Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csőben sült zöldségek zenei aláfestéssel

Csőben sült zöldségek zenei aláfestéssel
Csőben sült zöldségek zenei aláfestéssel
85 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mária nagyon örült, hogy kisfia szívesen vesz részt a konyhai teendők elvégzésében olyannyira, hogy már szinte egyedül főz. És nem is akármilyen ételeket komponál. A szomszédok, de már a környék is a csodájára jár. Állítólag már az Udvarban is tudnak róla, és küldenek valami tudósfélét, hogy megnézze a gyermeket. A fiú egyre kiforrottabb ízléssel állítja össze a hozzávalókat, készíti el az ételeket, a saját receptjeit. 5-6 évesen ez kész csoda. Igaz, a konyha utána úgy néz ki, mint egy csatatér. Efféle gondolatokkal foglalta le magát Mária, miközben hazafelé ballagott az ausztriai Salzburg város egy kis utcáján. Ma az apja vigyáz a kisfiúra. Ez kicsit idegesítette az asszonyt. Mária szerint Leopold - mert így hívták az apát -, túl sokat foglalkozik a gyerek képzésével, nem törődik a hétköznapi dolgokkal, így Máriára maradnak az otthoni teendők. Bosszantó. Közben hazaért. Lenyomta a bejárati ajtón a nagy, nehéz kilincset. Az ajtó kinyílt. A látvány önmagáért beszélt. Leopold a kanapén heverve jegyzetelt a következő fellépésről, a kisfia a konyhában tevékenykedett. A konyha… a konyha, pedig egy frontvonalhoz hasonlított, melynek a közepén ott ált a kisfiú, mint egy tapasztalt tábornok. Szanaszét hevertek a mosatlan edények, de az étel elkészült. A fia készítette, és isteni finom volt. Ha Leopold vette volna a fáradtságot, és egy kicsit odafigyelt volna a gyermekre, akkor most nem kellene a nap hátralévő részében a konyhát takarítania. De nem figyelt. Jellemző. Ez a Leopold egy semmirekellő, egyszerűen kihasználja a gyereket és engem is. Elegem van. - Jól van Mozart! - mondta Mária. - Eredj be most már be a szobába és zongorázz egy kicsit, míg én elpakolok utánad. Ez így van jól. Te főztél, én mosogatok! - mondta az asszony, majd befordult a konyhába, de előtte leosztotta Leopoldot…Hát így is lehetett volna.
Meggyőződésem, hogy a főzés teljesen olyan, mint a zeneszerzés. A komoly és a könnyű zenei irányok olyanok, mint a színes nemzetközi konyhák sokasága, a sok hozzávaló, összetevő pedig, mint a hangszerek és zenészek. De azért, mert leültetünk egymás mellé egy koncertteremben 4-5 zenészt különböző hangszerrel a kezükben, esetleg a szájukban, attól az még nem zene, vagy max vmi alter színházban kinyúlt pulóveres egyetemisták bólogatnak rá, hogy nagyon kúl, de azért ez nem pálya. Ez ugyan így jellemző a főzésre is. Azért mert összedobálunk egy nagy fazékba 4-5 hozzávalót, az még nem étel, vagy ha esetleg az is lesz belőle, nem fog mindenkinek ízleni, max a KASZ érdeklődik majd utána (Kóborkutyák Anoním Szervezete). Szükség van egy zeneszerzőre, karmesterre, illetve egy szakácsra, aki levezényli az egészet. Na, akkor kezdjük egy kis jazz-zel… Római rakott Jazz:

A szokásos módon főzz meg 1 dl barna rizst félig (lemosod, lecsepegteted, olívaolajon megpirítod, 1dl vízzel felfőzöd). Most ül be a közönség a koncertedre. Egy klubban vagyunk, vhol Olaszországban. Talán Róma. A pincérek kihozzák a söröket és bort bontanak. Tedd félre, közben pucolj 1 vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát, mindkettőt apróra aprítsd fel. Egy halk, kis dobos felvezetés. Szükséged van egy nagy, mély, wokszerű serpenyőre. Megjött a basszus dob is. A vöröshagymát olívaolajon párold üvegesre, majd a felkockázott fokhagymát is szórd bele. Kevergesd, oda ne égjen. Ez most már a dobseprűzés. Kell 40 dkg darált csirkemell. Ezt dobd a hagymára, 1 tk só, 1 kk őrölt fekete bors. Bekapcsolódik a zongora. Kicsit pirítsd meg, majd párold kb. 5 percen keresztül, aztán hozzáapirítasz 2 db kb. 4 cm-es szárított, ha nincs, akkor 1,5 kk őrölt chilipaprikát. Ez egyértelműen egy trombita és egy szaxofon hangja. Ha mázlista vagy, akkor előkapod a kamrából a nagymamától kapott házi paradicsomlevet, és a csirkére löttyintesz 0,3 dt-t. Igen, ez volt a hegedű és egy kis szájharmonika. Ha nincs, akkor egy nagyobb sűrített paradicsomot felhígítasz 2,5 dl vízzel, zutty a csirkére. Tegyél rá 1 tk bazsalikomot, 1,5 tk oregánót, 2 ek ketchupot és 1-2 kk barna cukrot vagy mézet. Ezek a cintányérok. Az egészet alaposan keverd el, és főzd 10 percig. Kockázz fel 1 db cukkinit, 1 db padlizsánt. Egyiket sem kell megpucolni, mehet bele héjastól. Ez, barátom, a nagybőgő. Forgasd bele a szószos csirkébe, borítsd hozzá a rizst.
Fogj egy jénait, vagy egy tűzálló tálat, öntsd bele az egészet. Reszelj sajtot a tetejére, vagy tegyél rá mozzarellát, parmezánt. A legjobb, ha ezeket kombinálod, és a tetejét bazsalikomlevelekkel díszíted. Ne fedd le. Most már együtt szól minden. Told a sütőbe 190 fokra, alsó-felső sütésre. Süsd 30 percen keresztül, ha lehet, akkor légkeveréssel, hogy a felesleges víz elpárologhasson, aztán 220 fokon további 10 perc, míg megpirul a sajt.


hozzávalók / 4 adag

A zöldséghez

A rizshez

ajánlat

Ha hagyod kicsit kihűlni, elhalkuló zongorás levezetés, akkor könnyebb szeletelni. Kiosztod, állva tapsolnak.

Komponálj, komponálj, komponálj. (nem azt mondtam, hogy ácsorogj egy vízi járművön, hanem a konyhában, áááá :))


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barna rizst mossuk le egy szűrőben, majd egy kis lábosba olívaolajon pirítsuk meg, öntsük hozzá a vizet és egy 1 tk sót, főzzük meg. Ha víz már csak a rizs szintjéig ér, akkor elzárjuk a tűzhelyet. A rizst lefedve hagyjuk, és megvárjuk, míg felszívja a maradék vizet.
  2. Pucoljunk meg, és aprítsunk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy wokszerű serpenyőben először a vöröshagymát pároljuk üvegesre olívaolajon, majd tegyük bele a fokhagymát is, és pároljuk együtt őket.
  3. Tegyük bele a darált csirkemellet, 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot. Pároljuk őket 5 percen keresztül.
  4. Aprítsunk bele a 2 db chilipaprikát, és öntsük hozzá a paradicsomlevet vagy -pürét.
  5. Tegyük bele a bazsalikomot, oregánót, barna cukrot, ketchupot, főzzük együtt 10 percig.
  6. Kockázzuk bele a cukkinit és a padlizsánt is, nem kell meghámozni őket. Pároljuk tovább fedő nélkül 5 percig nagy lángon, közben kevergessük.
  7. Borítsuk bele, majd keverjük el benne a rizst.
  8. Fogjunk egy jénai edényt, borítsuk bele az egészet, majd egyengessük el benne.
  9. A tetejére reszeljünk sajtot, majd szórjuk meg friss bazsalikommal.
  10. Toljuk be a sütőbe 190 fokra 30 percig alsó-felső sütés légkeveréssel, majd további 10 percre 220 fokon, míg a sajt rá nem pirul.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 699
elküldve: 4
receptkönyvben: 399
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csőben sült zöldséges hús, rakott zöldségek

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Tue, 2011-07-05 19:42

Kedves Nemnagykunszt! Már a névválasztás is remek, de ez az írás nekem nagyon tetszik. Ha még nem tetted fontold meg, keress egy kiadót! De addig is várom a recepteket, természetesen "gasztronovella" társaságában.
Üdv. Gubigabi

macskati
macskati Tue, 2011-07-05 15:58

- mondta az asszony, majd befordult a konyhába - és kővé dermedt. Látta, amint a kis Salieri
kilopta a lerből a csőben sült zőldségeket (zenei aláfestéssel), hogy megörvendeztesse ked-
venc kóbor macskáit. (tekintettel a tekintélyes mennyiségű darált csirkemellre, és eltekintve
a történeti hűségtől)
Hát így is lehetett volna.
Ha megengedsz két apró észrevételt: a story jobban tetszett a receptnél, mert eredetibbnek
találtam, és - saxofon és chili ? "nanemá" !
Amúgy továbbra is jó komponál(-)ást kívánok, Macskati.

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Tue, 2011-07-05 16:14

:)
Kedves Macskati!
Történeti hűség?Tekintélyes mennyiségű csirkemell? :) Ennyi zöldséghez és rizshez 4 személyre? Ez egy recepthez túl sok kérdés, hát hová lesz így a szórakozás. Azaszongyahogy személyenkét 10 dkg csirkemell, nem lesz ez kicsit vékonyan mérve? hehe. A macskák éhen maradnak :(Készítsd el és meglátod, hogy inkább kevés :)
A saxofon nagyon megy a chilihez (sok jazz báros tapasztalat:) persze a trombita inkább, csakhát az Mexikó... az egy másik recept.
üdv

vke
vke Wed, 2011-06-01 18:52

Már a wokban rotyognak:-) Várom az uram a sajttal, az nem volt itthon. Isteni az illata és az íze is, rizs nélkül is:-) Nagyon köszönöm a receptet! És persze a story-t is :-) Eszter

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Wed, 2011-06-01 20:02

Kedves Edit!
Nagyon szívesen:). Ha viszont nem raktál bele rizst, akkor attól félek, hogy sok lesz a leve és a rizshiány miatt "felszívatlan" marad :). Lehet, hogy tovább kellene sütnöd kb 15-20 perccel kisebb hőfokon, hogy amikor kiveszed, akkor ne kanállal kelljen fogyasztani:)
Üdv

vke
vke Wed, 2011-06-01 20:37

Kedves Nemnagykunszt!
Tettem bele rizst is, csak akkor még nem tartottam ott! Nagyon finom lett, tényleg köszönet a receptért!
Eszter

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-05-06 08:43

Szerintem ne is fogd vissza magad, inkább egy kiadót kellene keresned, mert egy ilyen könyvre biztos lenne kereslet.
Nagyon tetszik!
Üdv.Edit

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2011-05-05 03:07

Szuper, elmentve! A bazsalikom a tetejen nem eg meg 40 perc alatt? Oreganoval jartam igy...-((

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2011-05-05 13:16

Örülök, hogy tetszik. Nekem nem ég meg, bele szoktam nyomkodni kicsit a sajtba, ami jól körbeöleli és rá is sül kicsit.
Üdv

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-05-04 19:30

Hát ez frenetikus! Már az étel nevéből sejtettem, hogy tiéd a recept. Szoktál mást is írni? Szívesen olvasnék tőled egy könyvet.
Üdv.Edit

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2011-05-05 13:15

Kedves Edit!

Köszönöm, még nincs, de van már kb 80-100 recept hasonló "sztorival" :), és persze folyamatosan jönnek az újak, valahogy mindig kitörnek belőlem, nem tudom visszafogni :), ezért már nem is próbálom.
Üdv

saxo
saxo Wed, 2011-05-04 13:21

 A kezdőlapon már a címből tudtam, hogy kié a recept. :-) Amúgy a kaja se néz ki rosszul, asszem meg is próbálom majd. (Persze padlizsán nélkül. Nem vagyunk jóban.)

ui.:ezt a KASZ-t megjegyeztem. :-)))

424
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
olívaolaj 2 ek
csirkemell filé 40 dkg
1 tk
bors 1 kk
chili 2 db
passzírozott paradicsom 5 dl
bazsalikom 1 tk
oregánó 1.5 tk
ketchup 2 ek
barna cukor 0.5 teáskanál
padlizsán 1 db
cukkini 1 közepes db
parmezán sajt 10 dkg
barnarizs 80 g
víz 1 dl
olívaolaj 1 ek
1 teáskanál