Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csőben sült spárgás tészta Zolitól

Csőben sült spárgás tészta Zolitól
Csőben sült spárgás tészta Zolitól
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férfiember csak ihletett állapotban tud főzni. Néha ehhez bor is kell, most azonban e nélkül is kétszer csókolt homlokon a múzsa. Egyszer, mert sajnos vége a spárga szezonnak, és ezt nem lehetett annyiban hagyni. Másodszor pedig az érni kezdő málnának helyet kell találni a fagyasztóban. Ennek az akadálya pedig a húsvétról maradt finom mangalica sonka, ami a szintén fagyasztott füstölt sajttal együtt várta a hibernáció végét. (Sajtot mindig egyszerre többet szoktunk vásárolni. A felnégyelésük után nem a várkapukra szegezzük ki, hanem egy részük a fagyasztóba kerül.) Váratlan vendég esetén nagyon jól jön a szintén lefagyasztott leveles tésztával együtt. Az étel elkészítésekor nem akartam a tésztára még lisztes mártást is tenni, ezért csak tejföl került rá a besamel helyett. Az eredmény finom, laktató egytálétel lett.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a spárgát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spárgát a színének megfelelően megtisztítjuk, és lobogó forró sós-cukros vízben kb. öt percig főzzük. Vigyázzunk, hogy még egy kicsit roppanós maradjon. Leszűrjük, és félretesszük. A főzővizet most nem használjuk.
  2. Az újhagymát megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk.
  3. A füstölt sajtot lereszeljük.
  4. A penne tésztát lobogó forró sós vízben kb. tíz perc alatt kifőzzük. A főzés közben az olívaolajat ráöntjük. A kifőtt tésztát leszűrjük, és félretesszük.
  5. A sonkát felszeleteljük. A bőrét levágjuk. Most nem használtam fel, mert a fagyasztóban volt a sonka. Friss sonkának a bőrét le szoktam fagyasztani, mert később nagyon jól jön majd egy pörkölthöz. A sonka zsíros részét levágjuk, és apróra felkockázzuk. A sonka húsos részét szintén apróra felkockázzuk.
  6. A sonka zsíros részét kisütjük töpörtőnek. A forró zsírból a kisült töpörtőt kiszedjük, és a visszamaradt zsírban megpároljuk a hagymát. A párolt hagymára rátesszük a sonkát, és enyhén megpirítjuk. Ezeket a műveleteket wokban szoktam elvégezni, ami a következő műveletnél fontos. A sonkára rátesszük a tésztát és a töpörtőt, és alaposan összekeverjük. Ilyenkor van szükség a nagyobb edényre.
  7. A tepsit alaposan kikenjük a margarinnal, és a spárga felét az aljára elrendezzük. Ráöntjük a sonkás tésztát, és szépen elterítjük. A maradék spárgával egyenletesen lefedjük, és a tejfölt a tetejére öntjük. Rászórjuk a sajtot, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép aranybarnára pirul.
  8. Éles késsel felkockázzuk, és tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 663
elküldve: 1
receptkönyvben: 16
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

spárga carbonara Zolitól, csőben sült spárga, sonkás spárgás rakott penne

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2013-07-04 08:23

Kedves Éva!
Örülök, hogy megnyerte a tetszésedet.
Spárgát még nem hibernáltam, csak üvegben tettem el tartósító szer nélkül. Fel tehetnéd a spárga fagyasztását. Csak a zöldségeknél szokásos módon blansiroztad, vagy van más trükk is?
Kíváncsi vagyok rá.
Várom a válaszod:
Zoli

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-07-01 16:24

Köszönöm a finom tésztás recept ötletet,...és külön a sajt elrakás ötletét is!!! :D :D
El fogom készíteni! :)
Sajnos spárga szezon vége, :( :( ...viszont nálunk az van , ahogy írtad: hibernálva...:)

Szép nyári napokat és jó ötletelést kívánok!
Éva-Anyóca

776
zöldspárga 50 dkg
sonka 50 dkg
penne 50 dkg
füstölt sajt 25 dkg
tejföl 350 g
margarin 5 dkg
újhagyma 5 közepes db
olívaolaj 1 ek
2 kávéskanál
cukor 1 tk