és félretesszük. Az alaplébe szórjuk a mazsolát, mogyorót, fél csokor koriandert, a lereszelt répát, majd a rizst, és puhára főzzük.
  4. A vöröshagymát karikákra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk és csíkokra vágjuk. Forró olajban egymás után megsütjük őket.
  5. Ha a rizs megfőtt, leszűrjük, kevés ételfestékkel színezzük, és a combokkal, sült hagymával-burgonyával, a csípős szósszal és a salátával tálaljuk.
  6. A csípős szószhoz egy aprítógépbe dobjuk a chiliket, a felkockázott paradicsomot, a koriander felét, a fokhagymát, majd sózzuk, és belefacsarjuk fél citrom levét. Fél deciliter vízzel felöntjük, majd ledaráljuk.

A salátához

  1. A céklát forró sós vízben puhára főzzük, majd ugyanabban a vízben két tojást keményre főzünk.
  2. Egy tálba szórjuk a salátakeveréket, a főtt, majd felkarikázott céklát-tojást, néhány szem felkarikázott paradicsomot és citromot, és készen is vagyunk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 2 118
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1000 recept

receptjellemzők

konyha: afrikai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rizses hús salátával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

641
leveskocka 2 db
csirke alsócomb 4 db
babérlevél 4 db
0 ízlés szerint
fahéj 3 db
garam masala 0 ízlés szerint
mazsola 1 marék
földimogyoró 5 dkg
basmati rizs 1 bögre
sárgarépa 2 db
ételfesték 1 csepp
koriander 0.5 csokor
citromlé 1 citromból nyert
vöröshagyma 2 db
burgonya 50 dkg
fokhagyma 2 gerezd
chili 2 db
paradicsom 2 db
koriander 0.5 csokor
salátakeverék 10 dkg
cékla 1 db
paradicsom 2 db
főtt tojás 2 db
citrom 1 db